România importă miere ieftină din Polonia şi China. „Ce e bun pleacă la export. Mierea ieftină o mănâncă românul, iar pe cea scumpă o mănâncă neamţul“
Potrivit calculelor ZF bazate pe datele Eurostat, România, unul dintre cei mai mari producători de miere din UE, şi-a vândut anul trecut 37% din producţia de miere la export, la un preţ mediu de 3,7 euro (17 lei) pe kilogram, şi a importat miere cu 45% mai ieftină din Moldova, Polonia Ungaria sau China, la 2,6 euro (12 lei) pe kilogram, pentru consumul intern.
În 2017, apicultorii români au produs peste 30.000 de tone miere, din care au exportat 12.200 de tone, potrivit statisticilor oficiale. Valoarea exporturilor a fost de 45,8 mil. euro, iar principalele destinaţii au fost Germania (14,4 mil. euro), Italia (7,9 mil. euro) şi Japonia (5,5 mil. euro), potrivit Eurostat.
„Ce e bun pleacă la export. Mierea ieftină o mănâncă românul, iar pe cea scumpă o mănâncă neamţul. Dacă guvernul ar face o lege să scrie pe etichete ce procent e miere românească şi cât e din afară, probabil că românii ar fi mai selectivi. Eu vând preponderent în Europa de Vest, în Italia, Germania, Spania sau Franţa“, a spus Dorin Dogar, directorul general al Apiprodex din Târgu-Mureş. Compania , cu afaceri de 3,2 mil. euro, vinde 90% din miere la export.
În 2017, România a importat peste 3.600 de tone de miere în valoare de peste 9,3 mil. euro.
După valoarea importurilor de miere din 2017, principalele ţări din care România importă miere sunt Moldova (3,5 mil. euro), Polonia (1,4 mil. euro) şi Ungaria (1,2 mil. euro), potrivit Eurostat.
Sursa: zf.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun