Recomandări de la ISU Alba, în caz de furntuni și inundații/ Ce trebuie știți și cum trebuie să acționați
Pentru evitarea producerii unor evenimente generate de intensificări puternice ale vântului care vă pot afecta viața și bunurile adăpostiți-vă în locuințe sau alte spații care vă asigură protecția, deconectați aparatura casnică din locuință, parcați autoturismele în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate. Dacă ați fost surprinși afară în timpul unei furtuni, întrerupeţi orice activitate și feriţi-vă de situaţiile în urma cărora puteţi fi afectați de fulger.
În scopul prevenirii efectelor negative provocate de instabilitatea atmosferică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba recomandă cetăţenilor câteva masuri ce trebuiesc respectate în astfel de cazuri:
Înainte de furtună
- Îndepărtează copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
- Nu uita regula de salvare 30/30: adăpostește-te în interiorul unei clădiri dacă, după ce ai văzut un fulger nu reușești să numări până la 30 înainte de a auzi un tunet.
- Rămâni în interiorul clădirii încă 30 minute după ce ai auzit ultimul tunet.
- Respectă următoarele reguli în cazul în care este iminentă o furtună:
- Întrerupe orice activitate în aer liber.
- Intră în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism.
- Deşi s-ar putea să fii rănit în cazul în care trăsnet-ul loveşte maşina, ești mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior.
- Închide ferestrele şi uşile.
- Evită duşurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate.
- Utilizează telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.
- Deconectează aparatele şi alte echipamente electrice precum computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.
În timpul furtunii
- Atunci când simţi că părul ți se ridică, este un indiciu că există pericolul unui fulger.
- Asează-te ghemuit la pământ. Puneţi mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
- Fă-te o ţintă cât mai mic posibilă si redu contactul cu pământul.
- Nu te întinde pe pământ.
- Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.
- Dacă te aflai în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.
- Dacă ești într-o zonă deschisă, mergei spre o zonă joasă precum o vale.
- Dacă ești pe un lac, ajungi la mal de urgenţă şi adăpostește-te imediat.
După furtună
- După o furtună, în situaţia identificării unei victime lovite de trăsnet, verifică următoarele:
- Respiraţia: dacă nu mai respiră, începe resuscitarea prin metoda gură la gură.
- Puls: dacă victima are puls si respiră, căută alte vătămări posibile: arsuri, vătămări ale sistemului nervos, oase rupte şi pierderi de auz sau de vedere.
- Dacă este nevoie de asistenţă medicală sună cât mai repede posibil la 112.
- De-a lungul timpului oamenii au fost atrași de zonele fertile ale câmpiilor inundabile, unde viețile lor au fost ușurate datorită proximității acestora față de sursele de mâncare și apă. Ironic, acelasi curs de apă care le ușura și facilita existența, îi făcea vulnerabili la dezastrele cauzate de revărsarea apelor.
INUNDAȚIA
De-a lungul timpului oamenii au fost atrași de zonele fertile ale câmpiilor inundabile, unde viețile lor au fost ușurate datorită proximității acestora față de sursele de mâncare și apă. Ironic, acelasi curs de apă care le ușura și facilita existența, îi făcea vulnerabili la dezastrele cauzate de revărsarea apelor.
Inundatiile reprezintă hazardul cel mai răspândit. Inundatiile sunt însoțite întotdeauna de efecte negative de natură economică, socială și ecologică, afectând dramatic colectivitățile, habitatul acestora și reclamă eforturi importante de recuperare și reabilitare, de revenire la starea de normalitate anterioară inundației.
Factorii care generează amplificarea efectelor distructive ale inundatiilor sunt: despăduririle, amplasarea de locuinţe în zonele inundabile și sedimentele ce se depun pe albiile cursurilor de apă.
Viitura, fenomen tot mai des întâlnit în ultimii ani în România reprezintă o crestere – descrestere rapidă a debitului si nivelului unui curs de apă. Viiturile se formează ca o cauză a ploilor abundente, topirii rapide a zăpezilor sau ca urmare a coincidentei celor două fenomene.
Înaintea de producerea inundației
- Interesaţi-vă la primărie asupra zonelor inundabile din localitate.
- Nu vă construiţi casa în zone inundabile.
- Asiguraţi în subsoluri pereţi impermeabili pentru a evita pătrunderea apei.
- Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie.
- Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale.
- Nu aruncaţi la întâmplare gunoaie menajere şi resturi vegetale în albiile apelor curgătoare.
- Pregătiţi rucsacul pentru situaţii de urgenţă.
- Participaţi la exerciţiile de simulare organizate de serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă şi autorităţile locale.
În timpul producerii inundației
- Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi.
- Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, preciza-tă de autorităţi.
- Dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare.
- În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare.
- Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice.
- Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă.
- Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze.
- Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă.
- Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.
- Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:
- Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 cm înălţime.
- Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 cm apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 cm apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 cm, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.
După producerea inundației
- Ascultaţi informaţiile autorităţilor locale privind alimentarea cu apă potabilă a localităţii.
- Evitaţi zonele în care mai există apă: apa poate fi contaminată cu benzină, motorină sau resturi de la canalizare; de asemenea, poate fi încărcată electric de la linii de tensiune înaltă sau cabluri electrice căzute la pămant.
- Evitaţi curenţii de apă.
- Informaţi-vă în legătură cu zonele în care apele sau retras: drumurile ori podurile ar putea să-şi fi diminuat rezistenţa şi ar putea ceda sub greutatea maşinilor.
- Nu vă apropiaţi de zonele unde au căzut cabluri electrice şi anunţaţi autorităţile despre aceasta.
- Întoarceţi-vă acasă, doar dacă autorităţile au permis acest lucru!
- Fiţi atent când intraţi în clădirile care au fost inundate:
- Rezistenţa acestora ar putea fi afectată, în special la nivelul fundaţiei.
- Nu folosiţi instalaţiile de alimentare cu electricitate, apă, gaze decat după aprobarea operatorilor de specialitate.
- Curăţaţi şi dezinfectaţi toate obiectele care au fost în contact cu apa: există pericolul de îmbolnăviri serioase ca urmare a lipsei igienei şi canalizărilor
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Tehnica „spoofing”, o nouă metodă de înșelăciune: Cum poți rămâne fără bani în cont în urma unor apeluri de la falși angajați ai băncilor
Tehnica „spoofing”, o nouă metodă de înșelăciune: Cum poți rămâne fără bani în cont în urma unor apeluri de la falși angajați ai băncilor În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de […]