Rectorii din Consorţiul Universitaria au semnat o nouă rezoluție pentru educație, la Alba Iulia
*Învățământul superior românesc – Actualități și perspective. Finanțare, cercetare, internaționalizare, calitate
Vineri și sâmbătă, 13-14 noiembrie 2015, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, rectorii celor cinci universități din Consorţiul Universitaria au semnat o rezoluție pentru educație.
Astfel, Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop (Universitatea Babeş-Bolyai), Prof. univ. dr. Mircea Dumitru (Universitatea Bucureşti), Prof. univ. dr. Vasile Işan (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza), Prof. univ. dr. Pavel Năstase (Academia de Studii Economice) şi Prof. univ. dr. Marilen Pirtea (Universitatea de Vest din Timișoara) au dezbătut probleme de actualitate din mediul universitar românesc: finanțarea în învățământul superior și fondurile europene, finanțarea cercetării din universități; comunicare, internaționalizare și Erasmus+ UE și non UE; relevanța ranking-urilor internaționale pentru universitățile din România; managementul calității în învățământul superior; adaptarea politicii de resurse umane la evoluția cadrului legislativ și impactul cercetării asupra relației cu mediul de afaceri; bursele doctorale și postdoctorale în perioada de programare 2014-2020; mobilitățile studențești în consorțiu între deziderat și realitate.
Învăţământul superior şi cercetarea ştiinţifică au un rol decisiv în dezvoltarea economico-socială a ţării, prin reconstrucţia instituţională, diferenţierea universităţilor, promovarea excelenţei individuale, stimularea performanţelor academice şi întărirea principiilor fundamentale ale autonomiei instituţionale şi ale competiţiei efective a ideilor. În acest sens, semnatarii documentului au considerat că se impun următoarele lunii directoare:
– Alocarea a minim 6% din PIB pentru educaţie și crearea premiselor implementării unei finanțări instituționale multianuale, pe bază de contract.
– Restructurarea finanţării publice a învăţământului superior în sensul echilibrării criteriilor sociale cu cele de performanță academică și trecerea de la Studentul – Echivalent Unitar la finanțarea ciclurilor de studii universitare de licență și masterat prin intermediul granturilor de studii.
– Finanţarea cercetării ştiinţifice în universități cu minim 1% din PIB și adoptarea unui statut a personalului de cercetare-dezvoltare similar cu cel al personalului didactic.
– Publicarea anuală a unui raport în care să fie prezentată situația totală a finanțării instituționale, fundamentată și detaliată (atât în contractul instituțional, cât și în cel complementar).
– Ierarhizarea pe categorii a instituţiilor de învăţământ superior din România şi finanţarea în funcţie de aceste categorii. Consorţiul Universitaria va propune criterii de clasificare a universităţilor din România şi va înainta propunerile Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
– Necesitatea dezvoltării unor programe de licenţă cu dublă specializare, dar și revizuirea listei programelor de licenţă pentru reducerea numărului de specializări.
– Internaţionalizarea curriculum-ului și introducerea de noi programe de studiu cu predare în limbi de circulație internațională, în condițiile adaptării legislației pentru a se putea realiza programe de studii cu diplome comune, diplome duble și multiple.
– Simplificarea procedurilor privind angajarea, asocierea și invitarea personalului didactic și monitorizarea angajărilor pe durată determinată a personalului didactic și de cercetare.
– Limitarea autonomiei universitare să fie determinată de circumstanțe excepționale, stabilite exclusiv prin lege, nu prin acte administrative.
– Stabilirea unor criterii distincte de finanțare a instituțiilor de interes național, precum Grădinile Botanice, Parcurile și rezervațiile dendrologice și celelalte colecții ale universităților.
– Adaptarea formării profesionale continue și complementare a psihologilor, psihopedagogilor și asistenților sociali pentru evaluarea și intervenția persoanelor diagnosticate cu Tulburări din Spectrul Autist.
Din Consorţiul Universitaria fac parte Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Academia de Studii Economice din Bucureşti. (Z.U.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Povești din ghiozdănel: O fetiță dintr-un cătun din Alba visează să devină viitorul medic veterinar al satului
FOTO | Povești din ghiozdănel: O fetiță dintr-un cătun din Alba visează să devină viitorul medic veterinar al satului În timp ce alți copii au ca prieteni păpușile sau jucăriile de pluș o fetiță dintr-un cătun din județul Alba visează să devină viitorul medic veterinar al satului și are o gospodărie întreagă de prieteni necuvântători. […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 2 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a