Recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu Trichineloză
Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme nematod Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.
Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile, se arată într-o postare pe site-ul DSP Alba.
La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistenta organismului.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestata, febră, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie.
Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:
- Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminata trichineloscopic;
- Unele obiceiuri culinare: prepararea termică ”în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă;
- Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;
- Tăierea clandestină a animalelor;
În vederea prevenirii îmbolnăvirii recomandam populației:
– sa controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificată în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora;
– să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
– să renunțe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic;
Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele;
Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate să se prezinte la medic.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Electrica anunță noile tarife de la 1 iulie 2025: Facturile la energie, în creștere accentuată
Electrica anunță noile tarife de la 1 iulie 2025: Facturile la energie, în creștere accentuată Electrica a transmis recent clienților săi casnici notificarea privind noul preț de furnizare al energiei electrice, valabil de la 1 iulie, atunci când expiră schema de plafonare. Citește și: PENSII 2025: Pe ce dată se dau pensiile în luna iunie. […]
Trenurile Soarelui 2025 | 54 de trenuri vor asigura zilnic legături directe cu staţiunile de la Marea Neagră şi Delta Dunării. Tarife, reduceri și facilități pentru călători
Trenurile Soarelui 2025 | 54 de trenuri vor asigura zilnic legături directe cu staţiunile de la Marea Neagră şi Delta Dunării. Tarife, reduceri și facilități pentru călători CFR Călători lansează programul estival „Trenurile Soarelui”, prin care 54 de trenuri vor asigura zilnic legătura dintre principalele orașe din țară și stațiunile de la Marea Neagră. CFR […]
Știați că munca la stat e periculoasă? Magda Bistriceanu: „Aproape toți bugetarii angajați în ministere primesc sporuri”
Știați că munca la stat e periculoasă? Magda Bistriceanu: „Aproape toți bugetarii angajați în ministere primesc sporuri” Deși pare greu de crezut, o mare parte dintre angajații din ministerele României beneficiază de sporuri consistente pentru „condiții periculoase” sau „vătămătoare de muncă”. În total, există peste 50 de tipuri de sporuri acordate bugetarilor, de la cele […]