Riscurile nașterii la domiciliu în România, explicate de dr. ginecolog Ioan Lăncrăjan: ”Mie personal mi se pare un act de inconștiență”

Riscurile nașterii la domiciliu în România, explicate de dr. ginecolog Ioan Lăncrăjan: ”Mie personal mi se pare un act de inconștiență”.

Cazul gravidei din Iași care și-a pus în pericol propria viață și a copilului său nenăscut alegând să nască la domiciliu după ce anterior avusese o primă naștere prin cezariană, a pus pe jar lumea medicală din România care acum vrea să ia atitudine față de astfel de practici. Medicii obtetricieni spun că deocamdată în România nu există personal pregătit și competent care să poată asista nașteri la domiciliu, așa cum se întâmplă în alte țări europene precum Olanda sau Marea Britanie.

Medicii din Iași au spus chiar că vor să facă plângere penală pe numele femeii care a fost la un pas de moarte, după ce miercuri a intenţionat să nască acasă cu ajutorul altei femei, nepregătite medical, punând în pericol viața fătului și a sa.

Prof. univ. dr. Mircea Onofriescu, șeful secţiei de obstetrică şi ginecologie din cadrul Spitalului Cuza Vodă din Iaşi, , citat de Digi24, a declarat că o femeie în vârstă de 31 de ani, care a născut în 2016 un copil prin cezariană, a decis să nască cel de al doilea copil la domiciliu, cu ajutorul unei persoane care nu are cunoştinţe medicale de specialitate.

Întrucât moda nașterilor la domiciliu, asistate de moașe sau de așa-numitele doula este tot mai răspândită și în județul Alba, ca un răspuns extrem la cealaltă modă a nașterilor prin cezariană, dr. Ioan Lăncrăjan, medic primar de Obstetrică Ginecologie în cadrul Spitalului Municipal Sebeș, a explicat pentru ziarulunirea.ro, riscurile unei astfel de nașteri:

”Nașterea naturală, deși este un proces fiziologic, este de foarte multe ori imprevezibilă, se pot întâmpla lucruri care pot pune în pericol viața mamei și a copilului și care impun intervenție imediată pentru finalizarea ei în condiții de siguranță. Legat de nașterea naturală după operația cezariană se poate tenta în condiții stricte de urmărire, evident în unități medicale autorizate de către personal calificat unde se poate intereveni în caz de necesitate în cel mai scurt timp posibil. În ceea ce privește nașterea la domiciliu în compania unor persoane necalificate care nu cunosc lucuri esențiale privind complicațiile la care poate fi expusă mama și copilul, mie personal mi se pare un act de inconștiență. De aceea, eu personal recomand tuturor gravidelor să asculte recomandarea medicului ce le urmărește sarcina și, pe cât posibil travaliul și nașterea să se desfășoare în unități sanitare avizate, sub supravegherea personalului calificat pentru ca totul să decurgă în siguranță”.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...