Reducerea TVA la 17% şi a CAS cu 5% ar aduce angajatului 320 de lei în plus
Reducerea TVA la 17% şi a CAS cu 5% ar aduce angajatului 320 de lei în plus
Deputatul liberal de Timiş Marilen Pirtea susţine reducerea TVA la 17%, dar corelată automat cu o creştere a gradului de colectare, precum şi reducerea CAS cu 5%, ceea ce ar aduce un câştig net de circa 320 de lei raportat la salariul mediu.
El a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că România este ţara cu cel mai ridicat grad de taxare a muncii din Uniunea Europeană.
Parlamentarul liberal a explicat că statisticile indică faptul că în trimestrul III din anul precedent s-a înregistrat o scădere economică şi se aşteaptă datele finale pentru trimestrul IV pentru a concluziona dacă poate fi vorba despre o recesiune tehnică, dacă PIB-ul ar ajunge la două trimestre consecutiv în scădere.
Marilen Pirtea susţine măsuri aciclice pentru încurajarea economiei şi a investiţiilor
„În condiţiile unui deficit de 9%, cum a fost în 2020, de 5% cum ni l-am propus pentru 2022 şi de 3% în 2024, în contexul în care inflaţia este una galopantă în momentul de faţă, ajungând la două cifre, măsurile ar trebui să fie aciclice, care să încurajeze economia şi dezvoltarea, adică pariul pe investiţii. Propunerea PNL de a scădea TVA la 17% este extrem de bună, pentru că ajută populaţia în întregime, dar dacă această măsură nu este corelată automat cu creşterea gradului de colectare, ea va fi o măsură iluzorie în prima fază şi nu va aduce valoarea adăugată pe care o dorim”, a spus Marilen Pirtea.
CITEȘTE ȘI: România a înregistrat încasări record din TVA în 2021. Florin Cîțu atacă pe Instagram: „Mai mulți bani la buget, după ce am redus taxele”
Deputatul liberal al subliniat că în momentul de faţă suntem ţara de pe ultimul loc din UE ca grad de colectare a TVA, iar dacă nu va fi eficientizată colectarea de taxe, aducerea de taxe noi ar fi „o măsură aberantă”.
„România este ţara cu cel mai ridicat grad de taxare a muncii din UE. De aceea, a doua măsură, de scădere a CAS cu 5%, este una de care beneficiază toată lumea, ajută şi companiile – pentru că salariul brut este acelaşi pe care îl plătesc companiile – dar ar aduce circa 320 de lei net în plus în buzunarul fiecărui angajat. Este o măsură extrem de bună, pentru că ajută angajaţii din mediul public şi privat, creşte consumul şi ar duce la scăderea automată a inflaţiei”, a punctat Marilen Pirtea.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Înmatriculări auto 2025: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 21,8% în primele şase luni ale anului
Înmatriculări auto 2025: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 21,8% în primele şase luni ale anului Înmatriculările de autoturisme noi au atins 64.339 unităţi, în primele şase luni din acest an, în scădere cu 21,8% faţă de perioada similară a anului 2024, indică datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). În luna iunie […]
România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa
România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa România înregistrează cea mai mică cheltuială medie anuală cu elevii şi studenţii dintre toate ţările europene incluse în ub raportul privind educaţia publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Astfel, raportul […]
Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia”
Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia” Profesorul de economie Cristian Păun aduce argumente pentru a combate teza că „nu sunt mulți angajați la stat, nu este prea mult loc de reforme, de ajustări, de îmbunătățit în administrația publică centrală […]