Rămâi conectat

Actualitate

Regina Maria, la un pas să rateze Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Ce boală era să o țină pe Regină departe de Alba Iulia

Publicat

în

Regina Maria, la un pas să rateze Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Ce boală era să o țină pe Regină departe de Alba Iulia

Regina Maria, figură impresionantă a vieții României din Primul Război Mondial a suferit enorm din cauza unei răceli grave. Timp de două săptămâni, Majestatea Sa a stat în pat și a primit medicație, iar febra și durerile de cap erau să o țină la distanță pe Regină de Marea Unire de la Alba Iulia, din data de 1 decembrie 1918.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

Într-un Monitor Oficial ce datează din anul 1918 şi păstrat în stare perfectă în depozitul de documente al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Ialomiţa, medicul familiei regale I. Mamulea descrie starea de sănătate a Reginei Maria. Potrivit însemnărilor făcute de specialistul Casei Regale a României, Majestatea Sa a avut probleme de sănătate. Vreme de două săptămâni, Regina a fost ţinută la pat de o gripă sâcâitoare.

Electrica Furnizare Discount

Primele simptome ale bolii au apărut pe data de 27 noimebrie 1918. „M.S. Regina suferă de gripă cu determinaţiuni tracheo-bronşice. TD:38, 5, P:78, TS:39, 8 P:86. Stare de sănătate se menţine favorabilă“ consemna medicul regal I. Mamulea în documentul oficial.

CITEȘTE ȘI: Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE

Însemnările făcute de medicul I. Mamulea în ziua de debut a gripei reginei Maria FOTO:M.S. (Monitorul Oficial 1918-Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Ialomiţa)

Medicii îngrijoraţi de starea Alteţei Pe parcursul zilelor următoare, starea de sănătate a Reginei începuse să se înrăutăţească. Durerile de cap, tusea, febra şi ameţelile o chinuiau îngrozitor pe Regină. La patul Alteţei aflate în suferinţă au fost chemaţi cei mai buni medici pe care România îi avea la vremea respectivă. Fiecare dintre aceştia au încercat să-i ofere cele mai bune tratamente, astfel încât Majestatea Sa să-şi revină şi să poată participa la evenimentele de la Alba Iulia, desfăşurate pe data de 1 decembrie 1918.

Citește și: PROGRAM| PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ 2021: 550 de militari vor defila în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918

Din cauza gripei şi a simptomelor sâcâitoare, Regina a fost la un pas de a rata Marea Unire, eveniment pentru care Casa Regală a României a militat încă de la înscăunarea sa. Medicul I. Mamulea consemnează starea de sănătate a Majestăţii Sale în acelaşi document oficial, chiar în ziua de 1 decembrie 1918. „Examinând pe M.S. Regina am constatat că fenomenele bronşice au devenit mai intense la baza stângă. TD:38, 5, P:76, R:18 pe minut. TS:38, P.76.“ precizează medicul regal. Regina a început să-şi revină abia la o săptămână după Marea Unire, când acelaşi medic regal prezia că se află în afara oricărui pericol.

Publicitate

Actualitate

Lista medicilor de familie care fac teste rapide pentru COVID-19. Cabinetele din Alba

Publicat

în

Lista medicilor de familie din România unde se pot face teste rapide pentru depistarea COVID-19. Cabinetele din Alba

Peste 3.800 de medici familie au încheiat contracte pentru testarea în cabinete pentru depistarea COVID-19 la toți pacienții care se încadrează în definițiile de caz ale INSP.

Potrivit Ministerului Sănătății, lista cabinetelor de medicina de familie care au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate este publică, începând de astăzi. Lista poate fi descărcată de:

  AICI

Ea este actualizată permanent.

Electrica Furnizare Discount

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila consideră că testarea la medicul de familie reprezintă soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare.

Ministrul Sănătății a transmis mulțumiri medicilor de familie pentru implicare și i-a încurajat sa participe în număr cât mai mare la efortul național de control al pandemiei și de reducere a numărului de cazuri grave și decese, „care se poate realiza numai prin solidaritate și profesionalism”.

Citește mai mult

Actualitate

VREMEA pe 7 zile în România. Prognoza METEO pentru săptămâna 24-30 ianuarie 2022: Ger de până la -15 grade și șanse reduse de precipitații, la nivel național

Publicat

în

Cum va fi VREMEA  în următoarele 7 zile în România. Prognoza METEO pentru săptămâna 24-30 ianuarie 2022: Temperaturi scăzute și șanse reduse de precipitații, la nivel național

În săptămâna 24-30 ianuarie 2022, temperaturile vor fi scăzute, sub cele specifice acestei perioade, iar șansele de precipitații sunt reduse.

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile intracarpatice și în extremitatea de sud-est a țării, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în zonele montane. În restul teritoriului, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Citește și: 24 ianuarie 2022, MICA UNIRE, zi liberă – românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române de la 1859

Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile sudice și sud-estice, dar și local excedentar la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Electrica Furnizare Discount

„Vremea va intra într-un proces de răcire, astfel încât să consemnăm valori spre minus 14 – minus 15 grade Celsius în zonele depresionare. Vântul va sufla tare în zona montană cu rafale de 80-100 de km/h la altitudini mari, unde zăpada va fi viscolită, și, nu în ultimul rând, este posibil să consemnăm și precipitații sub formă de ninsoare, predominant în zonele intracarpatice.

Și în celelalte zone, mai ales în Banat, în nordul Moldovei, în Crișana, este posibil să consemnăm ninsori. Ne așteptăm să vedem și în partea de sud, sud-est a țării precipitații la început sub formă de ploaie. Însă, în funcție de evoluția datelor meteorologice, vom consemna informațiile la momentul respectiv.

Deocamdată, o perioadă mai rece, cu nopți geroase și dimineți geroase, în special în partea de vest, nord-vest, nord, nord-est a țării, precum și în zona centrală, acolo unde, nu numai în zonele depresionare la acest sfârșit de săptămână și începutul săptămânii viitoare este posibil să consemnăm valori sub -10 grade Celsius, ci cu o probabilitate mai mare în jumătatea de nord să avem ninsori”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

Citește mai mult

Actualitate

La gradul de transmisibilitate, este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron

Publicat

în

La gradul de transmisibilitate, este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că „este aproape imposibil” ca o persoană sănătoasă, care nu s-a vaccinat, să nu se infecteze cu tulpina Omicron, având în vedere gradul ridicat de transmisibilitate al acestei tulpini.

Citește și: Care sunt simptomele Omicron, noua varianta de COVID-19

„La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini Omicron, este aproape imposibil să nu te infectezi. Gândiţi-vă: se infectează persoane vaccinate şi o persoană nevaccinată, indiferent… Ce trebuie să înţelegeţi: noi nu am avut niciun fel de informaţie despre acest virus. El a venit pe un teren – că asta este problema acestui virus – un teren imunologic virgin, în care nu aveam niciun fel de reactivitate.

Electrica Furnizare Discount

Între timp, avem, pentru că sunt multe persoane care s-au îmbolnăvit, aparent nu au făcut nimic sau a fost o chestiune tranzitorie, de câteva ore, trecerea lor prin infecţie, aceste persoane au trecut prin boală, deci au o memorie imună faţă de acest virus şi, dacă se reîmbolnăvesc, o fac mult mai eficient sau nu se reîmbolnăvesc”, a afirmat Alexandru Rafila duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, informează News.ro.

Rafila susţine că se poate întâmpla ca o persoană nevaccinată să nu contracteze tulpina Omicron „doar în mici comunităţi izolate, care nu au avut contact cu acest virus”.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare