Rămâi conectat

Economie

Revigorarea zootehniei montane – prioritate a Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Vidra

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

– Domnule Petrică Vârciu, mai întâi de toate vă rugăm să ne faceţi o scurtă prezentare a dumneavoastră şi a familiei dumneavoastră.
– Am 42 de ani, sunt născut în oraşul Câmpeni, am copilărit, am crescut şi am urmat cursurile şcolilor din acest oraş, am absolvit Liceul Industrial Câmpeni. De meserie sunt mecanic şi căsătorit în comuna Vidra, cu Lia Niculina, de profesie asistent medical, la ora actuală viceprimar al comunei Vidra, la al 2-lea mandat. Avem un băiat care acum este student la Cluj Napoca, la Facultatea de Turism. Acum şi eu sunt student la zootehnie, anul I, la Cluj Napoca.
– Ce v-a determinat să vă înscrieţi la facultatea de zootehnie?
– În primul rând datorită faptului că sunt preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din comuna Vidra şi îmi plac foarte mult animalele, vreau să învăţ să le îngrijesc dar şi să avem rezultate bune în asociaţia noastră.
– De când sunteţi preşedintele Asociaţiei de Creştere a Taurinelor din Vidra şi câţi membri numără această asociaţie?
– Din anul 2008 sunt preşedintele acestei asociaţii, ea fiind înfiinţată în 2002, dar nu a funcţionat până de curând aşa cum trebuia. Numărul membrilor a crescut în asociaţie, astfel în 2008 numărul membrilor era de 28 iar acum avem 260 şi numărul este în continuă creştere.
– Ce acţiuni aţi întreprins în cadrul asociaţiei?
– Am încercat să reprezentăm membrii asociaţiei în toate mitingurile de protest care au avut loc, cum a fost şi mitingul de la Cluj pentru subvenţia pe cap de animal unde a fost un succes. În general asociaţiile din zona de munte, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Bovine din Alba, cu care avem o colaborare foarte bună, eu fiind şi secretar la această asociaţie, membrii asociaţiei au observat că asociaţia îi reprezintă în toate problemele pe care le-au avut la nivel de comună, de asociaţie judeţeană şi federaţie. Au fost de asemenea sprijiniţi în ce priveşte Măsura 1.4.1. pentru întocmirea documentaţiei, în care sens personal am sprijinit şi crescătorii de animale din comuna Avram Iancu, în total fiind depuse peste 100 de proiecte pentru fermele mici. Sediul asociaţiei noastre este în cadrul Dispensarului Veterinar Vidra, unde printr-o colaborare cu consiliul local şi primăriei, am renovat tot dispensarul veterinar.
– Care este situaţia efectivelor de animale în comuna Vidra?
– Ceea ce constatăm este faptul că efectivele de animale, la bovine în general, au crescut pe zonă, asta şi datorită subvenţiilor pe care le primesc oamenii pe suprafeţele de teren şi pe animale. Problema încă nerezolvată este valorificarea laptelui, o problemă cu care se confruntă toată zona Munţilor Apuseni. Din această cauză noi ducem o muncă de lămurire cu oamenii să se orienteze spre rasele de carne.
– În ce priveşte reproducţia bovinelor în cadrul asociaţiei, ce ne puteţi relata?
– În anul 2008 când am preluat asociaţia nu se făceau însămânţări artificiale. După ce am preluat asociaţia ca preşedinte am trimis un om la cursul de operator însămânţător, astfel că se fac însămânţări artificiale la vaci gratuit la membrii asociaţiei şi oamenii solicită aproape în totalitate aceste însămânţări pentru că au văzut că obţin viţei frumoşi şi cu mare valoare de piaţă. După cum s-a văzut şi la târgurile de animale recente de la Abrud şi de la Sălciua, viţeii s-au vândut ca pâinea caldă şi la preţuri foarte bune. Oamenii n-au intrat bine în târg şi au vândut imediat viţeii, la preţuri chiar foarte bune de 1800-2000 şi chiar 2500 de lei, în funcţie şi de rasă şi greutate.
– Cât teren are asociaţia?
– Asociaţia are 320 hectare în zona de munte unde ne-am implicat direct pentru curăţarea terenurilor, asta şi datorită subvenţiilor pe care le-am primit. În fiecare perioadă de păşunat se urcă aici peste 300 de animale. În acest an acolo vom organiza 2 tabere de păşunat cu toate amenajările necesare şi pentru păstorii de animale.
– Fiind într-o zonă cu mare potenţial turistic, cum vedeţi dezvoltarea agroturismului în zona dumneavoastră?
– Eu consider că agroturismul trebuie dezvoltat în zonele noastre. Personal pot să spun, ca un exemplu, că de 3-4 ani de când am deschis pensiunea proprietate privată, majoritatea turiştilor pe care i-am avut din partea de sud, Bucureşti, Constanţa ş.a. doresc să le oferim ceva tradiţional. Am avut la pensiune şi turişti din Germania, Austria, Ungaria şi au fost încântaţi de zona noastră, mai ales că avem obiective turistice frumoase. Deci este necesară dezvoltarea agroturismului. La ideea domnului dir. gen. Aurel Stan de la Asociaţia de Creştere a Taurinelor „Arieşul” Câmpeni şi la nivelul asociaţiei noastre ne preocupăm la ora actuală pentru a face o cooperativă pentru stabilirea şi promovarea unui produs tradiţional, în care sens am luat legătura şi cu conducerea Direcţiei Agricole Alba, Consiliului Judeţean Alba şi autorităţile locale din Vidra şi sperăm să realizăm un brand în acest sens.
– Care este situaţia tineretului din zona dumneavoastră?
– Fiind o zonă unde traiul este destul de greu, nu sunt locuri de muncă, singura şansă rămâne creşterea animalelor şi dezvoltarea turismului care sperăm ca în viitor să menţină tineretul în zonă. Ca să vă dau un exemplu prin anii 1970-1980, la Şcoala din comuna Vidra erau peste 300 de copii din comună, iar la ora actuală sunt 54 de copii. Comuna Vidra are 38 de sate. De exemplu în satul Poieni, în clasele I-IV erau 100 de copii, iar acum din păcate mai este doar o familie de bătrâni.
– Aveţi animale în gospodăria dumneavoastră proprie?
– Da. Creştem bovine, porci, păsări şi ca agrement am luat şi 2 căprioare sălbatice pe care le-am crescut de pui şi pe care le-am luat în custodie, fiind o atracţie pentru turişti.
– Ce pasiuni aveţi?
– Piscicultura, în care sens o să realizez o pescărie, cu toate că e pericolul vidrelor care sunt pe Arieş. Chiar la noi unde avem balta şi bazinele mai mici de peşti din spatele pensiunii, în anul 2010 au fost devastate de vidre. Pentru asta am luat măsuri de acoperire a bazinelor cu plase. Îmi place de asemenea turismul, agroturismul.
– Vă mulţumesc.
A consemnat Ioan RADU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Economie

