Recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu Trichineloză
Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme nematod Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.
Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile, se arată într-o postare pe site-ul DSP Alba.
La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistenta organismului.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestata, febră, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie.
Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:
- Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminata trichineloscopic;
- Unele obiceiuri culinare: prepararea termică ”în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă;
- Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;
- Tăierea clandestină a animalelor;
În vederea prevenirii îmbolnăvirii recomandam populației:
– sa controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificată în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora;
– să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
– să renunțe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic;
Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele;
Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate să se prezinte la medic.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Perseide 2025 | Cel mai spectaculos eveniment cosmic al verii va putea fi admirat săptămâna viitoare. Când atinge punctul maxim ploaia de stele
Perseide 2025 | Cel mai spectaculos eveniment cosmic al verii poate fi admirat săptămâna viitoare. Ploaia de stele va atinge punctul maxim în 12 august Meteorii Perseide pot fi observați în nopţile de 11 spre 12 august şi 12 spre 13 august 2025, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Maximul va fi în ziua de […]
Introducerea tichetelor de masă în baza de calcul pentru CASS scade valoarea salariului minim net? Ce rezultă din calcule
Introducerea tichetelor de masă, din 1 ianuarie 2025, în baza de calcul pentru CASS scade valoarea salariului minim net? Ce rezultă din calcule De la 1 ianuarie 2025, conform Hotărârii de Guvern nr. 1506/2024, salariul minim brut pe economie a crescut, la suma de 4050 lei/lună. Conform Legii nr. 227/2015 (Codul Fiscal), modificările făcute au […]
Toate administrațiile statului, vizate de pachetul doi de măsuri de austeritate. Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei anunță reforme radicale
Toate administrațiile statului sunt vizate de pachetul al doilea de măsuri de austeritate. Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei anunță reforme radicale Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a transmis că urmează schimbări majore pe domeniul administrativ. Conform afirmațiilor: „Toate modificările vin în sprijinul primarilor și se referă la reforma administrativă, cuprinse în pachetul doi, […]