Rămâi conectat

Actualitate

„România Educată” proiectul de țară: Idealul prezentat de autorități față in față cu realitatea cutremurătoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum se reflectă proiectul „România Educată” prezentat de președintele în funcție în 2021? Din păcate, realitatea este departe de ideal.

În timp ce elitismul din domeniul educației dezbate consecințele dezastroase ale rezultatelor testelor PISA, copiii din România se confruntă cu școli lipsite de facilități elementare, precum toalete, canalizare și biblioteci, iar uneori, chiar cu clădiri care prezintă riscuri pentru viața lor.

Tragedia recentă petrecută la internatul Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc, cu un elev pierdut și alți elevi răniți, a stârnit reacția președintelui Klaus Iohannis. Cu toate acestea, mesajul său, postat pe pagina personală de Facebook, încheie cel de-al doilea mandat cu o notă cinică. Aceasta, întrucât angajamentele din proiectul său cheie, „România Educată”, nu par să fi adus îmbunătățiri semnificative.

Conform raportului din 2021 al proiectului „România Educată”, din cele aproximativ 18.000 de școli la nivel local, condițiile de învățare sunt puternic influențate de diferențele de dotări și infrastructură. Bibliotecile lipsesc în 60% dintre școlile rurale, comparativ cu doar 20% în mediul urban, iar laboratoarele sunt absente în 72% din școlile secundare rurale și în 30% din cele urbane.

Realitatea cutremurătoare a infrastructurii școlare din România se reflectă în cifrele alarmante prezentate în raport. Peste 42% dintre clădirile școlare se află în zone cu risc seismic ridicat, iar aproximativ 4.200 de școli nu au grupuri sanitare în incinta lor. Aproape 10% dintre unitățile de învățământ primar și secundar nu dispun de acces la un sistem de canalizare adecvat, iar doar 15% dintre clădiri au grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilități.

Citește și: Anul școlar 2024-2025: Profesorii vor putea rămâne titulari până la 70 de ani. Proiectul, pus în consultare publică de Ministerul Educației

În ciuda acestor certitudini, mulți sunt uimiți atunci când România obține rezultate dezamăgitoare la testele PISA. Rezultatele medii ale elevilor români sunt în partea de jos a clasamentelor europene, subliniind discrepanțele dramatice dintre condițiile de învățare și cerințele de dezvoltare a competențelor critice


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea