România continuă să se scalde in mediocritate! Stagnare față de sesiunea precedentă, la rezultatele PISA 2023
România continuă să se scalde in mediocritate! Stagnare față de sesiunea precedentă, la rezultatele PISA 2023
Potrivit datelor furnizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), România a obținut un total de 428 de puncte la cele trei domenii evaluate – Matematică, Citire/Lectură și Științe.
În comparație cu sesiunea anterioară din 2018, se observă o echivalență aproape perfectă, iar rezultatul înregistrat în 2018 este considerat cel mai modest din anul 2009 încoace.
De remarcat este diminuarea cu două puncte a punctajului la testul de Matematică, menținerea constantă a punctajului la Citire/Lectură și o creștere cu două puncte la testul de Științe. Autorii raportului subliniază faptul că, în linii generale, trendul observat începând din 2012 încoace indică o absență de îmbunătățiri sau deteriorări semnificative în ceea ce privește performanțele la testele de Citire și Științe.
Cu toate acestea, raportul evidențiază o creștere a populației eligibile pentru testul PISA între anii 2012 și 2022, suggerând o extindere semnificativă a învățământului secundar. Deși această extindere nu pare să fi afectat rezultatele elevilor avantajați, care au menținut nivelurile anterioare de performanță, o atenție sporită se cuvine acordată evoluției rezultatelor la nivelul întregii populații elevilor participanți.
Citește și: România, în fața declinului demografic: Migrație, educație și provocările pieței muncii de elevi.
În ceea ce privește decalajul între cei mai performanți 10% elevi și cei mai slabi 10% elevi, se constată că acesta nu a suferit schimbări semnificative în domeniile Matematică și Citire între 2018 și 2022, în timp ce a înregistrat o creștere notabilă în cazul testelor de Științe. Este demn de menționat faptul că, la nivelul testului de Matematică, performanțele au rămas aproape constante pentru ambii tipuri de elevi.
Sursa: edupedu.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]