Recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu Trichineloză
Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme nematod Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.
Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile, se arată într-o postare pe site-ul DSP Alba.
La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistenta organismului.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestata, febră, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie.
Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:
- Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminata trichineloscopic;
- Unele obiceiuri culinare: prepararea termică ”în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă;
- Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;
- Tăierea clandestină a animalelor;
În vederea prevenirii îmbolnăvirii recomandam populației:
– sa controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificată în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora;
– să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
– să renunțe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic;
Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele;
Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate să se prezinte la medic.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Evaluarea Națională 2025: Miercuri, 25 iunie, proba la Matematică. În premieră, elevii își vor putea vedea lucrările, după afișarea rezultatelor
Evaluarea Națională 2025: Miercuri, 25 iunie, proba la Matematică. În premieră, elevii își vor putea vedea lucrările, după afișarea rezultatelor Miercuri, 25 iunie 2025 este programată proba la matematică din cadrul Evaluării Naționale 2025, iar vineri, 27 iunie 2025 va avea loc proba la Limba și literatura maternă pentru elevii care aparțin minorităților naționale. Pentru […]
Medicii, obligați să lucreze în sistemul public atât cât le este programul: ”După, au libertatea să lucreze unde doresc”
Medicii, obligați să lucreze în sistemul public atât cât le este programul: ”După, au libertatea să lucreze unde doresc” Medicii din România, angajați în sistemul public de sănătate, vor fi obligați să își desfășoare activitatea la locul de muncă public, potrivit programului stabilit. Aceasta înseamnă că medicii nu vor putea să se angajeze în activități […]
Cum va fi VREMEA în România în luna IULIE 2025: Temperaturi mai ridicate decât cele specifice în toată țara. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA în România în luna IULIE 2025: Temperaturi mai ridicate decât cele specifice în toată țara. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni Specialiștii ANM au emis prognoza meteo actualizată pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 24 iunie – 21 iulie 2025. Potrivit meteorologilor, vremea la fi mai caldă decât în […]