Comunicat de presă proiect Reconversia funcțională, șanț exterior-latura de nord a Cetății Alba Carolina, spații publice amenajate pentru agrement și petrecerea timpului liber”, COD SMIS 129259

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă

Municipiul  Alba Iulia anunță   finalizarea  contractului de  finanțare  nr.  5008  din 16.12.2019  pentru  proiectul « Reconversia Funcțională, Șanț Exterior – Latura de Nord a Cetății Alba Carolina, Spații Publice Amenajate Pentru Agrement și Petrecerea Timpului Liber », Cod SMIS 129259 derulat in perioada  16.12.19 – 30.09.2023.

Obiectivul general: Îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor municipiului Alba Iulia prin reconversia și/sau reutilizarea terenurilor degradate din zona istorică Cetatea Alba Carolina și transformarea lor în zone de agrement și recreere pentru populație (parcuri, grădini publice, scuaruri)

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivele specifice ale proiectului

Crearea de zone verzi pe latura nordică perimetrală a Cetății Alba Carolina în suprafață de 30.802,36 mp, într-o perioadă de 33 luni.

Crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate: trasee de vizitare mobilate, piste biciclete, module de odihnă într-un spațiu deschis nou creat în zona perimetrală nordică a Cetății Alba Carolina, pe suprafață de 33.924 mp, într-o perioadă de 33 luni.

