România în spațiul Schengen: Țara noastră va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE! Paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB
România în spațiul Schengen: Țara noastră va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE! Paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB
Într-un interviu acordat revistei austriece Der Standard, Premierul României, Marcel Ciolacu, a dezvăluit planurile României de a contesta Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza veto-ului impus în privința aderării țării noastre la Spațiul Schengen.
Ciolacu a subliniat că daunele suferite de România din această situație sunt semnificative, estimându-le la cel puțin două procente din Produsul Intern Brut (PIB). Potrivit Premierului, acțiunea legală va fi inițiată dacă Austria își menține opoziția la aderarea României la Schengen în cadrul reuniunilor oficiale din luna octombrie și decembrie.
Într-un răspuns ferm la întrebarea unui reporter cu privire la posibilitatea de a recurge la Curtea Europeană de Justiție în cazul în care Austria își păstrează veto-ul, Ciolacu a afirmat: „Categoric, da.”
De menționat este faptul că în decembrie 2022, Președintele României, Klaus Iohannis, a respins cu fermitate ideea că țara noastră ar putea să dea în judecată Austria. El a declarat: „Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție” pe data de 14 decembrie 2022.
De asemenea, Ciolacu a respins acuzațiile Austriei cu privire la migrație, subliniind că afirmațiile referitoare la o migrație intensă prin România nu sunt adevărate.
În ceea ce privește inițiativa europeană Sky Shield, care vizează consolidarea securității spațiului aviatic european, Premierul a adus în discuție poziția Austriei. El a remarcat că Austria, la fel ca și Republica Moldova, adoptă o poziție neutră, dar nu poate cere securitate la nivel european și în același timp să refuze României dreptul fundamental de a adera la Schengen. România se angajează financiar în consolidarea apărării europene, dar se confruntă cu opoziția Austriei în ceea ce privește aderarea la Schengen.
Inițiativa europeană Sky Shield a fost lansată inițial de Germania în august 2022 și cuprinde 17 țări membre UE. Scopul acestei inițiative este coordonarea și, dacă este necesar, punerea în comun a proiectelor de achiziții de apărare aeriană terestră. Printre țările implicate se numără Regatul Unit, Slovacia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Republica Cehă, Finlanda, Lituania, Țările de Jos, România, Slovenia, Estonia, Norvegia, Danemarca și Suedia.
Trebuie reamintit faptul că Austria a impus un veto la Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) din decembrie 2022, blocând astfel cererea de aderare la Schengen formulată de România și Bulgaria.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ministrul Economiei, Radu Oprea, la Alba Iulia: Nici o taxă nu va crește în 2025 Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea (PSD), a asigurat joi, 14 noiembrie 2024, la Alba Iulia, că în 2025 nu vor exista creșteri de taxe. Acesta a participat la „Topul firmelor”, organizat de Camera de Comerț și Industrie, precum […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Actualitate20 de ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi