Rămâi conectat

Actualitate

România în spațiul Schengen: Țara noastră va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE! Paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în spațiul Schengen: Țara noastră va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE! Paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB

Într-un interviu acordat revistei austriece Der Standard, Premierul României, Marcel Ciolacu, a dezvăluit planurile României de a contesta Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza veto-ului impus în privința aderării țării noastre la Spațiul Schengen.

Ciolacu a subliniat că daunele suferite de România din această situație sunt semnificative, estimându-le la cel puțin două procente din Produsul Intern Brut (PIB). Potrivit Premierului, acțiunea legală va fi inițiată dacă Austria își menține opoziția la aderarea României la Schengen în cadrul reuniunilor oficiale din luna octombrie și decembrie.

Într-un răspuns ferm la întrebarea unui reporter cu privire la posibilitatea de a recurge la Curtea Europeană de Justiție în cazul în care Austria își păstrează veto-ul, Ciolacu a afirmat: „Categoric, da.”

De menționat este faptul că în decembrie 2022, Președintele României, Klaus Iohannis, a respins cu fermitate ideea că țara noastră ar putea să dea în judecată Austria. El a declarat: „Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție” pe data de 14 decembrie 2022.

De asemenea, Ciolacu a respins acuzațiile Austriei cu privire la migrație, subliniind că afirmațiile referitoare la o migrație intensă prin România nu sunt adevărate.

În ceea ce privește inițiativa europeană Sky Shield, care vizează consolidarea securității spațiului aviatic european, Premierul a adus în discuție poziția Austriei. El a remarcat că Austria, la fel ca și Republica Moldova, adoptă o poziție neutră, dar nu poate cere securitate la nivel european și în același timp să refuze României dreptul fundamental de a adera la Schengen. România se angajează financiar în consolidarea apărării europene, dar se confruntă cu opoziția Austriei în ceea ce privește aderarea la Schengen.

Inițiativa europeană Sky Shield a fost lansată inițial de Germania în august 2022 și cuprinde 17 țări membre UE. Scopul acestei inițiative este coordonarea și, dacă este necesar, punerea în comun a proiectelor de achiziții de apărare aeriană terestră. Printre țările implicate se numără Regatul Unit, Slovacia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Republica Cehă, Finlanda, Lituania, Țările de Jos, România, Slovenia, Estonia, Norvegia, Danemarca și Suedia.

Trebuie reamintit faptul că Austria a impus un veto la Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) din decembrie 2022, blocând astfel cererea de aderare la Schengen formulată de România și Bulgaria.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până vineri dimineața: Râurile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până vineri dimineața: Râurile vizate Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis joi, 9 mai 2024, o avertizare cod galben de inundații în Alba, valabilă până vineri dimineața, la ora 8:00. Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea