Recesiunea se apropie cu pași reprezi: Anunțul făcut de Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Conform indicatorilor financiari, există o probabilitate destul de ridicată că ne apropiem de o recesiunela fel de mare precum cea din 2008, a precizat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, la Seminarul Eu-Cofile, organizat de Alpha Bank, BNR şi ARB.

În prezent, avem cea mai lungă perioadă de expansiune expansiune economică din istoria Statelor Unite al Americii, de 122 de luni, iar ciclul creditului de 6-7 ani a fost depăşit. Datoria corporațiilor nefinanciare americane a crescut cu 54% față de 2008, iar datoria SUA a crescut cu 300%, conform lui Croitoru.

USR - Alegeri parlamentare 2020

“Dacă va avea loc rău ceva în SUA, este imposibil să nu ne atingă și pe noi”, consideră economistul, care arată și că situația bugetului din România va ajunge în acest an mai proastă decât cea din 2008 la capitolul cheltuieli rigide.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

“Curba randamentelor e inversată. De câte ori s-a inversat din 61 încoace, de atâtea ori a apărut o recesiune. După inversare a mai durat maxim 22 de luni până la recesiune”, arată Croitoru.

Astfel, piaţa cere dobânzi mai mari pentru titlurile de stat pe termen scurt decât pentru cele pe termen lung, deşi în mod firesc împrumuturile pe termen lung ar trebui să aibă randamente mai mari.

“Va fi o recesiune similară cu cea din 2008, una anormală”, spune Croitoru.

Peste două treimi dintre americani se pregătesc pentru o posibilă recesiune, potrivit unui sondaj realizat de firma de sondaje YouGov în numele site-ului pentru finanţe personale Bankrate.com, a transmis MarketWatch.

Circa 69% dintre participanţii la sondaj au spus că iau măsuri pentru a-şi proteja finanţele înaintea unei posibile încetiniri a economiei, dintre care 44% au afirmat că vor cheltui mai puţini bani. Aproximativ 10%, între care şi absolvenţi de colegiu, caută locuri de muncă mai stabile.

România a trecut printr-o recesiune severă în 2009 și 2010, după care a început o ajustare bugetară severă, inclusiv cu tăieri de salarii în sectorul bugetar. Austeritatea s-a încheiat după 2014, când au început să crească deficitele gemene – adică deficitul bugetar și cel de cont curent.

Economistul arată că România a subperformat în ceea ce privește PIB per capita în perioada 1991-2016 într-un grup de țări cu un nivel similar al veniturilor, dar a avut încasări relativ mai mari la buget. Totodată, a subperformat în ceea ce privește respectarea dreptului la proprietate.

sursa: Profit.ro

Darius BUZGURE