Ziarul Unirea

Rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918”, Moise Ioan Achim: studenţii admişi în anul 2011 sunt mai preocupaţi de studiu decât ceilalţi!

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

    Prof. univ. dr. ing. Moise Ioan Achim, rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia (UAB), şi-a prezentat luni, 6 februarie, raportul de activitate din mandatul 2008 – 2012 în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate în sala Senatului, la care au mai luat parte prorectorii Lucia Căbulea şi Nicolae Todea şi secretarul ştiinţific al Senatului UAB, Diana Câmpan, precum şi preşedintele Asociaţiei Absolvenţilor UAB, Cristian Dima.
În deschidere, prof. univ. dr. ing. Moise Ioan Achim a prezentat  dinamica numărului de studenţi la învăţământul de zi, ciclul de licenţă. Dacă în anul academic 2005 – 2006 se înregistrau 4630 de studenţi, numărul acestora a scăzut la 3589, în 2008 – 2009, iar în 2009 numărul acestora a crescut datorită masteranzilor. În anul 2008 au terminat două cicluri de absolvenţi, atât cei din ultima promoţie de 4 ani, cât şi prima promoţie din ciclul Bologna, în timp ce în 2009 a finalizat studiile universitare o singură promoţie.
Universitatea „1 Decembrie 1918” a luat măsuri imediate pentru a atrage absolvenţii de liceu: au fost realizate acţiuni de promovare în licee şi a fost facilitat accesul liceenilor în vizită la universitate. După o creştere a numărului de studenţi în 2009, în 2010  a urmat o nouă scădere, iar în 2011 numărul studenţilor a scăzut pe fondul rezultatelor înregistrate la  examenul de bacalaureat, când procentul de promovabilitate în judeţul Alba a fost redus. Scăderea nu depăşeşte însă numărul studenţilor care se retrăgeau după primul semestru, când aproximativ 300 de studenţi renunţau la studiile universitare. Pentru că apoi nu s-a mai retras niciunul din studenţii înmatriculaţi, rectorul Moise Ioan Achim crede că actualii studenţi sunt mai preocupaţi de studiu, iar cei care au promovat bacalaureatul şi au fost admişi la UAB doresc într-adevăr să înveţe şi să-şi definitiveze studiile universitare, ceea ce denotă că modul în care s-a desfăşurat BAC-ul a fost benefic.
El regretă însă faptul că „nu s-a pus nimic în loc” pentru absolvenţii de liceu care nu au trecut bacalaureatul, cum ar fi, de exemplu, şcolile profesionale postliceale, care ar fi reprezentat o şansă pentru aceştia de a se califica, menţionând însă că acest lucru nu depinde de universitate, ci de factorul politic.

Robert GHERGU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

salvati rosia montana 8 februarie 2012 at 8:32

Moise Achim…..vanzator de tara. Omul care vinde Rosia Montana pentru interese personale.

Singura Universitate din Romania care sustine proiectul criminal de la Rosia Montana este Universitatea Alba Iulia…dar asta s-a decis de catre un singur om. Si anume de vanzatorul de tara Moise Achim!

Proiectul Rosia Montana va aduce in Romania si va pstra in lacurile de decantare din Rosia Montana peste 220 tone de cianura..echivalente a 66 miliarde doze mortale pentru om.

Moise Achim sprijina otrava ce va fi adusa in Romania!

Radu 8 februarie 2012 at 23:48

Nu este asta singura universitate care sustine proiectul de la Rosia Montana, majoritatea nu au fost informate cum trebuie sau nu au luat o decizie. Fiind o universitate din Alba, este destul de bine informata despre proiect direct de la sursa si nu de la ong-uri, care nu spun tot adevarul si iti compara exploatarea cu una de acum 50 de ani cand nu existau limitari de mediu

dolfi 9 februarie 2012 at 9:22

o… daaa.. sa vezi prin anul 2 ce o sa-i doara in banana cand isi dau seama ca-i invatati lucruri depasite si le luati banii degeaba. Sa-i vad cand termina ce someri educati vor fi…

danutz 9 februarie 2012 at 19:24

Universitatea lu peste prajit…secur..

Comentariile sunt oprite