Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

România, în fața declinului demografic: Migrație, educație și provocările pieței muncii

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România, în fața declinului demografic: Migrație, educație și provocările pieței muncii

România se confruntă cu o pierdere anuală semnificativă de populație, cu cel puțin 300 de mii de persoane plecând în străinătate în fiecare an. Migrația externă rămâne principalul motiv pentru declinul populației, iar proiecțiile arată că până la sfârșitul acestui deceniu, țara noastră ar putea avea mai puțin de 18 milioane de locuitori, cu o pierdere estimată de încă 3 milioane până în 2050. Această tendință are impact asupra pieței muncii și pune presiune suplimentară asupra sistemului de pensii.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Statisticile indică faptul că Germania a fost destinația principală pentru românii emigranți în 2022, urmată de Italia și Marea Britanie. Interesant este faptul că dorința de un trai mai bun nu mai este motivul principal pentru plecarea conaționalilor noștri, ci migrația este influențată și de opțiunile educaționale, cu un număr tot mai mare de tineri care aleg să studieze în străinătate.

 

Cu o creștere a numărului celor care părăsesc țara, în special în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, se preconizează că criza pe piața muncii se va accentua, iar presiunea asupra sistemului de pensii va crește. Având în vedere că migrația nu poate fi oprită complet, România se vede nevoită să găsească soluții. Unul dintre posibilele răspunsuri ar putea fi atragerea de forță de muncă străină, deși se subliniază că aceasta nu este o soluție completă, mai ales pentru angajații calificați.

Estimările Institutului Național de Statistică arată că până în 2050, populația României ar putea scădea la 15 milioane de locuitori, iar această evoluție este determinată atât de plecările din țară, cât și de stagnarea natalității. În fața acestei realități, este imperativ să se exploreze strategii menite să atenueze impactul migrației și să asigure echilibrul necesar pe termen lung.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea