Curier Județean
RMGC solicită prelungirea cu 5 ani a licenţei de concesiune pentru aurul de la Roşia Montană
Compania Roşia Montană Gold Coporation a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în martie 2019, prelungirea licenţei de concesiune pentru zona auriferă din Munţii Apuseni pentru o perioadă de 5 ani.
Decizia de a solicita prelungirea licenţei de concesiune a fost făcută publică în conţinutul raportului aferent primului trimestru din 2019, publicat recent de compania Gabriel resources, acţionarul majoritar al societăţii Roşia Montană Gold Corporation.
”RMGC deţine Licenţa pentru Proiect, care urmează să expire la 21 iunie 2019. RMGC, în calitate de titular al licenţei, are dreptul să solicite prelungirea termenului licenţei pentru perioade succesive ulterioare de cinci ani. În martie 2019, RMGC a depus o cerere la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), solicitând prelungirea termenului de licenţă pentru o perioadă suplimentară de cinci ani. RMGC aşteaptă aprobarea cererii de extindere de către ANRM”, se precizează în raportul menţionat.
Licenţa a intrat în vigoare în urmă cu 20 de ani, în 1999, fiind preluată atunci de la compania Minvest Deva (în prezent Minvest Roşia Montană), care a intrat ca şi acţionar la RMGC, şi urmează să expire în 21 iunie 2019. Legea minelor prevede că licenţele de exploatare minieră sunt acordate pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani.
Reprezentanţii Gabriel Resources afirmă că, în prezent, se concentrează pe procesul împotriva României, pentru care au cheltuit peste 22 de milioane de dolari canadieni în 2018. ”După obţinerea licenţei în iunie 1999, Grupul (Gabriel – n.r.) şi-a concentrat în mod substanţial toate resursele de management şi resurse financiare asupra explorării, fezabilităţii şi dezvoltării ulterioare a Proiectului Roşia Montană. În ciuda îndeplinirii de către Companie a obligaţiilor sale legale şi a dezvoltării Proiectului Roşia Montană ca proiect minier de înaltă calitate, durabilă şi ecologică, folosind cele mai bune tehnici disponibile, România a blocat şi a împiedicat implementarea Proiectului Roşia Montană fără compensare. În consecinţă, concentrarea principală a Companiei este reprezentată de Arbitrajul ICSID”, se mai susţine în raportul trimestrial.
Preocuparea pentru procesul de arbitraj cu România este confirmată şi de directorul general al companiei miniere. ”Gabriel va continua să se concentreze asupra pregătirii pentru audierile arbitrale ICSID, programate să aibă loc în decembrie 2019 şi asupra consolidării argumentelor convingătoare care susţin cererea de 5,7 miliarde de dolari”, susţine Dragoş Tănase, CEO-ul Gabriel Resources, potrivit raportului menţionat.
Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană. Compania solicită Statului Român despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni), acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană. Gabriel Resources acuză România de încălcarea tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie.

Curier Județean
FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I
FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I
Etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă” și-a desemnat câștigătorii. Locul I a fost câștigat de echipajul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu ” din Alba Iulia.
Azi, 27 mai 2022, a avut loc etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”, organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Consiliul Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba.
Concurenţii au avut de parcurs 3 probe, una de teorie, o probă de îndemânare în conducerea bicicletei, pe un traseu special amenajat şi una practică, de aplicare a cunoștințelor teoretice.
Înainte de începerea competiției, participanţii au fost instruiţi de polițiștii Serviciului Rutier cu privire la regulile impuse de competiţie.
Scopul acestui concurs, a cărei organizare a fost reluată după o pauză de doi ani, cauzată de pandemie, la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din municipiul Alba Iulia, este acela de a forma, în rândul elevilor, un comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, în vederea prevenirii accidentelor rutiere.
Participanții au avut ocazia să-şi demonstreze cunoştinţele dobândite în ceea ce priveşte circulaţia rutieră, precum şi îndemânarea în folosirea bicicletei în poligon.
Premiile, puse la dispoziție de Consiliul Județean Alba, au constat în biciclete, corturi pentru camping, saci de dormit, articole de camping, dulciuri diplome și medalii.
Pe primul loc al podiumului a urcat echipajul format din elevi ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, pe locul II s-a clasat echipajul Școlii Gimnaziale ”Axente Sever” din Aiud, iar pe locul III echipajul Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” din Ocna Mureș.
Câştigătorii concursului vor participa la faţa naţională, care se va desfăşura, în vacanța de vară, la Buzău.
Curier Județean
FOTO| Săptămâna prevenirii criminalității în Alba: Activitate a polițiștilor și elevilor pentru siguranța rutieră și prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului
FOTO| Săptămâna prevenirii criminalității în Alba: Activitate a polițiștilor și elevilor pentru siguranța rutieră și prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului
Ultima zi din cadrul evenimentului național ”Săptămâna Prevenirii Criminalității” a fost dedicată creșterii siguranței rutiere și prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului.
Polițiștii au susținut lecții de educație rutieră în unități de învățământ din tot județul, la care au luat parte atât preșcolari cât și elevi. Pe lângă lecțiile teoretice, au fost organizate lecții practice privind circulația pe drumurile publice, cu bicicleta, trotineta sau în calitate de pietoni.
De atenţie s-au bucurat şi bicicliştii, care au fost sfătuiți să poarte veste reflectorizante, pentru a fi cât mai vizibili în trafic dar și recomandarea de a respecta, în permanenţă, regulile privind circulaţia pe drumurile publice.
Polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, polițiștii de proximitate dar și cei de la posturile de poliție comunale au organizat acţiuni preventive în cadrul cărora cetăţenii au fost informaţi cu privire la măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de furt.
Reprezentanții asociațiilor de proprietari au fost informați în legătură cu mijloacele moderne de protecție și supraveghere ale scărilor de bloc, menite să sporească siguranța locuințelor.
Activitățile desfășurate de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba, în cadrul Campaniei „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, care s-a derulat în perioada 22 – 27 mai au avut peste 4.000 de beneficiari (elevi, cadre didactice, femei, vârstnici, membri ai asociaţiilor de proprietari, etc).
Curier Județean
Dosar penal pentru un bărbat din Alba după ce și-a bătut și amenințat soția: Soțul violent a fost îndepărtat din locuința comună
Dosar penal pentru un bărbat din Alba după ce și-a bătut și amenințat soția: Soțul violent a fost îndepărtat din locuința comună
În seara zilei de 26 mai 2022, polițiștii din Cugir au fost sesizați de către o femeie din Vinerea, cu privire la faptul că a fost agresată de soț.
Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, în după amiaza aceleiași zile, pe fondul unor discuții contradictorii, bărbatul, în vârstă de 45 de ani, și-ar fi amenințat și agresat soția.
În urma aplicării formularului de evaluare a riscului a rezultat că se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile, prin care bărbatul a fost îndepărtat din locuința comună, fiindu-i interzis să se apropie de soția sa.
Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
VIDEO| Actorul Ray Liotta a murit în somn în Republica Dominicană, unde se afla pentru filmările ultimului său proiect
-
Sportacum 11 ore
Luni, 30 mai, în „Arini”, selecție cu Ion Geolgău pentru clasa de fotbal (a V-a) de la LPS „Florin Fleșeriu” Sebeș
-
Ştirea zileiacum 9 ore
Pleșa, Dumitrel, Damian sau Matieș. Pe cine ar alege albaiulienii ca primar și ce partide ar intra în CL: SONDAJ administrativ la Alba Iulia
-
Curier Județeanacum 23 de ore
FOTO| Pompieri remarcabili la ISU Alba, premiați pentru activitatea de-a lungul anilor: Erou la Râpa Roșie sau „Cel Mai Puternic Pompier 2019”, le-au fost aduse mulțumiri
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
Noi stații de epurare și tratare a apei în județul Alba: Finanţare nerambursabilă de peste 7 milioane de euro. Unde vor fi amplasate
-
Actualitateacum 21 de ore
Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României
-
Actualitateacum 7 ore
Biletele de tren se scumpesc cu 20% de la 1 iulie 2022. Un drum Alba Iulia – București va ajunge la 110 lei
-
Actualitateacum 11 ore
Eforturi ale Guvernului pentru a împiedica explozia prețului la pâine. Vor fi scoase cereale din rezervele de stat
-
Sportacum 11 ore
Sâmbătă, Minaur Baia Mare – Metalurgistul Cugir | Returul barajului, o formalitate
-
Actualitateacum 22 de ore
Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles
-
Actualitateacum 21 de ore
Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea
-
Sportacum 11 ore
Sâmbătă, ora 18.00, CS Ocna Mureș – Sticla Turda | Bate vântul de vacanță