Rămâi conectat

Ştirea zilei

Reacția unui medic din Alba, în cazul mega-dosarului de corupție de la Spitalul din Botoșani: ”Dacă ai 15.000 de euro te angajezi și doi ani lucrezi gratis, după recuperezi chiar dacă ești bombă profesional”

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Reacția unui medic din Alba, în cazul mega-dosarului de corupție care vizează Spitalul din Botoșani: ”Dacă ai 15.000 de euro te angajezi și doi ani lucrezi gratis, după recuperezi chiar dacă ești bombă profesional”

Într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, medicul primar în obstetrică-ginecologie Ioan Casian Lăncrăjan explică efectele dezastruoase pentru sistemul de sănătate pe care le au angajările făcute în urma concursurilor trucate și a luării de mită.

15.000 de euro ar fi fost şpaga pentru un post de asistent medical în spitalul judeţean Botoşani, este suspiciunea foarte gravă a procurorilor DNA, materializată miercuri 13 decembrie în percheziţii de amploare în peste 90 de locaţii din Iaşi şi Botoşani, în urma cărora nu mai puțin de 15 persoane au fost reținute.

Citește și: FOTO | Secția de oncologie cu spitalizare de zi, al Spitalului Municipal Aiud, prinde contur: Când ar putea fi finalizată investiția

 

Situația este cu atât mai gravă, cu cât în urma angajărilor frauduloase, ajung în sistem persoane incompetente, slab pregătite profesional, iar cei care le facilitează obținerea unui post ”călduț” în spitalele de stat, nu se gândesc că pe mâna acestora vor ajunge oameni în suferință, iar la un moment dat poate chiar membrii ai familiilor lor. Ce șansă la viață au pacienții care ajung pe mâinile acestor asistenți/asistente care sunt cum bine le numește doctorul Lăncrăjan ”bombe profesionale”?

”Oare cât mai funcționează ROMÂNIA în halul ăsta?

Dacă ai 15 mii euro=75 mii lei și îi dai ca să te angajezi asistent/ă, să iei 3-4 mii lei salariu pe lună și să lucrezi 2 ani GRATIS, când privatul e plin de locuri de muncă sunt 2 variante:

1. Ești praf profesional, dar la stat trece luna, vine banul și greu mai ești pus/ă pe liber și după 2 ani treci pe plus … și recuperezi chiar dacă ești bombă profesional!

2. Plătești de fapt școala ieftină pe care ai făcut-o și de unde ai ieșit doar bulversat/ă și mai confuz/ă decât te-ai dus! (să nu zic prost/ă)…

Așadar:

Aia care le luați banii, să le faceți școală, faceți-le!

Aia care va băgați pilele la înaintare, gândiți-vă că în patul ăla unde lucrează ăștia poate fi mama ta, sora ta sau fiica ta!

Aia care le luați bani ca ăștia să omoare oameni pe parafa voastră și voi să dați cu subsemnatul vă meritați soarta…

Nu luați doar bani să fie locul ocupat la număr, de numere (vezi decese C*O*V*I*D) e sătulă țara!”, a scris medicul pe Facebook.

Foști directori, asistenți și personal administrativ reținuți de DNA

Reamintim că pe lista celor reținuți în urma descinderilor de la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani se află 15 angajați dar și foști directori, o parte cadre medicale, alții angajați din sectorul TESA.

Procurorii anticorupție au vizat destructurarea unei caracatițe a anajărilor preferențiale, pe șpagă, la Spitalul Județean. Percheziții au avut loc, în acest context și la sediul Consiliului Județean, instituția în subordinea căruia se află spitalul, dar și la sediul PSD, având în vedere că unul dintre foștii manageri avea legătură cu acest partid.

Procurorii anticorupție precizează că toți aceștia au fost reținuți pentru săvârșirea, în forma autoratului, a complicității și a instigării, a unor infracțiuni de: luare de mită,trafic de influență,folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Șpagă de aproximativ 65.000 de euro pentru angajări la stat

Conform datelor oferite de DNA, suspecții sunt bănuiți de participarea directă sau indirectă la fraudarea unor concursuri de promovare sau ocupare al unor posturi în sistemul medical botoșănean, dar și al unor transferuri de personal medical în cadrul secțiilor de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati, contra unor sume de bani sau a unor bunuri de lux. În mod concret, promovările, transferurile sau angajările erau plătite în bani, bijuterii de aur sau ceasuri de lux. Infracțiunile ar fi avut loc în perioada 2018-2023.

„Concret, în intervalul de timp menționat, inculpații, în calitățile amintite anterior, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical:- bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, spălatoreasă, ș.a., sume cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro, cu precizarea că sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite creșteau, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional“, subliniază reprezentanții DNA.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970

Unirea Ziarul

Publicat

în

Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea