REZIDENȚIAT 2022: Pragul de admitere urcă la 65%. Câte răspunsuri corecte sunt necesare pentru a promova
REZIDENȚIAT 2022: Pragul de admitere urcă la 65%. Câte răspunsuri corecte sunt necesare pentru a promova
Ministerul Sănătății vrea să schimbe pragul de admitere la rezidențiar, la examenul din acest an, programat pentru 20 noiembrie.
Concret, în proiectul de metodologie pus în dezbatere pe 6 octombrie, pragul crește la 65% răspunsuri corecte din cele 200 de întrebări, față de 60% cât era până acum. Documentul care este acum în consultare publică ar trebui publicat în Monitorul Oficial până cel târziu 10 octombrie.
Ordinul privind aprobarea metodologiei pentru desfăşurarea concursului de admitere în rezidenţiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie sesiunea 20 noiembrie 2022 este un ordin comun și va fi semnat de miniștrii Sănătății și Educației, adică Alexandru Ragila și Ligia Deca.
Articolul 4, alineatul 2 prevede că „alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu”.
În regulamentul de anul trecut și din toți anii de până acum, pragul fusese de 60%.
Concret, asta înseamnă răspunsuri corecte la cel puțin 130 de întrebări din cele 200, din partea candidaților, pentru a promova examenul. Până acum limita era de cel puțin 120 de răspunsuri corecte.
Modificarea pragului înseamnă înnăsprirea condițiilor de admitere la Rezidențiat din anul 2022. Metodologia de anul trecut poate fi consultată aici.
Până acum nu a fost anunțată public de niciun oficial al Ministerului Sănătății o astfel de modificare pentru examenul de Rezidențiat.
În referatul de aprobare al ordinului de ministru este menționat motivul creșterii pragului peste care un candidat este considerat admis: prea mulți absolvenți pentru câte locuri sunt la Rezidențiat.
„Majorarea propusă are ca scop ridicarea nivelului de selecție a candidaților, mai ales în contextul în care cifrele de școlarizare pentru domeniul medicină dentară și respectiv domeniul farmacie, vor fi în corelație cu capacitatea de pregătire disponibilă comunicată de instituţiile de învăţământ superior cu profil medical acreditate, capacitate care este mai mică decât numărul absolvenților promoției anului în curs”, justifică Ministerul Sănătății.
Instituția publică situația absolvenților promoție 2022, în total fiind 5.889 de persoane:
medicină – 3.627
medicină dentară – 1.241
farmacie – 1.021
În Hotărârea de Guvern nr. 632/2022 este prevăzută o cifră de școlarizare de 5.000 de locuri pentru Rezidențiat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii