Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918”, Moise Ioan Achim: studenţii admişi în anul 2011 sunt mai preocupaţi de studiu decât ceilalţi!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Prof. univ. dr. ing. Moise Ioan Achim, rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia (UAB), şi-a prezentat luni, 6 februarie, raportul de activitate din mandatul 2008 – 2012 în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate în sala Senatului, la care au mai luat parte prorectorii Lucia Căbulea şi Nicolae Todea şi secretarul ştiinţific al Senatului UAB, Diana Câmpan, precum şi preşedintele Asociaţiei Absolvenţilor UAB, Cristian Dima.
În deschidere, prof. univ. dr. ing. Moise Ioan Achim a prezentat  dinamica numărului de studenţi la învăţământul de zi, ciclul de licenţă. Dacă în anul academic 2005 – 2006 se înregistrau 4630 de studenţi, numărul acestora a scăzut la 3589, în 2008 – 2009, iar în 2009 numărul acestora a crescut datorită masteranzilor. În anul 2008 au terminat două cicluri de absolvenţi, atât cei din ultima promoţie de 4 ani, cât şi prima promoţie din ciclul Bologna, în timp ce în 2009 a finalizat studiile universitare o singură promoţie.
Universitatea „1 Decembrie 1918” a luat măsuri imediate pentru a atrage absolvenţii de liceu: au fost realizate acţiuni de promovare în licee şi a fost facilitat accesul liceenilor în vizită la universitate. După o creştere a numărului de studenţi în 2009, în 2010  a urmat o nouă scădere, iar în 2011 numărul studenţilor a scăzut pe fondul rezultatelor înregistrate la  examenul de bacalaureat, când procentul de promovabilitate în judeţul Alba a fost redus. Scăderea nu depăşeşte însă numărul studenţilor care se retrăgeau după primul semestru, când aproximativ 300 de studenţi renunţau la studiile universitare. Pentru că apoi nu s-a mai retras niciunul din studenţii înmatriculaţi, rectorul Moise Ioan Achim crede că actualii studenţi sunt mai preocupaţi de studiu, iar cei care au promovat bacalaureatul şi au fost admişi la UAB doresc într-adevăr să înveţe şi să-şi definitiveze studiile universitare, ceea ce denotă că modul în care s-a desfăşurat BAC-ul a fost benefic.
El regretă însă faptul că „nu s-a pus nimic în loc” pentru absolvenţii de liceu care nu au trecut bacalaureatul, cum ar fi, de exemplu, şcolile profesionale postliceale, care ar fi reprezentat o şansă pentru aceştia de a se califica, menţionând însă că acest lucru nu depinde de universitate, ci de factorul politic.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște Elevii vor intra de astăzi, 26 aprilie, în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce la școală miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanţa de vară va începe vineri, 21 iunie, după finalizarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea