Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Rețea de traficanți de droguri din Alba și Cluj, „profit” de zeci de mii de euro cu canabis adus din Spania și contabilitatea ținută pe caiet

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Rețea de traficanți de droguri din Alba și Cluj, „profit” de zeci de mii de euro cu canabis adus din Spania și contabilitatea ținută pe caiet

Cazul celor șase bărbați din județele Cluj și Alba, care au constituit un grup infracțional organizat specializat în vânzarea de canabis a ajuns la final, cel puțin pentru cinci dintre aceștia, cărora Curtea de Apel Alba Iulia le-a respins apelurile.

Magistrații au admis apelul formulat de către DIICOT și de P.C, inculpatul care a primit cea mai mică pedeapsă la prima instanță și a dispus rejudecarea cauzei exclusiv cu privire la inculpatul P.C.

În data de 20 februarie 2023, magistrații au dat o primă hotărâre în dosar. Cea mai mare pedeapsă a fost de 4 ani de închisoare cu executare a fost primită de O. H, liderul grupării. Patru dintre traficanți (G. F., L. V., G. M. și E. M.) au primit pedepse între 2 ani și 4 luni și 2 ani și 5 luni de închisoare cu executare, iar al șaselea (P. C.) a fost condamnat la 10 luni de închisoare, cu suspendare. Judecătorii au mai confiscat cantitățile de droguri descoperite la percheziții.

Unul singur a primit pedeapsă cu suspendare, ceilalți fiind condamnați cu executare. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2019 – 2021, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul introducerii în țară și apoi comercializării drogurilor pe piața neagră.

Unul dintre membrii grupării se ocupa de distribuția drogurilor din Spania către România, prin intermediul unor societăți de coletărie. Marfa trimisă era preluată și vândută consumatorilor de către ceilalți cinci bărbați. Mai precis, coletele în care erau disimulate mari cantități de canabis erau ridicate de la firme de curierat din Cluj-Napoca și Sebeș.

După ridicare, drogurile erau verificate, cântărite și împărțite între membrii grupului, conform instrucțiunilor date de furnizorul canabisului, apoi erau plasate pe piață.

Banii obținuți din vânzarea drogurilor erau contabilizați, în principiu, de către un alt membru al grupării, acesta având și rolul de a-i colecta și de a-i trimite, conform înțelegerii, liderului aflat în Spania. Cel mai probabil, au fost vândute în acest fel, zeci de kilograme de canabis cu o valoare totală de sute de mii de lei.

Contabilitate pe caiet

Mare parte dintre clienți și consumatori erau tineri între 18 și 21 de ani. Membrii grupării comunicat prin intermediul unor aplicații mobile precum KIK, Telegram sau WhatsApp, iar în urma perchezițiilor informatice, criminaliștii au descoperit zeci de mesaje între aceștia. Au mai fost recuperate din telefoanele acestora și poze în care se vedeau cantități mari de droguri și chiar a fost descoperită și contabilitatea cu cantitățile de droguri trimise și banii obținuți din vânzare.

„Remarcăm în acest sens conversațiile purtate prin intermediul aplicației KIK în cuprinsul cărora apar capturi de ecran cu calcule în lei sau euro legate de marfa primită din Spania care era împărțită între membrii grupului, discuții legate de modul de împărțire a drogurilor trimise calcule legate de calitatea drogurilor primite, poze cu pungile cu marfă care urmează a fi împărțită”, se arată în motivarea instanței de judecată, disponibilă pe rejust.ro.

Calculele se refereau la sume mari cuantificate în mii sau zeci de mii de euro. „Fotografiile care sunt trimise în conversațiile dintre ei surprind cantități mari de droguri ambalate în pungi. În urma aceleiași percheziții informatice a fost identificat un număr mare de conversații efectuate prin intermediul mai multor aplicații, majoritare fiind conversațiile prin rețeaua WhatsApp”, au mai precizat judecătorii în motivarea instanței.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 28 APRILIE 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 28 APRILIE 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 28 APRILIE 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea