Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Regula ABDCE: Instrumentul care ajută la depistarea precoce a cancerului de piele. Ce trebuie să știi despre autoexaminarea alunițelor

Bera Larisa

Publicat

în

URS Construct

Regula ABDCE: Instrumentul care ajută la depistarea precoce a cancerului de piele. Ce trebuie să știi despre autoexaminarea alunițelor

Autoexaminarea pielii este una dintre metodele facile prin care fiecare persoană poate preveni apariția cancerului de piele (melanomul).

Citește și: Câtă apă trebuie să consumăm când este caniculă și care sunt alimentele care ne răcoresc. Sfaturi pentru a menține răcoarea în case

Învață cum să observi semnele de pe piele, cum ar fi alunitele, petele și pistruii, pentru a detecta eventuale schimbări majore. Un instrument util în acest sens este regula ABCDE, care ajută la distingerea între alunitele normale și melanom. Aceasta include principalele criterii clinice pentru detectarea vizuală a melanomului:

– Asimetria – o parte a aluniței diferă semnificativ de cealaltă;
– Bordurile sunt neregulate si slab definite;
– Culoara aluniței se modifică și nu este uniformă;
– Diametrul aluniței se modifică (crește în mărime);
– Evoluția în timp a aluniței (schimbarea formei, mărimii, culorii).

Iată 9 pași pe care poți să îi urmezi pentru o autoexaminare corectă și eficientă a pielii:

1. Examinează atent partea din față și din spate a trunchiului. Ridică brațele pentru a inspecta lateralul stâng și apoi pe cel drept.

2. Verifică cu atenție fața, în special nasul, buzele, gâtul, urechile și scalpul. Folosește ambele oglinzi pentru o vizibilitate optimă.

3. Inspectează scalpul cu un pieptene sau un uscător de păr. Datorită dificultății autoexaminării scalpului, poți solicita ajutorul unei persoane apropiate.

4. Verifică mâinile: palmele, unghiile, încheieturile și coatele. Examinează atent partea inferioară și superioară a brațelor.

5. Analizează picioarele, inclusiv partea din spate, fața și lateralele. Nu uita să inspectezi unghiile, tălpile și spațiile dintre degetele de la picioare.

6. Utilizează o oglindă de mână pentru a examina pielea de pe fese și zona genitală.

7. Identifică toate alunițele de pe corp, observând aspectul lor obișnuit și nu ezita să le pipăi.

8. Fii vigilent în cazul observării unor noi modificări:

– O aluniță care arată diferit față de celelalte
– O pată ușor în relief, care se descuamează și are culoare roșie sau roșu închis
– O rană care se vindecă greu sau pare că nu se vindecă deloc
– O umflătură fermă, de culoarea pielii

9. Notează într-o agendă data autoexaminării pielii și ceea ce ai observat. Pentru a monitoriza schimbările în aspectul leziunilor în timp, poți lua și fotografii ale acestora.

Melanomul nu este foarte frecvent întâlnit, dar este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer de piele. Reprezintă aproximativ 2% din totalul cazurilor de cancer de piele, cu peste 130.000 de cazuri diagnosticate în fiecare an la nivel global, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Monitorizarea regulată a pielii, fie la cabinetul medicului dermatolog, fie acasă, este una dintre cele mai eficiente metode de depistare a cancerului de piele în stadiile incipiente.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Microplasticile din aer, cauza înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Ce au descoperit oamenii de știință

Bera Larisa

Publicat

în

Microplasticile din aer, cauza înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Ce au descoperit oamenii de știință Oamenii de știință ar fi descoperit o potențială cauză a înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Potrivit acestora, după o analiză a 3.000 de studii, microplasticile din aer ar putea duce la apariția cancerului de colon și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea