Rămâi conectat

Ştirea zilei

Restaurarea Sălii Unirii, întârziată doi ani de birocrația avizelor și autorizațiilor!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Agenția Națională pentru Achiziții Publice încearcă să convingă Consiliul Județean Alba că Sala Unirii poate fi restaurată de firme care nu au experiență în domeniu!

Sala Unirii din Alba Iulia, cel mai important monument simbol legat de Marea Unire din 1918 şi care a fost folosită pentru întâlnirea delegaţilor la Marea Adunare Naţională ce a hotărât Unirea Transilvaniei cu România, va fi închisă urmând să intre în restaurare pentru a putea fi deschisă anul viitor. Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că Sala Unirii va intra în proces de restaurare în acest an, urmând ca să fie redeschisă pentru public la 1 decembrie 2018 când se sărbătoreşte împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Dumitrel a spus că lucrările presupun, atât intervenţii pentru restaurarea clădirii, cât şi o nouă organizare a expoziţiilor din cadrul Sălii Unirii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba a acuzat totodată faptul că, din cauza birocraţiei privind obţinerea unor avize şi autorizaţii, începerea lucrărilor de restaurare a obiectivului a fost întârziată aproape 2 ani, deşi banii, aproximativ 10 milioane de lei, sunt alocaţi de Guvern. ”Am întârziat foarte mult lucrările şi ne-a făcut să pierdem timpul, având toţi banii. Finanţarea o avem de aproape doi ani (…) Acum am ajuns, în sfârşit, în faza de licitaţie. Sunt instituţii ale statului care nu ştiu ce înseamnă Sala Unirii. Ne tot resping documentaţia şi ne spun de ce, de exemplu, Sala Unirii poate fi restaurată şi de o firmă care se ocupă de construcţii industriale. Adică, să vină unul care face o hală de producţie să restaureze Sala Unirii… Este incredibil. Probabil, că ei nu ştiu că Sala Unirii este cea mai importantă clădire a poporului român din punct de vedere al simbolului istoric”, a spus Dumitrel.

Deocamdată, Consiliul Județean nu a primit ”undă verde” de la ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice) pentru lansarea documentației pe SEAP, dar se speră ca acest lucru să fie realizat în perioada imediat următoare. La începutul anului trecut, consilierii județeni din Alba au aprobat Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții și cota de cofinanțare la obiectivul „Refuncționalizare și reabilitare Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii Alba Iulia – Sala Unirii”

. Aceștia s-au arătat de acord cu o cotă de cofinanțare din bugetul CJ Alba. Potrivit indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală a investiției este de peste 10.194.000 de lei, cu TVA inclus. Finanțarea investiției ar cuprinde, potrivit documentației, 9.965.061 lei de la bugetul de stat (sume alocate prin Programul Național de Dezvoltare Locală), cofinanțarea CJ Alba fiind de 229.041 de lei. Imobilul are nevoie de refacerea șarpantei și a învelitorii, de lucrări de eliminare a infiltrațiilor, de înlocuirea tâmplăriei și de refacerea interiorului.

De asemenea, se are în vedere și reconstituirea picturii originale realizate, pe o pânză pe suport de lemn, de pictorul francez Pierre Bellet. Sala Unirii, imobil aflat în prezent în administrarea Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, datează din anul 1900, fiind folosită la 1 Decembrie 1918 pentru întâlnirea celor 1.228 de reprezentanţi ai românilor din Transilvania, unde s-a votat Unirea. Monumentul găzduieşte o expoziţie cu documente originale, steaguri ale unor delegaţii participante la actul Unirii, busturile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, copiile coroanelor purtate de aceştia la încoronarea din 1922, din Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, fotografiile unice din 1 Decembrie 1918 şi aparatul cu care ele au fost realizate de Samoilă Mârza.

Tot în Sala Unirii este expus biroul original la care s-a redactat „Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania“, în octombrie 1918, în casa din Oradea a avocatului Aurel Lazăr, document citit apoi de către deputatul Alexandru Vaida Voievod în Parlamentul de la Budapesta.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea