Ziarul Unirea

Român condamnat la închisoare în Germania pentru 10 euro şi un pachet de ţigări

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Român condamnat la închisoare în Germania pentru 10 euro şi un pachet de ţigări • Curtea de Apel Alba Iulia a dispus ca acesta să execute pedeapsa într-un penitenciar din țară

Un bărbat în vârstă de 29 de ani din Alba va sta 1 an la închisoare pentru suma de 10 euro. A fost condamnat în Germania la această pedeapsă pentru infracţiuni de vătămare corporală şi tâlhărie. Curtea de Apel Alba Iulia a recunoscut în 17 august 2020 pedeapsa aplicată în Germania, în anul 2018, pe numele condamnatului S. Claudiu şi a dispus executarea acesteia într-un penitenciar din România.

Acesta a ajuns la închisoare după ce s-a enervat şi a agresat un coleg de serviciu căruia îi datora 20 de euro.  Deşi a fost de acord ca suma să îi fie reţinută din salariu, la momentul la care a constatat că i-a fost retrasă suma de 10 euro s-a enervat şi l-a bătut pe bărbatul cu care lucra. Autorităţile germane au emis un mandat european de arestare şi au solicitat predarea condamnatului pentru executarea pedepsei.

ELIT

Hotărârea de condamnare a fost pronunţată în 14 februarie 2019, fiind iniţial cu suspendare, dar în martie 2020 s-a dispus revocarea suspendării şi executarea pedepsei de 1 an de închisoare. Potrivit mandatului de arestare, persoana condamnată Ş. Claudiu şi persoana vătămată A. A. au lucrat împreună pentru firma NOX din Leipheim. În după-amiaza zilei de 4 octombrie 2016, condamnatul s-a prezentat la serviciu, cu toate că în urma unei deplasări private în România aproape că nu dormise.

Pe data de 5 octombrie 2016, în jurul orelor 2.00, în timpul schimbului comun, s-a iscat o ceartă între cei doi în hala de expediţie. Condamnatul îi era dator colegului său, A.A., cu nişte bani cu care acesta l-a împrumutat. Şeful lor comun a oprit suma corespunzătoare din salariul condamnatului şi a dat banii lui A. Despre acest mod de a se proceda se înţeleseseră anterior cei doi colegi de muncă.

Dar când condamnatul a sesizat oprirea pe fluturaşul lui, nu a fost de acord şi i-a cerut lui A. să-i dea 10 euro spunându-i următoarele: „Acum îmi dai banii imediat sau poţi să-ţi cauţi mutra pe bandă”. Ulterior, l-a lovit cu un scaner în mână şi a luat un băţ de lemn aflat pe o stivă de pachete şi l-a ameninţat cu cuvintele: „Dă-mi imediat 10 euro sau eşti terminat”, după care l-a lovit în mâna dreaptă.

 Victima a suferit un traumatism la mâna dreaptă şi la degetul mare de la mâna stângă. În continuare, cu băţul în mână, condamnatul a continuat cu ameninţările: ”Curvă, scoate imediat banii sau te arunc pe bandă şi te omor”.  În speranţa că acesta s-a liniştit, victima a ieşit din hala de expediţie şi a fumat o ţigară în faţa clădirii. Condamnatul s-a dus după el şi i-a cerut să îi dea ţigări. Când acesta a refuzat, condamnatul l-a lovit instantaneu cu pumnul în nas, pentru a intra în posesia pachetului de ţigări. A smuls păgubitului, după loviturile aplicate, pachetul din mână, după care l-a lovit încă de două ori în nas. Bărbatul a suferit un traumatism şi i-a curs sânge din nas.

”Având în vedere poziţia procesuală adoptată de către persoana solicitată cu ocazia ascultării sale de către această instanţă la datele din 3.08.2020 şi respectiv 17.08.2020, Curtea apreciază că în cauză sunt incidente dispoziţiilor art.99 alin.2 lit. c) din Legea nr. 302/2004 republicată, potrivit cărora autoritatea judiciară română poate refuza executarea mandatului european de arestare când acesta a fost emis în vederea executării unei pedepse cu închisoarea, dacă persoana solicitată – cetăţean român declară că refuză să execute pedeapsa în statul emitent.

Curtea constată că în legislaţia penală română faptele ce au făcut obiectul acuzaţiilor aduse persoanei solicitate se circumscriu infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi tâlhărie”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată care a dispus executarea condamnării în România.