Rodica Andronescu: ”E poantă sau guvernul Ponta nu face mai nimic pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă?”

În ultimul comunicat al Biroul european de statistică, EUROSTAT se precizează că Romania a înregistrat o scădere economică de 1% in trimestrul al II-lea al anului 2014 față de primele trei luni ale aceluiasi an, aceasta fiind cea mai abruptă cădere a produsului intern brut din toate cele 28 de tari membre UE (ex. in trimestrul al doilea al anului 2014 comparativ cu primele trei luni, vecinii nostri din UE au înregistrat crestere: Ungaria cu +0,8%, iar Bulgaria a avut +0,5%,Polonia +0,6%, Letonia +1%, Lituania +0,7%, Estonia +0,5%, Slovacia +0,6.

 Aceasta realitate va duce la scăderea locurilor de muncă și va accentua starea de sărăcie a populației. Intr-o țară cu un nivel de trai tot mai scăzut, în care, pe primul loc în topul dorințelor românilor este un loc de muncă, guvernul nu întreprinde nimic pentru ameliorarea acestei stări de fapt.

ELIT

Concret, se mimează reforme, se organizează diferite cursuri de formare inițială sau reconversie profesională, la nivelul învățământului preuniversitar se stabilește un plan de școlarizare care, însă, nu răspunde imediat nevoilor angajatorilor de pe piața locală a muncii, prin urmare, rezultatele sunt nesemnificative. Să luăm doar un exemplu: se caută muncitori calificați în meseria de sudor – în județul Alba, pentru anul școlar următor, nu există nicio clasă de sudori. Și exemplele pot continua. Lipsește o strategie pe termen mediu si lung care să contribuie la crearea de noi locuri de muncă, să ducă la o îmbunătățire a nivelului de trai, la creșterea stimei de sine, la încredere în viitor.

În ultimul comunicat de presă al INS se precizează că în luna iunie 2014, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,1%,

La 31 iulie 2014, în judetul Alba, rata șomajului înregistrat (ANOFM) era de 5,61%, mai mare decât media pe țară, cu un total de 10.005 șomeri înregistrați, din care 41,45% femei.

ADEZIUNE PLUS

De asemenea, din cei 10.005 șomeri înregistrați, 6763 sunt șomeri neindemnizați – ceea ce înseamnă că numărul celor care nu au găsit un loc de muncă în județ a crescut îngrijorător, în condițiile în care suntem într-o lună de vară, când există încă locuri de muncă sezoniere! Ce se va întâmpla la toamnă?

 După tineri, cele mai afectate de șomaj rămân femeile, cu precădere cele din mediul rural, din cauza lipsei de educație, a mentalităților. Deși ne-am asumat valorile europene, printre care toleranța, egalitatea de șanse, în realitate, pentru femeile din mediul rural, în județul Alba mai sunt multe de făcut. În viitorul imediat, chiar în lunile următoare, câte dintre ele vor avea șansa găsirii unui loc de muncă pe piața locală a muncii sau vor putea să-și înceapă o afacere?

Dacă ne referim la tinerii absolvenți, lucrurile stau la fel de grav. Spre exemplificare, la AJOFM Alba se află înregistrați 547 de proaspăt absolvenți din care: 54 de absolvenți de învățământ superior, 96 de absolvenți de liceu teoretic,368 de absolvenți de liceu de specialitate, 5 absolvenți de școală postliceală, 17 absolvenți de învățământ special, școli special pentru persoane cu handicap, ș.a. Ce facem pentru ei? Ce ofertă de formare are județul Alba pentru ei? Ce șanse de ocupare au în viitorul imediat?

Ce facem cu programul european asumat și de Romania ”Garanție pentru tineret”? Câți tineri din județul Alba au fost înregistrați în baza națională de date – pe care ar trebui să o avem la această dată-pentru a-i orienta corect fie spre școală, fie spre un centru de formare, fie spre angajatori. Sunt întrebări încă fără răspuns și, din păcate, cred că după a doua sesiune a examenului de bacalaureat numărul tinerilor șomeri înregistrați va fi și mai mare.

Rodica ANDRONESCU, ACL Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

COMUNICAT DE PRESĂ| Călin Matieș: De ce au votat parlamentarii PNL și USR-PLUS împotriva spitalelor din România? De la UDMR oricum nu aveam așteptări…

Pot înțelege prostia umană, dar cu anumite limite! Iar limita este atunci când pui în pericol, cu bună știință, siguranța… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

Crina 18 august 2014 at 20:01

S-a trezit ,, fata de varza murata ” sa comenteze si ea ceva,dar d-voastra madame Andronescu ce ati facut pana acum in afara de a face pe dura pe la diferite cursuri de specializare sau cand aveati o functie la ISJ Alba. Eu zic sa va vedeti de treba ca nu sunteti cea mai in masura sa spuneti nimic !!!

Crina 18 august 2014 at 20:04

treaba ,ma corectez !!!

alexandru 19 august 2014 at 15:55

doamna nu e profa de franceza?si mimeaza economia?
crina draga, sa vezi destepti la voi la psd, sa-l auzi pe bogdanel, pe ovidiu sau pe nea darzu, sau pe filozoful sandea, omul care face praf orice creier odihnit.apropo, cum stati cu poliii de dezvoltare economica sau cu deschiderea spitalelor?ca erau prioritare in campanie.

Crina 19 august 2014 at 17:30

Nu sunt PSD-ista doamne fereste , se vad si acesti domni Sandea, Darzu ….. de ce sunt in stare,dar nici pe aceasta ,,cucoana” nu o pot vedea cand stiu ca nu face nimic,numai critica !!!

Comentariile sunt oprite