România intră în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025: Vot pozitiv în Consiliul JAI
România intră în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025: Vot pozitiv în Consiliul JAI
România și Bulgaria intră în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, a anunțat președinta Parlamentului European Roberta Metsola, joi pe rețeaua X.
„S-a făcut. E hotărât. Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări cetățenilor din ambele țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită”, a scris Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, pe X.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a avut, joi dimineața, o ședință la Bruxelles, iar pe ordinea de zi se regăsește punctul privind ridicarea controalelor asupra persoanelor la frontierele interne cu România şi Bulgaria şi între acestea de la 1 ianuarie 2025. Ministrul Cătălin Predoiu va participa la întrunire, a anunțat MAI.
„Președinția a introdus pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor adoptarea deciziei Consiliului de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România și între acestea. Ambele țări aplică deja integral normele Schengen de la 31 martie 2024. Controalele la frontierele aeriene și maritime interne cu Bulgaria și România au fost, de asemenea, eliminate începând cu această dată”, arată anunțul pe site-ul Consiliului UE.
Reuniunea Consiliului JAI de joi ar putea începe la 11.00, ora fiind orientativă, cea locală a României. Miniștrii vor face, de asemenea, un bilanț al situației generale a spațiului Schengen, mai spune sursa citată. Ei vor desfășura în special un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen.
Discuția se va axa pe creșterea securității generale prin digitalizare. Cătălin Predoiu, a avut o discuție, prin videoconferință marți, cu omologul maghiar Sandor Pinter, pentru pregătirea discuțiilor din reuniunea de joi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne. Demnitarul român a prezentat, pe scurt, măsurile aflate în implementare la nivelul autorităților române, pentru pregătirea celei de-a doua etape – aderarea la spațiul Schengen cu frontierele terestre, mai transmite MAI.
Austria nu se mai opune aderării
Austria a anunţat că nu se va mai folosi de dreptul său de veto pentru a bloca aderarea cu drepturi depline a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, prin vocea ministrului său de interne Gerhard Karner. „Putem trece la următorul pas la Consiliul (Justiţie şi Afaceri Interne al) UE”, a afirmat ministrul de interne austriac Gerhard Karner, citat într-un comunicat al ministerului său.
„După «Schengen aerian», «Schengen terestru» este acum deschis pentru România şi Bulgaria”, a declarat Karner. Singurul lucru asupra căruia planează o doză de incertitudine este prevederea privind menţinerea controalelor la frontierelor terestre dintre Ungaria şi România şi dintre România şi Bulgaria pentru o perioadă de cel puţin şase luni, prin aplicarea Art. 25a (4) şi (5) din Codul Frontierelor Schengen, pentru a atenua potenţiala schimbare a tiparelor migratorii ce ar putea surveni ca o consecinţă imediată a eliminării controalelor la frontierele terestre şi pentru a preveni orice ameninţare gravă la adresa ordinii publice sau a securităţii interne, cum se menţionează în Declaraţia comună a României, Bulgariei, Austriei şi Ungariei dată publicităţii la Budapesta, pe 22 noiembrie.
Cel mai probabil decizia privind aderarea cu frontierele terestre la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei va fi însoţită de o declaraţie comună a celor două ţări cu Austria, aşa cum s-a întâmplat şi cu decizia din 30 decembrie 2023 privind aderarea cu frontierele aeriene şi maritime şi care făcea referire la „continuarea eforturilor comune de a combate migraţia ilegală”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Cea mai spectaculoasă și complexă autostradă construită în România se deschide circulației: Cum arată Secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești a Autostrăzii Sibiu – Pitești
Cea mai spectaculoasă și complexă autostradă construită în România se deschide circulației: Cum arată Secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești a Autostrăzii Sibiu – Pitești Se deschide Secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești a Autostrăzii Sibiu – Pitești, a anunțat Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu. Această secțiune este parte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Actualitateacum 3 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 4 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 2 zile
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Actualitateacum 5 ore
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia