Reţeaua de canalizare din comuna Stremţ dă bătaie de cap cetăţenilor
Mă întreb cu seriozitate cum poate cineva ca din două soluţii să o aleagă pe cea mai proastă?! Practic pe cea imposibilă!! Iar acel cineva nu este oricine, este o echipă de proiectanţi „selectaţi cu grijă”, împreună cu alţi specialişti.
În prima fotografie se poate vedea cum au fost obturate canalele pentru drenarea apei provenite din ploaie. A fost frântă liniaritatea şi redusă sever secţiunea. Aşa ceva n-ar face nici un inconştient pentru că nu se face sub nici un motiv. Atunci când plouă, din cauza diminuării vitezei de scurgere, apa se acumulează şi inundă gospodăriile sau bălteşte în canalele obturate şi pătrunde pe lângă cămine în terasamentul drumului, pe care îl slăbeşte şi favorizează astfel formarea crăpăturilor în pereţii caselor. De asemenea, inundă drumul şi iarna îngheaţă. Sunt destule motive pentru ca în viitor să fie necesară eliberarea canalelor obturate dar cu alte cheltuieli. Nu mai spun cu câtă înverşunare este săpat drumul abia refăcut aşa că, deşi se mai găsesc bani, uitaţi-vă ce se întâmplă cu ei. Soluţia, singură în situaţia dată, este cunoscută. Ea face obiectul unei invenţii certificată OSIOM cu nr. RO 2010 00021. Am prezentat-o şi se află implementată la nici 10 km, în localitatea Oejdea (a doua imagine). Este o soluţie mult mai ieftină, cu facilităţi deosebite de racordare (racordurile nu trebuie să depăşească costul de 300 de lei.) Numai la un cost scăzut populaţia se poate branşa şi numai aşa investiţia se justifică. Este greşit să tratăm separat reţeaua de canalizare pe de o parte şi branşamentele pe de alta. Nici una dintre aceste secţiuni nu poate funcţiona separat.
Ce o fi determinat Primăria Stremţ să accepte soluţia imposibilă? Aceasta este o întrebare şi mai întreb: pe când şi de unde alte fonduri pentru a face totul măcar cum a fost?
Laurenţiu OLARU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
11-13 iulie 2025 | „Mutat la țară – Fest”, în Poiana cu Goruni, la Vinerea. Târg autentic, ateliere de meșteșuguri tradiționale, activități pentru copii, muzică live și foc de tabără, lângă Cugir
11-13 iulie 2025 | „Mutat la țară – Fest”, în Poiana cu Goruni, la Vinerea. Târg autentic, ateliere de meșteșuguri tradiționale, activități pentru copii, muzică live și foc de tabără, lângă Cugir Timp de trei zile, între 11-13 iulie 2025, Poiana cu Goruni de la Vinerea, lângă Cugir, va fi gazda „Mutat la țară – […]