Rămâi conectat

Actualitate

Rise Project: Președintele PSD Liviu Dragnea este anchetat în Brazilia pentru spălare de bani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Atât Liviu Dragnea, cât şi Mugurel Gheorghiaş sunt suspectaţi într-un caz de spălare de bani în Brazilia, potrivit procurorului federal Carlos Wagner Barbosa Guimarães. Ancheta a fost declanşată după ce procurorii din România au luat legătura cu autorităţile braziliene în iulie anul trecut.

Procurorul federal a declarat că încearcă să determine dacă Liviu Dragnea a folosit interpuşi – „portocale” – ca să spele bani şi să achiziţioneze proprietăţi în Brazilia. În portugheză, laranja, adică portocală, este termenul care desemnează interpuşii, persoane „băgate la înaintare de politicieni corupţi sau criminali pentru a-şi ascunde implicarea în diverse afaceri”, scrie Rise Project.

Cererea de asistenţă judiciară a venit, conform procurorului federal, pe 25 iulie 2017, din partea Ministerului Public şi a Poliţiei din România. Ea a fost procesată de Departamentul pentru Recuperarea Prejudiciilor şi Cooperare Internaţională care face parte din Ministerul Justiţiei din Brazilia şi a fost trimisă către Parchetul din statul Ceara.

Investiţiile românilor se află în localitatea Cumbuco, pe malul oceanului Atlantic, în nord estul Braziliei. Tot aici şi-a investit banii şi Costel Comana, milionarul braşovean care s-a sinucis în toaleta unui avion care urma să aterizeze în Costa Rica în februarie 2015. Şi proprietăţile şi firmele care au fost deţinute de Comana în Brazilia se află în atenţia autorităţilor, în cadrul aceleiaşi investigaţii.

Conform spuselor procurorului federal, Dragnea este suspectat că ar fi folosit bani proveniţi din afaceri corupte din România la achiziţia de proprietăţi pe plaja din Cumbuco, la 30 de kilometri de Fortaleza, capitala statului Ceara.

Autorităţile din Brazilia investighează şi doi interpuşi – Mugurel Gheorghiaş, fost coleg de facultate al lui Dragnea şi fost acţionar principal al TelDrum SA, firmă atribuită de către DNA lui Liviu Dragnea şi Cauby Cursino Campos Junior. Gheorghiaş deţine o firmă braziliană pe care a folosit-o pentru a cumpăra o vilă de lux dotată cu teren de tenis şi piscină pe malul oceanului Atlantic, care i-ar fi găzduit în numeroase rânduri pe şeful PSD, pe Costel Comana şi pe alţi oaspeţi din România. Cauby Cursino Campos Junior, fost taximetrist, a semnat toate documentele tranzacţiilor braziliene derulate de Costel Comana sau Mugurel Gheorghiaş. Actele de proprietate şi documentele firmelor înfiinţate de români în Fortaleza poartă, fără excepţie, semnătura lui Cauby Junior, mai scrie Rise Project.

Procurorul Barbosa Guimarães a spus că brazilianul Cauby Junior nu avea bani ca să investească în firmele din Brazilia: “Ştim că banii au venit din România”

Conform procurorului federal, Liviu Dragnea este reprezentat în Brazilia de avocaţi din Fortaleza contractaţi de o casă de avocatură din Portugalia. Aceştia au cerut acces la dosar şi au declarat, în numele politicianului, că Dragnea nu este implicat în fapte de corupţie nici în România, nici în Brazilia.

Barbosa Guimarães spune că dacă sunt descoperite dovezi că românii au spălat bani în statul Ceara, atunci aceştia vor fi aduşi şi în faţa justiţiei braziliene. El a explicat că sunt investigate două cazuri distincte: furtul de bani publici româneşti de care se ocupă autorităţile din România şi cel de spălare de bani care îi priveşte pe brazilieni. “Scopul nostru este să prevenim ca Brazilia să devină un paradis în care sunt spălaţi bani proveniţi din bugetele publice ale altor ţări”, a concluzionat procurorul federal.

În 13 noiembrie 2017, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost pus sub urmărire penală sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, alături de alte opt persoane, între care reprezentanţi ai firmei Tel Drum.

Potrivit procurorilor, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a iniţiat un grup infracţional organizat care acţionează şi în prezent şi din care au făcut şi fac parte funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi persoane din mediul de afaceri. Grupul iniţiat în anul 2001 a vizat obţinerea frauduloasă a unor sume importante din contractele finanţate din fonduri publice, prin comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, spun procurorii DNA.

Prejudiciul în acest dosar este de 30 de milioane de lei prin abuz în serviciu şi de 20 de milioane de euro prin fraudarea fondurilor europene.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Profesorul de economie Cristian Păun: După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesorul de economie Cristian Păun: După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata! Profesorul de economie Cristian Păun, originar din județul Alba, explică într-o postare recentă în mediul online cum funcționează părinții cu copii de bani gata și cum […]

Citește mai mult

Actualitate

Drumurile din România pe care vor fi montate 400 de radare fixe: Vor fi folosite de Poliţia Română și vor surprinde atât numărul de înmatriculare cât şi figura şoferului şi a pasagerului din dreapta

Ziarul Unirea

Publicat

în

Drumurile din România pe care vor fi montate 400 de radare fixe: Vor fi folosite de Poliţia Română și vor surprinde atât numărul de înmatriculare cât şi figura şoferului şi a pasagerului din dreapta România intră în rândul ţărilor Din Uniunea Europeană în care amenzile pentru viteză vor fi trimise acasă, prin curier. Compania Naţională […]

Citește mai mult

Actualitate

Vouchere de vacanță 2025: Ghid de informare referitor la acordarea voucherelor pe card

Lucian Daramus

Publicat

în

Vouchere de vacanță 2025: Ghid de informare referitor la acordarea voucherelor pe card Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a transmis un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanță pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanță în 2025. Astfel, un angajat poate primi […]

Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2025: Vești excelente. Au fost expediate primele decizii de recalculare a pensiilor

Lucian Daramus

Publicat

în

PENSII 2025: Vești excelente. Au fost expediate primele decizii de recalculare a pensiilor Casa de Pensii a trimis către beneficiari primele decizii de recalculare a pensiilor. Este vorba de decizii de recalculare a pensiilor agricultorilor. Citește și: PENSII 2025: Majorări semnificative ale pensiilor după recalculare. Anunțul șefului Casei Naționale de Pensii De exemplu, un pensionar […]

Citește mai mult

Actualitate

VIDEO | Tunelul Alina, primul de pe autostrada Sibiu-Piteşti, săpat complet. Duminică va fi transformat în obiectiv turistic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tunelul Alina, primul de pe autostrada Sibiu-Piteşti, săpat complet. Duminică va fi transformat în obiectiv turistic Primul tunel de pe autostrada Sibiu-Piteşti este complet săpat. Luminiţa de la capătul lucrărilor a apărut astăzi, la doi ani după începerea şantierului. Autorităţile promit că vor da în folosinţă aproape 100 de kilometri de şosele rapide în următoarele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea