RECHIZITORIU DIICOT: Ex-comandantul SRI Alba Ioan Tarnu transporta mita cu maşina de serviciu. El a primit 50 kg de făină de la un inculpat din dosarul Utilajelor furate din U.E. VEZI INTERCEPTĂRI DIN DOSAR
SRI Alba a fost transformat de către fostul şef al instituţiei, colonelul Ioan Tarnu, în birou de consultaţii pentru prietenul, vecinul, partenerul de afaceri şi asociatul Mircea Stanciu. Iar consultaţiile constau în sfaturi despre cum să se comporte, ce să spună sau să nu spună anchetatorilor sau pe cine să angajeze ca avocat. Toate aceste lucruri, Tarnu le făcea chiar în biroul său de comandant al SRI Alba, de unde se presupune că el veghea la siguranţa naţională şi la pericolele care pândesc judeţul Alba.
Amănuntele sunt cuprinse în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT în dosarul utilajelor furate din U.E., aflat în fază de judecare pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia.
Ioan Tarnu a fost trimis în judecată în acest dosar alături de subcomisarul de poliţie Liviu Schiau de la BCCOA Alba Iulia şi alţi 30 de inculpaţi. Ambii sunt acuzaţi de sprijinirea unui grup infracţional şi favorizarea infractorului, în speţă a lui Mircea Stanciu care intermedia vânzarea utilajelor furate de memebrii grupării din ţări ale Uniunii Europene. Tarnu şi Schiau susţin îşi susţin nevinovăţia, spunând că nu există probe împotriva lor
“Pe la începutul lunii februarie 2011, aflând din presă şi din discuţiile purtate în municipiul Alba Iulia că se instrumentează un dosar penal având ca obiect tractoare şi alte utilaje sustrase din ţări membre U.E. de către membrii unui grup infracţional organizat, care ulterior sunt valorificate în România, şi conştient fiind de implicarea sa în acest dosar, inculpatul Stanciu Mircea l-a căutat pe inculpatul Tarnu Ioan.(…)
*Ioan Tarnu l-a sfătuit pe Mircea Stanciu să ascundă adevărul faţă de şeful BCCOA Traian Berbeceanu
Cu ocazia discuţiei, inculpatul Tarnu Ioan l-a sfătuit pe inculpatul Stanciu Mircea să nu declare nimic despre cele două tractoare Massey Ferguson şi să aştepte să vadă cum evoluează ancheta, urmând să spună doar dacă se va afla. Acest fapt este confirmat şi de discuţiile purtate ulterior de către inculpatul Stanciu Mircea cu comisarul şef Berbeceanu Traian la datele de 10 şi 11 aprilie 2011 discuţii înregistrate autorizat în mediu ambiental:
„BERBECEANU TRAIAN: Asta este. Trebuia să fiţi cinstit de la-nceput şi nu se ajungea aicea.
STANCIU MIRCEA: Da’ mi-o fost, domnu, domnu Traian, mi-o fost teamă de chestia asta. Înţălegeţi? Deci nu, eui-am spus, la domnu Tarnu i-am spus de o lună sau de vo 5 săptămâni.
BERBECEANU TRAIAN: Nu mi-o zis. Că n-am nicio treabă cu el. Ştim noi din alte părţi. Da’ trebuia să fi corect de la bun început.
„Stanciu Mircea i-a comunicat martorei S.N. că s-a întâlnit din nou cu inculpatul Tarnu Ioan la sediul SRI Alba, întrebându-l pe acesta la ce poate să se aştepte şi primind asigurări că nu se va întâmpla nimic grav dacă a fost sincer cu comisarul şef Berbeceanu Traian de la poliţie.(…)
*A promis că vorbeşte cu Berbeceanu să nu trimită “mascaţii” acasă la Mircea Stanciu
Stanciu Mircea i-a cerut soţiei sale, martora S.N., să meargă la inculpatul Tarnu Ioan acasă pentru a-l întreba pe acesta ce se mai întâmplă. În aceeaşi zi, martora S.N. s-a dus la domiciliul inculpatului Tarnu Ioan şi l-a rugat să îi ajute, în sensul de a nu merge poliţia la ei acasă, la o eventuală percheziţie, împreună cu „mascaţii”. Inculpatul Tarnu Ioan i-a dat asigurări martorei că nu sunt motive să meargă la ei „mascaţii”, şi că nu se pune problema arestării inculpatului Stanciu Mircea în condiţiile în care acesta a fost sincer cu domnul comisar şef Berbeceanu Traian. De altfel, chiar şi inculpatul Stanciu Mircea confirmă că şi el l-a rugat anterior pe inculpatul Tarnu Ioan să facă ceea ce poate pentru a nu veni poliţia cu „mascaţii” la el acasă, iar inculpatul Tarnu Ioan l-a asigurat că va vorbi cu comisarul şef Berbceanu Traian în acest sens. Ulterior, inculpatul Tarnu Ioan i-a confirmat inculpatului Stanciu Mircea că a vorbit cu ofiţerul de poliţie despre aceasta.
S.N. a mai fost de două ori la domiciliul inculpatului Tarnu Ioan, trimisă de fiecare dată de către inculpatul Stanciu Mircea care se afla internat în clinică. De fiecare dată, martora se interesa dacă sunt noutăţi şi reitera rugămintea ca inculpatul Tarnu Ioan să facă tot ceea ce poate să nu vină „mascaţii” la locuinţa sa. Inculpatul Tarnu Ioan i-a dat de înţeles martorei că a vorbit cu comisarul şef Berbeceanu Traian despre acest lucru şi că nu vor veni „mascaţii” la locuinţa sa.
*Ioan Tarnu, certat de soţia infractorului că nu a oprit „mascaţii”
În dimineaţa zilei de 14 aprilie 2011, martora S.N. a fost contactată telefonic de către soţul ei, inculpatul Stanciu Mircea, care i-a spus că l-a luat poliţia de la clinică pentru a-l duce la locuinţa sa, la percheziţie. La ora 06:42:08, martora S.N. l-a contactat telefonic pe inculpatul Tarnu Ioan şi i-a spus că soţul său a fost luat de la spital pentru a merge la percheziţie la moară. Inculpatul îi spune martorei să stea liniştită pentru că va vedea el despre ce este vorba, întrebând totodată cine s-a dus după inculpatul Stanciu Mircea.
La ora 06:51:38, inculpatul Tarnu Ioan o contactează telefonic pe martora S.N., cerându-i să fie şi ea la moară şi să clarifice toate lucrurile.
La ora 08:42:25, martora S.N. îl sună pe inculpatul Tarnu Ioan, purtându-se următoarea discuţie:
“TARNU : Da ?
S.N.: No, aţi văzut ce cuvânt o avut ?
TARNU : Cum ?
S.N.: Am zâs că ce cuvânt !
TARNU : No…ce…ce…Zâceţi-mi concluziile.
S.N.: Nimica. Fac percheziţie, iau toate documentele la verificat. Dor’ am numa’ de firmă aicea, n-am alte documente. Înţălegeţi ?
TARNU : Auzi măi NICOLETA, pune-le tu’ la ..Băi…pune-le toate să vadă.
S.N.: Da’ le-am pus, tot să verifice până nu mai pot, că io am evidenţa curată, ştiţi ?
TARNU : Nu-i nimic, foarte bine. Deci nu-ţi fă alte probleme. Da ? Să clarifice toate, să vadă. O mai încercat cineva să mai zâcă ceva la adresa lui şi aiurea, mult mai mult decât ceea ce o făcut şi tre’ să clarifice oamenii.
S.N.: Da, da. Să facă ce ştiu. No bine. Vă mai sun io.
TARNU : Şi câţi îs ? Cine-i ?
S.N.: Păi nu ştiu. Îi un domn MAN de la DIICOT DEVA şi încă vreo doi…tri…nu ştiu câţi îs. Patru îs în birou!
TARNU : Da, da, da, da.
S.N.: Şi doi mascaţi pe care i-o lăsat să stea în maşină să nu mai agităm aşa oamenii.
TARNU : Da, da. Toate, chiar pune-le să vadă că ai…
S.N.: Da’ orice vor, orice vor, că doră nu am nimic de ascuns.
TARNU : Să-ţi dai tot concursu’ şi tu să fii vioara întâi acolo, că le poţi clarifica pe toate, că MIRCEA ştii tu cum vorbeşte.
S.N.: Da.
TARNU : No bine ?
S.N.: Mulţumesc. La revedere.
TARNU : Bine.”
În declaraţia dată, martora S.N. arată că, de fapt, în cadrul discuţiei i-a reproşat într-un fel inculpatului Tarnu Ioan faptul că se efectuează percheziţia, la care participau chiar şi „mascaţi”. Din conţinutul discuţiei rezultă clar că inculpatul Tarnu Ioan refuză să dea un răspuns acestui reproş, cerându-i martorei să-i spună „concluziile”.
La ora 12:31:33, inculpatul Tarnu Ioan o contactează telefonic pe martora S.N., întrebând-o ce s-a ridicat cu ocazia efectuării percheziţiei, unde va fi dus Stanciu Mircea şi i-a zis „numa’, să spună şi să facă toate lucrurile încât să… da?”, precum şi „deci asta-i audierea procurorului care v-o zîs atunci, ştii?”.
În dimineaţa zilei următoare, la ora 07:40:21, martora a fost sunată de inculpatul Tarnu Ioan, căruia i-a comunicat că soţul ei este reţinut, iar acesta i-a spus „va trebui să te duci şi la domnu’ Jidveianu”, martora spunându-i la un moment dat în cadrul discuţiei „tot ce ştiţi aia o spus, inclusiv de ăla de acolo, ştiţi”. Martora precizează că s-a referit la tractorul despre care aflase de la soţul ei că îl vânduse numitului B.L., despre care inculpatul Tarnu Ioan aflase dintr-o discuţie anterioară avută cu martora, posibil cea avută în data de 11 aprilie 2011, despre tractoarele Massey Ferguson.
*Colonelul SRI Tarnu a folosit 4 telefoane diferite pentru a ţine legătura cu Stanciu Mircea
SC GRUPAMA ASIGURĂRI SA şi SC NICOLETA STYL SRL aveau contracte pentru 2 numere de telefon pe care le folosea colonelul SRI Tarnu
Potrivit procurorilor DIICOT, Tarnu Ioan a manifestat precauţie în relaţia cu inculpatul Stanciu Mircea şi soţia acestuia, martora S.N., aceasta rezultând din faptul că a folosit patru numere de telefon mobil sau fix, pentru a ţine legătura cu aceştia, precum şi din împrejurarea că, în data de 15 aprilie 2011, nu a folosit procedura regulamentară de acces în sediul S.R.I., neînregistrând vizita martorei S.N. SC GRUPAMA ASIGURĂRI SA şi SC NICOLETA STYL SRL aveau contracte pentru 2 numere de telefon pe care în realitate le folosea colonelul SRI IoanTarnu.
Tarnu Ioan chiar l-a contactat în acest sens pe comisarul şef Berbeceanu şi i-a sugerat că, pentru a obţine rezultate maxime în anchetă, ar trebui să-i promită inculpatului Stanciu Mircea că nu va efectua o descindere cu forţe din cadrul D.P.I.R. la domiciliul său şi că nu se pune problema arestării, împrejurare care rezultă din raportul întocmit de ofiţerul de poliţie.
O altă solicitare a inculpatului Stanciu Mircea a fost transmisă de către inculpatul Tarnu Ioan comisarului şef Berbeceanu Traian, respectiv aceea de a-l introduce în echipa care va efectua activităţi la domiciliul inculpatului Stanciu Mircea pe inculpatul Schiau Liviu, subcomisar de poliţie în cadrul BCCO Alba Iulia, despre care cunoştea că este foarte bun prieten cu inculpatul Stanciu Mircea. Este evident că atunci când a făcut acest lucru, inculpatul Tarnu Ioan cunoştea că este o mare probabilitate ca inculpatul Schiau Liviu să nu-şi îndeplinească în mod corect atribuţiunile de serviciu în cazul în care ar fi făcut parte din echipă, se mai arată în rechizitoriiul DIICOT Hunedoara.
*Ioan Tarnu s-a implicat în obţinerea de fonduri europene de către firmele familiei Stanciu
Conform rechizitoriului DIICOT, „inculpatul Tarnu Ioan are legături mult mai strânse cu familia Stanciu, din probele administrate rezultând că s-a implicat în obţinerea de fonduri europene de către firmele familiei Stanciu, inculpatul Stanciu Mircea susţinând chiar că este asociat cu sora inculpatului Tarnu Ioan pe probleme de agricultură.
Relaţia dintre inculpatul Tarnu Ioan şi familia Stanciu este reciprocă mai spusn anchetatorii, în sensul că inculpatul Stanciu Mircea l-a ajutat de-a lungul timpului la efectuarea unor lucrări de amenajare sau de construcţii în gospodărie, fără a taxa serviciile oferite.
*Mici atenţii pentru şeful SRI: 50 de kg de făină pentru sărbătorile de Paşti, transportate cu maşina de serviciu
În acelaşi context, la una din întâlnirile avute cu inculpatul Tarnu Ioan la el acasă, martora S.N. i-a oferit făină pentru sărbătorile de Paşti, discuţie în cadrul căreia inculpatul i-a spus că-i va comunica dacă îi trebuie sau nu.”
„Astfel, martora S.N., după 19 secunde de la încheierea discuţiei cu inculpatul Tarnu Ioan, a sunat o angajată de la moară, pe nume A., şi i-a spus să pregătească 6 pungi a câte 5 kg de făină de patiserie pentru „un domn” şi două cutii de câte 10 kg fiecare, în acest caz făina fiind ambalată în pungi de câte un kg. După un timp, inculpatul Tarnu Ioan a ajuns la moară cu o maşină de culoare bleumarin (n.n. este vorba despre autoturismul de serviciu al instituţiei, un Volkswagen Bora) condusă de un şofer şi a luat cele 50 kg de făină, care erau deja pregătite.”
*Tarnu acorda consiliere pentru infractori în biroul din sediul SRI Alba. Vizita nu a fost înregistrată în registrul instituţiei
În data de 15 aprilie 2011, după prânz, în timp ce martora S.N. se deplasa spre Alba Iulia, l-a contactat telefonic pe inculpatul Tarnu Ioan şi i-a cerut să se întâlnească cu acesta, se arată în rechizitoriu. Inculpatul Tarnu Ioan i-a spus că este la sediul S.R.I. şi i-a cerut să meargă acolo.
Martora l-a sunat din nou în momentul când se afla lângă un magazin din apropierea sediului S.R.I. Alba şi inculpatul i-a spus să vină la punctul de control, respectiv la poarta instituţiei, unde a şi aşteptat-o. Au intrat împreună în sediul S.R.I. Alba, trecând de ofiţerul de la poartă care nu a trecut-o pe martoră în niciun registru.
Martora a stat de vorbă cu inculpatul Tarnu Ioan într-o încăpere aflată la parter, în imediata apropiere a postului ofiţerului de serviciu, având în principiu aceleaşi discuţii ca şi cele anterioare, aceasta relatându-i ceea ce ştia de la avocaţi că s-a întâmplat cu soţul ei la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Hunedoara. Martora i-a reproşat inculpatului Tarnu Ioan faptul că soţul ei a fost în final arestat, contrar discuţiilor purtate anterior şi asigurărilor primite şi cu toate că a fost sincer şi s-a dus singur la poliţie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan