Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

România, la mijlocul clasamentului în privinţa scumpirilor la carburanţi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România ocupă locurile 9, respectiv 12 când vine vorba de clasamentul european al scumpirilor la benzină şi motorină după primul semestru al anului, potrivit statisticilor realizate pe cele 27 de state membre ale UE. Astfel, după un început de an cu proteste în benzinării şi cu declaraţii politice acide pe tema preţului la carburanţi, la finalul primului semestru datele exprimate în euro din statisticile europene arată că litrul de benzină din România era cu 5% mai scump faţă de începutul lui 2011, iar cel de motorină cu 7% mai scump. Potrivit aceloraşi date, calculate pentru perioada 3.01.2011 – 4.07.2011, cele mai mari scumpiri la benzină au avut loc în Irlanda, Slovacia şi Letonia, în timp ce pentru motorină cele mai mari creşteri de preţuri au intervenit pe pieţele din Irlanda, Cipru şi Slovacia.
La polul opus al clasamentului din aceeaşi perioadă se situează Germania, Belgia şi Slovenia unde litrul de benzină la începutul lunii iulie costă la fel de mult ca la începutul acestui an. În ceea ce priveşte motorina, ţările care au menţinut aproape nemodificat preţul pe litru în această perioadă se numără Germania, Estonia şi Slovenia. Revenind la piaţa locală, potrivit celor mai recente informaţii primite din partea companiilor petroliere, cererea de carburanţi continuă al treilea an de scădere în volume, bilanţul primelor cinci luni ale anului fiind de minus 4%. Uşoara ieftinire a carburanţilor din ultima perioadă se datorează şi evoluţiei barilului de petrol pe pieţele internaţionale. Astfel, dacă în aprilie ţiţeiul depăşea nivelul de 126 de dolari, benzina ajungând în România la pragul psihologic de 6 pe lei pe litru, în prezent barilul de petrol a ajuns la o valoare de circa 100 de dolari.
Statisticile europene mai arată că faţă de finalul primului semestru din 2010, preţurile pentru litrul de benzină comercializat în România este cu peste 11% mai mare, în timp ce un litru de motorină este cu aproape 14% mai scump acum faţă de începutul lunii iulie 2010. Chiar şi aşa, România se plasează tot la mijlocul clasamentului celor 27 de ţări membre ale UE. Campioana scumpirilor la benzină este Letonia, un litru fiind cu 17,3% mai scump în prezent faţă de perioada similară a anului trecut. În ceea ce priveşte motorina, Malta este ţara unde s-au înregistrat cele mai puternice scumpiri. La polul opus se află Slovenia unde atât litrul de benzină, cât şi cel de motorină au preţuri similare comparând nivelurile înregistrate pe 4.07.2011 cu cele din 5.07.2010. Cei mai mari jucători din piaţa locală a produselor petroliere sunt Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL România. Petrom este liderul pieţei cu o reţea de benzinării formată din 550 de puncte de alimentare care are în administrare două branduri: Petrom şi OMV. (Z.F.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea