Rămâi conectat

Actualitate

Registrul agresorilor sexuali ar trebui să fie funcțional până la sfârșitul lunii iunie. Ce persoane vor fi menționate în acesta

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Registrul agresorilor sexuali ar trebui să fie funcțional până la sfârșitul lunii iunie. Ce persoane vor fi menționate în acesta

Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor va fi implementat, de principiu, până la sfârșitul acestei luni, potrivit unei ordonanțe de urgență ce a apărut în decembrie 2020. Inițial, termenul de operaționalizare a registrului era stabilit pentru finalul lui 2020. Registrul este organizat de Ministerul Afacerilor Interne și ținut de unitățile de poliție, fiind separat de cazierul judiciar.

După cum apare în OUG nr. 206/2020, termenul până la care Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale trebuie să funcționeze a fost amânat până în data de 30 iunie 2021. Termenul vechi, stabilit de Legea 118/2019, era 31 decembrie 2020.

Cea mai recentă informație pe subiect a venit în aprilie 2021, atunci când Poliția Română scria că „este în proces de operaţionalizare a Registrului Național al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale, platformă care va contribui semnificativ la prevenirea infracțiunilor la viața sexuală”. Momentan, nu știm dacă va urma o nouă amânare sau nu.

OUG nr. 206/2020 stabilește și un termen de tranziție în care să se facă înscrierea în registru a celor care au fost înscriși în evidențele cazierului judiciar înainte de 30 iunie 2021. Astfel, termenul stabilit pentru introducerea datelor acestora în registru este de un an de la operaționalizare, el fiind necesar în condițiile în care există un număr mare de persoane deja condamnate pentru comiterea unor infracțiuni sexuale.

În acest registru vor fi înscriși cei care, potrivit actului normativ ce a stabilit apariția acestuia, respectiv Legea nr. 118/2019, au fost condamnați pentru trafic de persoane, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei, prostituție infantilă, agresiune sexuală, viol, hărțuire sexuală, pornografie infantilă, incest și alte infracțiuni sexuale.

Totodată, în același registru vor fi înscriși și cei cu cetățenie română despre care autoritățile din alte state au transmis comunicări de luare în evidență pentru săvârșirea unei infracțiuni sexuale și cei născuți în străinătate despre care există informații că ar fi săvârșit astfel de infracțiuni.

Până în ianuarie 2020, așa cum rezultă dintr-un comunicat al Poliției Române, fuseseră înscrise în Registrul agresorilor sexuali peste 45.000 de persoane ce se regăseau și în evidențele cazierului judiciar. Până în momentul în care registrul va fi funcțional și se vor putea emite certificate de integritate comportamentală, Poliția Română eliberează adeverințe din care rezultă dacă persoana verificată a săvârșit vreuna dintre infracțiunile conținute de Legea nr. 118/2019.

Potrivit datelor furnizate de Poliția Română, în perioada iulie – decembrie 2019 au fost eliberate peste 180.000 de astfel de adeverințe. Aceste documente le sunt necesare persoanelor care lucrează deja sau care urmează să se angajeze în învățământ, sănătate, protecție socială sau în oricare altă entitate, publică sau privată, a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile.

sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea