România ar putea fi sancționată de CEDO pentru înghesuiala din penitenciare – condamnații reclamă condițiile proaste, alimentația săracă și invazii de gândaci

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

În cazul în care nu reuşeşte să schimbe condiţiile în sistemul penitenciarelor, România riscă să fie sancţionată din nou de CEDO.

penitenciarComisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senatul României a organizat, luni, o dezbatere privind Condiţiile de detenţie din penitenciare, centre de reţinere şi arestare preventivă. Din cauza încălcării demnităţii umane, protejate de art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, o serie de condamnaţi au depus cereri la CEDO prin care se plâng de condiţiile proaste din puşcării, respectiv spaţiu insuficient, lipsa luminii naturale, lipsa accesului la igienă intimă sau la tratament medical, alimentaţia săracă şi invazii de gândaci.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Din cele 3.950 de plângeri adresate CEDO, majoritatea fac referire la viaţa proastă din puşcării. În general, cauzele aflate pe rolul CEDO dau câştig de cauză celui care se plânge, iar statul român plăteşte daune morale de ordinul sutelor de mii de euro anual, susţin reprezentanţii APADOR-CH, potrivit România Liberă.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Avocatul Poporului a inclus, la rândul său, zeci de propuneri pentru ameliorarea condiţiilor de detenţie, dar nu ştie dacă a fost implementată vreo măsură. „Mă întreb dacă au fost aplicate măcar câteva din zeci şi zeci de propuneri publicate în acest Raport“, a spus la final Victor Ciorbea. Nu a primit nici un răspuns. La dezbatere nu a participat nici un reprezentant al Ministerului Justiţiei ca să poată da satisfacţie senatorilor sau apărătorilor drepturilor omului.

Senatorul Cristina Anghel a propus, din nou, amnistia şi graţierea, iar senatorul Vlad Popa a sugerat să nu se mai dea atât de uşor pedepse cu suspendare, considerând că nimeni nu se mai teme azi de puşcărie, deşi numai în ţară sunt anual încarceraţi circa 30.000 de oameni, în condiţiile în care capacitatea penitenciarelor este de 19.000 de arestaţi. (Z.U.)

Sursa: stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

axinte 22 iunie 2016 at 21:58

…in lipsa vizibila de responsabilitate , sau de iubire umana, ne gindim la aceste suflete, doar cind CEDO face presiune pe noi ,…mereu trebuie sa ne spuna altii ce este de facut,… ori sa ne ameninte cu sanctiuni,…ca altfel in ignoranta crasa pe care o traim , nu avem trebuinta sau ginduri de acest fel, …suntem prea preocupati de noi si de capatuiala noastra,…nu avem deloc ,sau nu prea ne facem timp si pentru ei,…

Comentariile sunt oprite