Reintegrarea socială a deţinuţilor, tema unui proiect naţional
Sub sloganul „Noi putem îmbunătăţi viaţa oamenilor”, Administraţia Naţională a Penitenciarelor promovează în această perioadă proiectul Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate pentru perioada 2012 – 2016. Aşa cum ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud, inspector de penitenciare Nicoleta Mătărângă, „Iniţiativa îşi propune să creeze cadrul necesar colaborării dintre instituţiile, autorităţile publice şi organizaţiile neguvernamentale cu atribuţii în derularea demersurilor vizând pregătirea pentru liberare şi acordarea de sprijin post-detenţie persoanelor care au executat o pedeapsă privativă de libertate. Instrumentul prin care se asigură punerea în practică este Planul de activităţi care conţine obiective, activităţi, termene de realizare, responsabili, precum şi indicatori de rezultat. Strategia va fi asumată la nivel naţional şi susţinută material de la bugetul de stat în funcţie de resursele financiare prevăzute pentru fiecare dintre obiective şi activităţi, însă se are în vedere şi valorificarea finanţărilor europene. Viziunea sistemului penitenciar este aceea că trebuie să dobândească statutul de partener social de care comunitatea are nevoie. Având în vedere că persoanele private de libertate aparţin comunităţii, instituţia de detenţie oferă, astfel, un serviciu esenţial pentru societate”.
Pe lângă Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în implementarea Strategiei este prevăzut a fi implicate şi Direcţia de Probaţiune, ambele subordonate Ministerului Justiţiei, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Agenţia Naţională Anti-drog, Institutul Naţional de Statistică, Institutul Naţional de Criminologie, organisme profesionale, furnizori de servicii sociale publici sau privaţi, autorităţi ale administraţiei publice locale. (L.I.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
Sărbătoare în 2 februarie: Întâmpinarea Domnului, Stretenia sau Ziua Ursului. Tradiții și superstiții
Sărbătoare în 2 februarie: Întâmpinarea Domnului, Stretenia sau Ziua Ursului. Tradiții și superstiții În fiecare an, la 40 de zile de la Crăciun, pe 2 februarie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Întâmpinarea Domnului. Sărbătoarea religioasă cinsteşte ziua ducerii pruncului Dumnezeiesc la Templul din Ierusalim. Tot în această zi spiritualitatea populară păstrează sărbătoarea numită Stretenie sau Ziua Ursului. […]