Proiectul  « Reconversia Funcțională, Șanț Exterior – Latura de Nord a Cetății Alba Carolina, Spații Publice Amenajate Pentru Agrement și Petrecerea Timpului Liber », Cod SMIS 129259  a fost  finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, 4-Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritate de investiții 4.2-Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului și   a fost  implementat  la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Lucrarilor Publice  si  Administrației, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

Valoarea totală a proiectului este de 9.247.426,36 lei, din care 7.647.177,61 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă

Persoană de contact: Florina VICAȘ /Coordonator proiect, Telefon: 0258 819462


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Comunicat PNRR: U.A.T. Comuna Ceru Băcăinți anunță începerea proiectului „Reabilitare moderată a sediului primăriei comunei Ceru-Băcăinți, județul Alba”

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă

U.A.T. Comuna Ceru Băcăinți anunță începerea proiectului cu titlul: „Reabilitare moderată a sediului primăriei comunei Ceru-Băcăinți, județul Alba”, contract de finanțare nr. 3479/11.01.2023, cod C10-I3-1112.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, fiind  finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta 10 – Fondul Local – I.3 – Reabilitare moderată a clădirilor publice pentru a îmbunătăți furnizarea de servicii publice de către unitățile administrativ-teritoriale.

Perioada de implementare a proiectului este de 25 de luni.

Dată începere: 22.02.2023

Dată finalizare: 22.03.2025

 Obiectivul general al proiectului este reabilitarea moderată a clădirii administrative a Comunei Ceru Băcăinți.

Valoarea totală a proiectului: 649.155,08 lei (TVA inclus), din care:

Cheltuieli eligibile: 502.617,52 lei (TVA inclus), din care

422.367,66 lei (fără TVA) și 80.249,86 lei TVA aferent cheltuielilor eligibile.

Cheltuieli neeligibile: 146.537,56 lei (TVA inclus), din care

123.902,89 lei (fără TVA) și 22.634,67 lei TVA aferent cheltuielilor neeligibile.

 

Persoană de contact: Primar Trif Ioan

e-mail: [email protected]

telefon: 0258700840


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Anunț de presă finalizare proiect – „Diversificarea activității societății prin achiziția de echipamente performante în cadrul PANTERA DENT SRL”

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț de presă finalizare proiect

Proiectul  Diversificarea activității societății prin achiziția de echipamente performante în cadrul PANTERA DENT SRL, cod MySMIS 134378, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiții 2.1 – Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri – 2.1A Microintreprinderi este implementat de către S.C. PANTERA DENT S.R.L. și are o valoare totală de 1.194.162,49 lei, din care 950.339,50 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației  în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, Organism Intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivul proiectului urmărește creșterea capacității de producție în domeniul producției de dinții artificiali, menită să asigure creșterea competitivității și notorietății la nivel local și regional al companiei PANTERA DENT SRL, prin creșterea calității și performanței în aceste domenii, intensificarea colaborării pe bază de parteneriate pe linia de tratamente stomatologice pe plan local și regional, atragerea de personal competitiv și dezvoltarea calității vieții .

Scopul proiectului a constat în crearea unui centru de excelență în domeniul productiei de dinții artificiali, unic la nivel local/regional, cu o infrastructură și echipamente la un înalt grad competitiv pe plan regional, menit să contribuie la reducerea decalajelor existente între regiunea Centru și alte regiuni ale țării. Datorită implementării proiectului societatea a fost dotată cu echipamente moderne, de top, instrumente avansate și care beneficiază de personal calificat, cu expertiză în utilizarea infrastructurii.

Impactul proiectului la nivelul localității, respectiv al regiunii Centru a constat în: crearea unei infrastructuri de producție, prin dotarea cu echipamente de înaltă tehnologie, competitive pe plan regional, menținerea pe perioada de durabilitate a proiectului a unui numar de 5 locuri de munca, crearea unui portofoliu de produse de min. 150/an (față de media de 95/an în prezent) din care contractate noi de min.20 produse/an.

Date de contact beneficiar:

Sat Cricău, Comuna Cricău, nr. 294, județul Alba, cod poștal 517265, România

Tel. +40 744 753 721

E-mail: [email protected]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare