Rămâi conectat

Actualitate

Recomandarea CE, de a se interzice fumatul în spaţiile publice închise, începând cu 1 ianuarie 2013, ignorată de statul român

Bogdan Presecan

Publicat

în

Recomandarea Consiliului European (CE), ca începând cu 1 ianuarie 2013 să se interzică fumatul în spaţiile publice închise este ignorată de statul român. Astfel, acest obicei este încă permis în România, spre deosebire de alte ţări ale UE care l-au interzis, la recomandarea CE.

„Nu există nicio lege care să interzică fumatul de la 1 ianuarie 2013. Singura lege împotriva fumatului zace în Parlament. Este vorba de proiectul doamnei Manuela Mitrea care a fost adoptat de Senat”, a declarat zilele trecute Magdalena Ciobanu, medic în cadrul Institutului de Pneumologie Marius Nasta, la Realitatea TV.

CE a cerut în 2009 ca toate ţările UE să pună în aplicare legi pentru a proteja cetăţenii împotriva expunerii la fumul de ţigară în spaţiile publice închise, la locurile de muncă şi în mijloacele de transport public până la 30 noiembrie 2012.

Elit - Gustul Desăvârșit

Belgia, Cipru, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Spania, Regatul Unit, Franța, Germania şi Bulgaria au impus o interdicţie totală a fumatului în spaţiile publice închise. CE nu a obligat ţările UE să ia măsuri antifumat, ci doar le-a recomandat.

Statisticile arată că în România sunt peste 4.000.000 de fumători activi, însă alte câteva milioane sunt expuse riscurilor asociate cu fumatul, din cauza inhalării pasive compușilor toxici din fumul de țigară.

Poate că noul guvern și parlament din România, vor adopta pe parcursul acestui an regementările legislative necesare pentru a intra și țara noastrră în rând cu “lumea bună” din UE, respectând astfel una dintre recomandările europene prioritare în domeniul sănătății publice.

Din 2015, Comisia Europeană va impune noi restricții pentru fumătorii europeni, Directiva privind produsele din tutun suferind noi modificări. Vor fi interzise toate produsele din tutun care conțin arome precum vanilie, ciocolată sau piña colada, iar pachetele vor deveni mai putin atractive, imaginile dure cu avertismente acoperind 75% din suprafața acestora.

Noile restrictii, valabile din 2015, vizează și țigările electronice cu un anumit conținut de nicotină, acestea vor putea fi comercializate doar dacă sunt autorizate ca și produse farmaceutice.

 foto arhivă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cazierul judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic: Proiect adoptat de Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cazierul judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic: Proiect adoptat de Senat

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de parlamentari ai mai multor partide, adoptat luni de Senat, certificatul de cazier judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic.

Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, în sensul simplificării obţinerii certificatului de cazier judiciar, prin introducerea posibilităţii eliberării acestuia în format electronic, se precizează în raportul de admitere a proiectului.

Iniţiatorii îşi motivează demersul legislativ prin reducerea eforturilor de procurare a documentelor în vederea obţinerii unor servicii publice, respectiv a cazierului judiciar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit unui amendament admis, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. Noţiunea de semnătură electronică calificată are înţelesul dat de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă.

În termen de trei luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar, prevede o altă modificare a textului de act normativ.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ASTĂZI: Transport agabaritic pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș. Ce traseu va avea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un transport agabaritic tranzitează miercuri, 9 noiembrie 2022, județul Alba pe ruta autostrada A1, dinspre Sibiu spre Vama Nădlac.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că în această seara, începând cu ora 19.00, se va desfășura un transport agabaritic pe traseul Sibiu – Autostrada A1 – Sebeș – Autostrada A1 – Holdea – DN 68A – Margina – Autostrada A1 – PTF Nădlac II.

Elit - Gustul Desăvârșit

Transportul este format dintr-un camion cu masa de 120,2 tone, urmând să fie însoțit pe traseul precizat de echipaje ale poliției rutiere.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, reclamat la DNA pentru decesele cauzate de infecțiile nosocomiale. Plângerea, depusă de un deputat USR

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, reclamat la DNA pentru decesele cauzate de infecțiile nosocomiale. Plângerea, depusă de un deputat USR

În cursul dimineții de miercuri, deputatul Emanuel Ungureanu, din partea USR, a înregistrat o plângere la DNA împotriva lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Ungureanu, care este şi vicepreşedinte al comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, a anunţat într-o postare pe Facebook depunerea plângerii penale împotriva lui Alexandru Rafila, dar şi a unor funcţionari din Ministerul Sănătăţii, pentru că, „în ciuda avertismentelor oficiale, acesta refuză să respecte legile” emise de Parlament.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Dacă ar fi făcut norme la Legea 3/2021 iniţiată de Tudor Pop, Adrian Wiener şi subsemnatul, care se referă la combaterea infecţiilor nosocomiale, Rafila şi alţi funcţionari din ministere, ar fi prevenit zeci de morţi evitabile! Voi invoca în plângere şi încălcarea articolul 297 din Codul Penal. Rafila nu doar trebuie să plece din fruntea Ministerului Sănătăţii, ci trebuie să răspundă pentru lenea penală, pentru contractul de consultanţă de 21 de milioane de euro cu OMS şi pentru deplasările de lux în Cuba sau Israel”, a scris Emanuel Ungureanu.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea