Ziarul Unirea

România – în top la inaugurări de autostrăzi în 2011, dar codaşă la lungimea totală a reţelei

    Chiar dacă suntem printre codaşii Europei în ceea ce priveşte autostrăzile, iată că în ultima vreme reuşim să ţinem cât de cât pasul cu celelalte ţări europene care încă mai au de construit autostrăzi. Astfel, într-un clasament întocmit la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2011, România se clasează pe un onorant loc doi la capitolul „inaugurări de autostrăzi” cu 58 de kilometri (fără centuri ocolitoare) , faţă de Polonia – 217 kilometri, Ungaria – 41 de kilometri şi Bulgaria – 19 kilometri. Clasamentul pe Europa Centrală şi de Sud – Est se schimbă însă când este vorba de lungimea totală a reţelei de autostrăzi pe care o are fiecare ţară în parte. Astfel, pe primul loc se clasează Polonia cu 1200 de kilometri. Urmează în ordine Ungaria – 1100 de kilometri, Bulgaria – 500 de kilometri şi România cu 392 de kilometri. Aşa se face că polonezii şi ungurii au de circa 3 ori mai mulţi kilometri de autostradă decât noi la ora actuală.
După cum se ştie deja, România a finalizat anul trecut 58 de kilometri de autostrăzi: Arad-Timişoara şi inaugurări parţiale ale tronsoanelor Medgidia-Constanţa şi centura la profil de autostradă a Constanţei. Ungurii, care în 2010 au dat în folosinţă 156,6 kilometri de autostrăzi, nu au fost la fel de „harnici” şi în 2011, în contextul în care au finalizat 41,6 kilometri. „În 2011 am inaugurat două tronsoane de autostrăzi: M43 între Szeged şi Mako, cu o lungime de 34,6 kilometri şi un cost de 60,5 miliarde de forinţi (193 milioane de euro fără TVA), şi M85, centura la standard de autostradă Enese, cu o lungime de 7 kilometri şi un cost de 5,8 miliarde de forinţi (18,5 milioane de euro)”, a declarat Daniel Loppert, reprezentant al companiei ungare de dezvoltare a infrastructurii naţionale (Nemzeti Infrastruktura Fejleszto).

Alexandra MATEŞ

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

simi 13 ianuarie 2012 at 20:11

nu mai unflati balonu cu aer,sa fie drumuri intro tara sint lucruri normale din 89si pina acum politicenii din romania au fost niste bufoni lamentabili,jalnici ,hoti si mincinosi,au facut ceva pe bani lor? din contra au furat toti cit au putut,sa nu mai vorbim de drumuri sin jalnice ,ce ar vrea sa faca politicieni? sa puna numai taxe?astia ar trebui sa intelaga ca au ajuns acolo alesi de populatie si daca nu isi vad de treaba si sar calu tot populatia ii va pune acolo unde li e locul

Comentariile sunt oprite