Rămâi conectat

Curier Județean

Reprezentanţii Băncii Mondiale: Alba Iulia, un exemplu de bună practică pentru alte oraşe cu privire la strategia de dezvoltare

Alexandra Mates

Publicat

în

Strategia de dezvoltare a municipiului Alba Iulia şi proiectele implementate în ultimii ani la nivelul judeţului nu numai că au adus un beneficiu în rândul cetăţenilor, ci a făcut ca municipiul Alba Iulia să fie legitimat şi credibilizat de una dintre cele mai importante instituţii care activează la nivel internaţional, şi anume Banca Mondială. În cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut loc ieri, la sediul ADR Centru, Nicolaie Moldovan, city managerul municipiului Alba Iulia a prezentat presei opinia pe care a avut-o Banca Mondială, după ce a studiat politica de dezvoltare a municipiului.

Potrivit acestuia, în luna martie,  Banca Mondială a luat la nivel de studiu de caz proiectele de dezvoltare a municipiului Alba Iulia şi a produs un raport care ca v-a fi făcut în curând public. În avanpremieră, Nicolaie Moldovan a citit din conţinutul acestui raport opinia expertilor băncii mondiale care au studiat planul integrat şi politica de dezvoltare a municipiului reşedinţă de judeţ în ultimii ani.

„Deşi este unul dintre municipiile cele mai mici din România, Alba Iulia a dat dovadă de implicare şi angajament în domeniul amenajării teritoriale, având una dintre strategiile urbane cele mai bine coordonate şi integrate. Acest lucru poate reprezenta un exemplu de bună practică pentru alte oraşe cu privire la modul de planificare în cadrul ierarhiei a planurilor depuse şi a modului de planificare a cadrului binedefinit. La nivel local, autoritatea publică a realizat o strategie de dezvoltare bună utilizată şi pentru realizarea Planului integrat de dezvoltare urbană 2009-2015 folosit pentru atragerea de fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Regional. De asemenea, Planul urbanistic general al municipiului. Mai mult decât atât strategiile şi planurile la nivel local s-au axat pe strategii şi planuri bine dezvoltate la nivel judeţean. Spre exemplu, planul director în domeniul energetic, strategia privind transportul la nivel intercomunitar, strategia de turism sau planurile zonale completează în mod fericit ordinea planului  integrat şi bine coordonat la nivelul municipiului Alba Iulia”, a citat Nicolaie Moldovan din raportul Băncii Mondiale.

Potrivit acestuia, urmează ca după ce va fi facut public acest raport, primăria să organizeze o întrevedere în care să prezinte mai multe detalii. Acesta a mai spus că a ţinut să fac public acest aspect, pentru că este de părere că nu poate fi contextualizat de nicio manieră, fie politic, fie cu un anumit interes instituţional.

Cele mai importante proiecte pe care le-a avut primăria în acest plan de integrare urbană au fost cele finanţate prin Programul Operaţional Regional. Printre cele derulate la nivelul municipiului Alba Iulia de către primărie, finanţate prin programul Regio, au fost amintite cele trei căi de acces principale în oraş reabilitate, 24 de străzi din oraşul de jos reabilitate, modernizarea centrului pentru vârstnici, cetatea Vauban restaurată, dar şi amenjarea parcului Dendrologic, un proiect care se va finaliza în curând.

„Au fost  10 la număr, ceea ce ne face una dintre administraţiile de nivel mediu din România foarte harnice, din acest punct de vedere. Nu sunt foarte multe administraţii de aceeaşi dimensiune a municipiului Alba Iulia care să fi dobândit competitiv, adică prin procedură de participare în termen limită la o licitaţie de proiecte, 10 astfel de contracte. 7 sunt finalizate, alte trei sunt încă în desfăşurare până înspre mijlocul anului viitor, în faze foarte avansate de implemetare”, a explicat Nicolaie Moldovan.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud

Bogdan Ilea

Publicat

în

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud Un incendiu a izbucnit într-o locuință din localitatea Roșia Montană: Intervin pompierii cu trei autospeciale. Detașamentul de pompieri Abrud intervine cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autopscară pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Roșia Montană. Secția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea