Restaurarea Sălii Unirii, întârziată doi ani de birocrația avizelor și autorizațiilor!
Agenția Națională pentru Achiziții Publice încearcă să convingă Consiliul Județean Alba că Sala Unirii poate fi restaurată de firme care nu au experiență în domeniu!
Sala Unirii din Alba Iulia, cel mai important monument simbol legat de Marea Unire din 1918 şi care a fost folosită pentru întâlnirea delegaţilor la Marea Adunare Naţională ce a hotărât Unirea Transilvaniei cu România, va fi închisă urmând să intre în restaurare pentru a putea fi deschisă anul viitor. Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că Sala Unirii va intra în proces de restaurare în acest an, urmând ca să fie redeschisă pentru public la 1 decembrie 2018 când se sărbătoreşte împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Dumitrel a spus că lucrările presupun, atât intervenţii pentru restaurarea clădirii, cât şi o nouă organizare a expoziţiilor din cadrul Sălii Unirii.
Preşedintele Consiliului Judeţean Alba a acuzat totodată faptul că, din cauza birocraţiei privind obţinerea unor avize şi autorizaţii, începerea lucrărilor de restaurare a obiectivului a fost întârziată aproape 2 ani, deşi banii, aproximativ 10 milioane de lei, sunt alocaţi de Guvern. ”Am întârziat foarte mult lucrările şi ne-a făcut să pierdem timpul, având toţi banii. Finanţarea o avem de aproape doi ani (…) Acum am ajuns, în sfârşit, în faza de licitaţie. Sunt instituţii ale statului care nu ştiu ce înseamnă Sala Unirii. Ne tot resping documentaţia şi ne spun de ce, de exemplu, Sala Unirii poate fi restaurată şi de o firmă care se ocupă de construcţii industriale. Adică, să vină unul care face o hală de producţie să restaureze Sala Unirii… Este incredibil. Probabil, că ei nu ştiu că Sala Unirii este cea mai importantă clădire a poporului român din punct de vedere al simbolului istoric”, a spus Dumitrel.
Deocamdată, Consiliul Județean nu a primit ”undă verde” de la ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice) pentru lansarea documentației pe SEAP, dar se speră ca acest lucru să fie realizat în perioada imediat următoare. La începutul anului trecut, consilierii județeni din Alba au aprobat Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții și cota de cofinanțare la obiectivul „Refuncționalizare și reabilitare Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii Alba Iulia – Sala Unirii”
. Aceștia s-au arătat de acord cu o cotă de cofinanțare din bugetul CJ Alba. Potrivit indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală a investiției este de peste 10.194.000 de lei, cu TVA inclus. Finanțarea investiției ar cuprinde, potrivit documentației, 9.965.061 lei de la bugetul de stat (sume alocate prin Programul Național de Dezvoltare Locală), cofinanțarea CJ Alba fiind de 229.041 de lei. Imobilul are nevoie de refacerea șarpantei și a învelitorii, de lucrări de eliminare a infiltrațiilor, de înlocuirea tâmplăriei și de refacerea interiorului.
De asemenea, se are în vedere și reconstituirea picturii originale realizate, pe o pânză pe suport de lemn, de pictorul francez Pierre Bellet. Sala Unirii, imobil aflat în prezent în administrarea Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, datează din anul 1900, fiind folosită la 1 Decembrie 1918 pentru întâlnirea celor 1.228 de reprezentanţi ai românilor din Transilvania, unde s-a votat Unirea. Monumentul găzduieşte o expoziţie cu documente originale, steaguri ale unor delegaţii participante la actul Unirii, busturile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, copiile coroanelor purtate de aceştia la încoronarea din 1922, din Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, fotografiile unice din 1 Decembrie 1918 şi aparatul cu care ele au fost realizate de Samoilă Mârza.
Tot în Sala Unirii este expus biroul original la care s-a redactat „Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania“, în octombrie 1918, în casa din Oradea a avocatului Aurel Lazăr, document citit apoi de către deputatul Alexandru Vaida Voievod în Parlamentul de la Budapesta.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
O femeie de afaceri din Alba, pentru a treia oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI
O femeie de afaceri din Alba, pentru a patra oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI Georgeta Furdui, femeia de afaceri originară din Cugir, va face parte în 2025, pentru a patra oară din juriul World Fashion Festival. Cugireanca a mai făcut parte din juriul evenimentului încă de 2 ori în Dubai și […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan