Rămâi conectat

Politică Administrație

„Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba lulia” – Proiect pentru repunerea pe harta gastronomică locală, regională, naţională şi europenă a meniurilor şi ritualurilor culinare din Cetatea Alba Carolina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Proiectul „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba lulia” are ca scop revitalizarea şi repunerea pe harta gastronomică locală, regională, naţională şi europenă a meniurilor şi ritualurilor culinare de la curtea princiară a Transilvaniei de la Alba lulia.

Punerea în practică a acestui deziderat implică, în primul rând, o amplă cercetare de specialitate, bazată pe surse documentare şi bibliografice. De această componentă vor fi responsabili doi istorici cu o bogată experienţă profesională în domeniul prezervării patrimoniului cultural. în urma activităţii de cercetare, vor fi aduse în atenţia publicului cele mai reprezentative 30 de meniuri preparate şi servite la curtea principilor de la Alba lulia, în vremurile în care oraşul era capitală a Principatului Transilvaniei.

Pentru a întră cât mai profund în atmosfera epocii, a evidenţia rafinamentul bucătăriei princiare, vor fi reconstituite şi ritualuri culinare practicate pentru principii Transilvaniei, dar şi pentru oaspeţii lor de seamă din diverse spaţii ale Europei medievale.

Mărturiile rafinamentului culinar de la curtea princiară vor fi sintetizate şi într-o carte dedicată, ce va fi disponibilă în format tipărit şi digital.

În cadrul unui eveniment dedicat, va fi reconstituit un meniu de la curtea principilor ardeleni, dar şi ritualul culinar pe care-l implică. Evenimentul va fi comprimat fotografic, dar şi într-un spot video, care vor fi folosite ca instrumente de promovare a rezultatelor proiectului, beneficiarului şi finanţatorului şi în faza de sustenabilitate. Rezultatele şi produsele proiectului de faţă vor fi integrate şi în complexul de funcţiuni culturale, propuse prin proiectul de restaurare şi valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor, lucrări aflate acum în derulare.

Proiectul „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba lulia” este susţinut financiar de Administraţia Fondului Cultural Naţional-AFCN, iar Municipiul Aba lulia are calitatea de solicitant.

Obiectiv general al proiectului este creşterea vizibilităţii si accesibilităţii meniurilor si ritualurilor culinare de la curtea principilor Transilvaniei.

Obiective specifice vizează cercetarea ştiinţifica a surselor bibliografice si documentare privind meniurile de la curtea princiara de la Alba lulia si sintetizarea informaţiei sub forma a 30 de meniuri, cu reţele adiacente, de către un istoric din echipa proiectului, revitalizarea atmosferei de la curtea princiara de la Alba lulia prin reconstituirea a 10 ritualuri culinare, organizarea unei eveniment dedicat reconstituirii unui meniu si a unui ritual culinar de la curtea principilor ardeleni, valorificarea cercetării de specialitate intr-o carte ce conţine 30 de meniuri si 10 ritualuri culinare reprezentative de la curtea principilor Transilvaniei.

Perioada de implementare a proiectului este de 5 luni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Noua lege a Arhivelor Naționale adoptată tacit: Casa Națională de Pensii Publice scoasă din ecuație. Ce impact are asupra pensionarilor

Bera Larisa

Publicat

în

Noua lege a Arhivelor Naționale adoptată tacit: Casa Națională de Pensii Publice scoasă din ecuație. Ce impact are asupra pensionarilor Recent, Parlamentul României a adoptat tacit modificări importante la Legea Arhivelor Naționale, care schimbă modul de stabilire a tarifelor pentru serviciile arhivistice. Astfel, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), care anterior avea responsabilitatea de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea