Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Record de infracțiuni prin metoda „accidentul”: Escrocul care le-a comis, condamnat la 15 ani de închisoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Record de infracțiuni prin metoda „accidentul”: Escrocul care le-a comis, condamnat la 15 ani de închisoare

Virgil Tiberius Nagy, unul dintre cei mai prolifici infractori români specializați în infracțiuni de înșelăciune prin metoda „accidentul”, a primit o nouă condamnare. Bărbatul execută 15 ani de închisoare.

Acesta la activ zeci de astfel de fapte în Bacău, Cluj-Napoca, Piatra Neamț, Gherla, Oneşti, Mediaș și alte orașe ale țării. Nagy, care și-a schimbat numele din Stoica pentru a scăpa de unele fapte, este la închisoare din 2020, fiind încarcerat la Penitenciarul Aiud.

În octombrie 2022 a fost condamnat definitiv de un complet al Curții de Apel Iași la peste 15 ani de închisoare pentru mai multe fapte de înșelăciune. Alături de el, au mai fost condamnați alți șapte inculpați care făceau parte din rețeaua acestuia.

La Iaşi, în decurs de câteva ore 13 persoane au fost păgubite în scurt timp, cu sume de la câteva mii de lei, până la 40.000 de lei. Nagy, ajutat de câţiva complici, telefonau din penitenciar, unde îşi executau pedepsele pentru alte fapte. Îşi convingeau victimele că trebuie să plătească ca să-i ajute pe cei dragi lor, aflaţi într-o situaţie dificilă, după un accident rutier în care au fost implicaţi. Le dădeau instrucţiuni, unde să lase banii (în unele cazuri în căsuţa poştală, în altele banii erau înmânaţi unor mesageri trimişi de Nagy). Astfel, cu ajutor din afara penitenciarului, autorii înşelăciunii intrau în posesia banilor.

„Doctorul” din închisoare

Ultimul caz în care a fost judecat se referă la o înșelăciune a cărei victimă a fost o vârstnică din Avrig, județul Sibiu. Aceasta a fost sunată de Nagy, care se afla în închisoare.

Femeia a răspuns iar prima dată bărbatul a spus că este un doctor al Spitalului din Sibiu și că nepotul ei a suferit un accident la coloană și are nevoie de bani. După momentul de panică, escrocul și-a schimbat vocea și a convins-o pe femeie că vorbește cu nepotul și că are nevoie de bani urgent pentru operație.

„Despre operație, atât „nepotul”, cât și „doctorul” i-au comunicat că va costa în jur de 70.000 lei, bani de care primul nu dispune, ceea ce a făcut-o pe persoana vătămată să se ofere să-l ajute cu suma de 5.000 lei. În continuare, profitând de starea de emoție creată, „doctorul” a aflat că interlocutoarea sa locuiește singură lângă oraşul Avrig. De asemenea, a aflat că deţine un telefon mobil şi a determinat-o să-i comunice numărul de contact”, se arată în motivarea instanței.

Femeia a fost convinsă, ulterior, să ia din locuință suma de 5.000 lei şi să-i depună într-un coş de gunoi amplasat lângă biserica din localitate, „sub un pomișor”. „Motivul prezentat victimei sale pentru a recurge la această stratagemă este acela că aceasta este o persoană în vârstă de 84 ani şi se deplasează cu greutate, astfel că nu mai trebuie să meargă ea la spital, ci o asistentă a medicului va veni și va lua banii din coșul de gunoi. Mai mult de atât, i-a promis că va trimite o salvare după ea ca să ajungă la spital”, se mai precizează în document.

Telefoane interceptate

După ce femeia a plecat să ducă banii, Tiberius a contactat un complice pe care l-a anunțat unde să meargă după bani.

„Imediat după ce inculpatul și-a dat seama că persoana vătămată este dispusă să ofere 5.000 de lei pentru operația nepotului ei, acesta l-a contactat telefonic prin SMS pe inculpatul, căruia i-a comunicat că „are una buna rău, dar e la Avrig și are 50 milioane”, acesta cerând imediat adresa pentru a se deplasa acolo și indicații suplimentare”, se mai arată în documentul citat.

Bărbatul a mers a luat banii, s-a schimbat de haine, a schimbat și o altă mașina dar ce nu știa era că telefoanele ambilor escroci erau interceptate. Când a ajuns în Șelimbăr, complicele a fost interceptat în trafic de polițiști care i-au găsit asupra sa suma de bani luată din coșul de gunoi. Nagy a primit în acest dosar 2 ani de închisoare, iar complicele său 1 an și 9 luni după gratii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

6 mai 2024: ,,Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, la Șugag. Obicei tradițional străvechi ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

6 mai 2024: ,,Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, la Șugag. Obicei tradițional străvechi ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Comunei Șugag și Biserica Ortodoxă Șugag, organizează la Șugag o nouă ediție a obiceiului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea