Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Politică Administrație

Revocarea viceprimarului Simone Albani – proiect semnat de 9 consilieri locali

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Consiliul Local Alba Iulia va dezbate și vota mâine, în ședință extraordinară, proiectul de hotărâre prin care se propune schimbarea din funcție a viceprimarului liberal Simone Albani.

Proiectul este inițiat de opt consilieri PDL și unul PP-DD, în expunerea de motive precizându-se că ”este vorba despre o aplicare particulară a principiului simetriei juridice, deoarece consilierii locali nu sunt condiționați de vreun motiv anume la alegerea viceprimarului, tot astfel la schimbarea din funcție nu există nicio limitare a dreptului de apreciere. Această procedură de schimbare din funcție a viceprimarului reprezintă o răspundere de natură politică a viceprimarului față de consiliul local care l-a sprijinit la numirea în funcție, fiind o manifestare a puterii formațiunii politice care deține majoritatea și care are puterea unei moțiuni de cenzură la nivelul autorităților publice locale”.

Proiectul are și un raport juridic de specialitate care precizează că prevederile legale sunt  Art. 18 alin. 4 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali („Mandatul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, respectiv de viceprimar, poate înceta înainte de termen în urma eliberării sau revocării acestuia din funcţie, în condiţiile Legii nr. 215/2001. republicată) și Art. 57 alin. 4 din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare („Schimbarea din funcţie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată cu votul majorităţii consilierilor în funcţie, la propunerea primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcţie).

În fapt, potrivit unor surse apropiate celor două partide ai căror reprezentanți au inițiat proiectul, schimbarea din funcție a viceprimarului Albani vine în urma unei negocieri PDL – PP-DD la nivelul conducerilor centrale. Aceleași surse spun că funcția de vicepreședinte la Consiliul Județean Alba, deținută de liberalul Florin Roman, este ”la mâna lui Mircea Hava”, care va hotărî în următoarele zile dacă și aici se va depune un proiect de hotărâre similar.

Vicepreședintele PNL Alba, Simone Albani, a fost ales în funcția de viceprimar, prin vot secret, în ședința de constituire a Consiliului Local Alba Iulia din 25 iunie a.c. Alegerea sa a venit după negocieri ”la sânge” între PDL, PNL, PSD și PP-DD, negocieri soldate cu o înțelegere între primele două partide.

Nemulțumiți de acest rezultat reprezentanții PSD au încercat, în urmă cu două săptămâni să schimbe majoritatea și să-l demită pe viceprimarul Paul Voicu. Aceștia au întocmit, cu ajutorul unor colegi de la PNL un proiect de hotărâre în acest sens, care trebuia să fie dezbătut și eventual aprobat într-o ședință extraordinară la care consilierii USL și PP-DD nu s-au mai prezentat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Publicitate electorală | Corneliu Mureșan: Județul Alba merită mai mult! Oamenii din Alba merită să trăiască mai bine!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Publicitate electorală | Corneliu Mureșan: Județul Alba merită mai mult! Oamenii din Alba merită să trăiască mai bine! Corneliu Mureșan, fostul subprefect al județului, candidează din partea Partidului Social Democrat pentru funcția de președinte al Consiliul Județean Alba. Corneliu Mureșan este un tânăr antreprenor cu experiență în management, dar și în administrația județeană. De profesie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea