Rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918”, Moise Ioan Achim: studenţii admişi în anul 2011 sunt mai preocupaţi de studiu decât ceilalţi!
Prof. univ. dr. ing. Moise Ioan Achim, rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia (UAB), şi-a prezentat luni, 6 februarie, raportul de activitate din mandatul 2008 – 2012 în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate în sala Senatului, la care au mai luat parte prorectorii Lucia Căbulea şi Nicolae Todea şi secretarul ştiinţific al Senatului UAB, Diana Câmpan, precum şi preşedintele Asociaţiei Absolvenţilor UAB, Cristian Dima.
În deschidere, prof. univ. dr. ing. Moise Ioan Achim a prezentat dinamica numărului de studenţi la învăţământul de zi, ciclul de licenţă. Dacă în anul academic 2005 – 2006 se înregistrau 4630 de studenţi, numărul acestora a scăzut la 3589, în 2008 – 2009, iar în 2009 numărul acestora a crescut datorită masteranzilor. În anul 2008 au terminat două cicluri de absolvenţi, atât cei din ultima promoţie de 4 ani, cât şi prima promoţie din ciclul Bologna, în timp ce în 2009 a finalizat studiile universitare o singură promoţie.
Universitatea „1 Decembrie 1918” a luat măsuri imediate pentru a atrage absolvenţii de liceu: au fost realizate acţiuni de promovare în licee şi a fost facilitat accesul liceenilor în vizită la universitate. După o creştere a numărului de studenţi în 2009, în 2010 a urmat o nouă scădere, iar în 2011 numărul studenţilor a scăzut pe fondul rezultatelor înregistrate la examenul de bacalaureat, când procentul de promovabilitate în judeţul Alba a fost redus. Scăderea nu depăşeşte însă numărul studenţilor care se retrăgeau după primul semestru, când aproximativ 300 de studenţi renunţau la studiile universitare. Pentru că apoi nu s-a mai retras niciunul din studenţii înmatriculaţi, rectorul Moise Ioan Achim crede că actualii studenţi sunt mai preocupaţi de studiu, iar cei care au promovat bacalaureatul şi au fost admişi la UAB doresc într-adevăr să înveţe şi să-şi definitiveze studiile universitare, ceea ce denotă că modul în care s-a desfăşurat BAC-ul a fost benefic.
El regretă însă faptul că „nu s-a pus nimic în loc” pentru absolvenţii de liceu care nu au trecut bacalaureatul, cum ar fi, de exemplu, şcolile profesionale postliceale, care ar fi reprezentat o şansă pentru aceştia de a se califica, menţionând însă că acest lucru nu depinde de universitate, ci de factorul politic.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii