Ziarul Unirea

Revigorarea zootehniei montane – prioritate a Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Vidra

– Domnule Petrică Vârciu, mai întâi de toate vă rugăm să ne faceţi o scurtă prezentare a dumneavoastră şi a familiei dumneavoastră.
– Am 42 de ani, sunt născut în oraşul Câmpeni, am copilărit, am crescut şi am urmat cursurile şcolilor din acest oraş, am absolvit Liceul Industrial Câmpeni. De meserie sunt mecanic şi căsătorit în comuna Vidra, cu Lia Niculina, de profesie asistent medical, la ora actuală viceprimar al comunei Vidra, la al 2-lea mandat. Avem un băiat care acum este student la Cluj Napoca, la Facultatea de Turism. Acum şi eu sunt student la zootehnie, anul I, la Cluj Napoca.
– Ce v-a determinat să vă înscrieţi la facultatea de zootehnie?
– În primul rând datorită faptului că sunt preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din comuna Vidra şi îmi plac foarte mult animalele, vreau să învăţ să le îngrijesc dar şi să avem rezultate bune în asociaţia noastră.
– De când sunteţi preşedintele Asociaţiei de Creştere a Taurinelor din Vidra şi câţi membri numără această asociaţie?
– Din anul 2008 sunt preşedintele acestei asociaţii, ea fiind înfiinţată în 2002, dar nu a funcţionat până de curând aşa cum trebuia. Numărul membrilor a crescut în asociaţie, astfel în 2008 numărul membrilor era de 28 iar acum avem 260 şi numărul este în continuă creştere.
– Ce acţiuni aţi întreprins în cadrul asociaţiei?
– Am încercat să reprezentăm membrii asociaţiei în toate mitingurile de protest care au avut loc, cum a fost şi mitingul de la Cluj pentru subvenţia pe cap de animal unde a fost un succes. În general asociaţiile din zona de munte, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Bovine din Alba, cu care avem o colaborare foarte bună, eu fiind şi secretar la această asociaţie, membrii asociaţiei au observat că asociaţia îi reprezintă în toate problemele pe care le-au avut la nivel de comună, de asociaţie judeţeană şi federaţie. Au fost de asemenea sprijiniţi în ce priveşte Măsura 1.4.1. pentru întocmirea documentaţiei, în care sens personal am sprijinit şi crescătorii de animale din comuna Avram Iancu, în total fiind depuse peste 100 de proiecte pentru fermele mici. Sediul asociaţiei noastre este în cadrul Dispensarului Veterinar Vidra, unde printr-o colaborare cu consiliul local şi primăriei, am renovat tot dispensarul veterinar.
– Care este situaţia efectivelor de animale în comuna Vidra?
– Ceea ce constatăm este faptul că efectivele de animale, la bovine în general, au crescut pe zonă, asta şi datorită subvenţiilor pe care le primesc oamenii pe suprafeţele de teren şi pe animale. Problema încă nerezolvată este valorificarea laptelui, o problemă cu care se confruntă toată zona Munţilor Apuseni. Din această cauză noi ducem o muncă de lămurire cu oamenii să se orienteze spre rasele de carne.
– În ce priveşte reproducţia bovinelor în cadrul asociaţiei, ce ne puteţi relata?
– În anul 2008 când am preluat asociaţia nu se făceau însămânţări artificiale. După ce am preluat asociaţia ca preşedinte am trimis un om la cursul de operator însămânţător, astfel că se fac însămânţări artificiale la vaci gratuit la membrii asociaţiei şi oamenii solicită aproape în totalitate aceste însămânţări pentru că au văzut că obţin viţei frumoşi şi cu mare valoare de piaţă. După cum s-a văzut şi la târgurile de animale recente de la Abrud şi de la Sălciua, viţeii s-au vândut ca pâinea caldă şi la preţuri foarte bune. Oamenii n-au intrat bine în târg şi au vândut imediat viţeii, la preţuri chiar foarte bune de 1800-2000 şi chiar 2500 de lei, în funcţie şi de rasă şi greutate.
– Cât teren are asociaţia?
– Asociaţia are 320 hectare în zona de munte unde ne-am implicat direct pentru curăţarea terenurilor, asta şi datorită subvenţiilor pe care le-am primit. În fiecare perioadă de păşunat se urcă aici peste 300 de animale. În acest an acolo vom organiza 2 tabere de păşunat cu toate amenajările necesare şi pentru păstorii de animale.
– Fiind într-o zonă cu mare potenţial turistic, cum vedeţi dezvoltarea agroturismului în zona dumneavoastră?
– Eu consider că agroturismul trebuie dezvoltat în zonele noastre. Personal pot să spun, ca un exemplu, că de 3-4 ani de când am deschis pensiunea proprietate privată, majoritatea turiştilor pe care i-am avut din partea de sud, Bucureşti, Constanţa ş.a. doresc să le oferim ceva tradiţional. Am avut la pensiune şi turişti din Germania, Austria, Ungaria şi au fost încântaţi de zona noastră, mai ales că avem obiective turistice frumoase. Deci este necesară dezvoltarea agroturismului. La ideea domnului dir. gen. Aurel Stan de la Asociaţia de Creştere a Taurinelor „Arieşul” Câmpeni şi la nivelul asociaţiei noastre ne preocupăm la ora actuală pentru a face o cooperativă pentru stabilirea şi promovarea unui produs tradiţional, în care sens am luat legătura şi cu conducerea Direcţiei Agricole Alba, Consiliului Judeţean Alba şi autorităţile locale din Vidra şi sperăm să realizăm un brand în acest sens.
– Care este situaţia tineretului din zona dumneavoastră?
– Fiind o zonă unde traiul este destul de greu, nu sunt locuri de muncă, singura şansă rămâne creşterea animalelor şi dezvoltarea turismului care sperăm ca în viitor să menţină tineretul în zonă. Ca să vă dau un exemplu prin anii 1970-1980, la Şcoala din comuna Vidra erau peste 300 de copii din comună, iar la ora actuală sunt 54 de copii. Comuna Vidra are 38 de sate. De exemplu în satul Poieni, în clasele I-IV erau 100 de copii, iar acum din păcate mai este doar o familie de bătrâni.
– Aveţi animale în gospodăria dumneavoastră proprie?
– Da. Creştem bovine, porci, păsări şi ca agrement am luat şi 2 căprioare sălbatice pe care le-am crescut de pui şi pe care le-am luat în custodie, fiind o atracţie pentru turişti.
– Ce pasiuni aveţi?
– Piscicultura, în care sens o să realizez o pescărie, cu toate că e pericolul vidrelor care sunt pe Arieş. Chiar la noi unde avem balta şi bazinele mai mici de peşti din spatele pensiunii, în anul 2010 au fost devastate de vidre. Pentru asta am luat măsuri de acoperire a bazinelor cu plase. Îmi place de asemenea turismul, agroturismul.
– Vă mulţumesc.
A consemnat Ioan RADU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Anunț începere proiect „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” pentru SC LUK DE LUX SRL

Comunicat de presă 04.01.2021 ANUNŢ DE ÎNCEPERE PROIECT  “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Anunț demarare proiect – Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor pentru beneficiar SC OPAL DESIGN SRL

Comunicat de presă 06.01.2021 ANUNȚ DEMARARE PROIECT „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă: DIROM INTERTRANS SRL anunță lansarea proiectul cu titlul „Dezvoltare Dirom In-tertrans SRL” înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru”

Comunicat de presă 30.12.2020 Comunicat de presă demarare proiect DIROM INTERTRANS SRL anunță lansarea proiectul cu titlul ”Dezvoltare Dirom Intertrans… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă – implementarea proiectului „Modernizare birou de topografie prin achiziționare de echipamente și tehnologii noi”

Comunicat de presă ”MODERNIZARE BIROU DE TOPOGRAFIE PRIN ACHIZIȚIONARE DE ECHIPAMENTE ȘI TEHNOLOGII NOI” ADY GEO TOP SRL, cu sediul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Anunț începere proiect finanțat prin Măsura 2 „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” pentru societatea MATIAS GROUP S.R.L.

Comunicat de presă MATIAS GROUP S.R.L. anunță lansarea proiectul cu titlul ”GRANTURI PENTRU CAPITAL DE LUCRU PENTRU MATIAS GROUP S.R.L.”… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă: Municipiul Alba-Iulia anunță începerea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din municipiul Alba Iulia – Lot 1.4

Comunicat de presă Comunicat de presă  18 Decembrie 2020 Municipiul Alba-Iulia anunță începerea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

ANUNȚ începere proiect Alba Doner Production SRL, măsura 2: “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”

Comunicat de presă 24.12.2020 ALBA DONER PRODUCTION S.R.L., cu sediul în ALBA, localitatea Alba Iulia, str. Str. LIVEZII, nr. 35… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro