Rămâi conectat

Ştirea zilei

Reacția conducerii Baroului Alba după ce ÎCCJ a stabilit că doar avocații înscriși în UNBR profesează în legalitate

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

barou Alba02ÎCCJ a decis, luni, în soluționarea recursului în interesul legii, formulat de procurorul general Tiberiu Nițu, că exercitarea profesiei de avocat în România se poate face numai de către avocații înscriși în entitățile care constituie forme de organizare profesională recunoscute de Legea 51/1995, respectiv barourile care fac parte din UNBR.

Decanul Baroului Alba, av. Ioan Rus, a afirmat, marți, că în barourile constituționale, exemplificând Baroul Bota care figurează în județul Alba, au intrat persoane slab pregătite.

barou Alba15”Pe lângă barourile care sunt înființate în baza legii 51/1995 și care de fapt sunt continuarea fostelor colegii de avocați care erau înainte de 1989, iar din 1990 prin legea de organizare a avocaturii au fost transformate în barouri, pe lângă aceste forme s-au constituit forme paralele. Era așa zisa organizare a baroului constituțional unde era președinte Pompiliu Bota. În aceste structuri paralele s-au înscris persoane care nu se încadrau în prevederile legii. Au fost formulate plângeri împotriva acestor persoane care, de fapt, nu sunt avocați. Unele instanțe au dat soluții contradictorii și au spus că ceea ce au făcut este în baza legii 51 și altele au spus că nu sunt. Rolul ÎCCJ a fost să pună ordine în interpretarea acestei prevederi legale. S-a spus foarte clar că acele persoane care exercită activități specifice profesiei de avocat în cadrul unor entități care nu fac parte din organizarea profesională recunoscute de lege constituie infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități prevăzute de art. 348 din Codul Penal (…) Noi suntem pregătiți, în condițiile în care își vor mai desfășura activitatea așa zișii avocați, să formulăm plângere penală. Avem hotărârea adoptată de adunarea generală a membrilor Baroului Alba din luna februarie prin care se arată că suntem împuterniciți să formulăm plângere penală pentru comiterea mai multor infracțiuni: constituire de grup infracțional organizat, exercitarea fără drept a aceste profesii, înșelăciune”, a spus afirmat av. Ioan Rus, decanul Baroului Alba.

Astfel, ÎCCJ a stabilit, în intepretarea și aplicarea dispozițiilor articolului 348 din Codul Penal, că „fapta unei persoane care exercită activităţi specifice profesiei de avocat în cadrul unor entităţi care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de Legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat republicată, cu modificările şi completările ulterioare, constituie infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi prevăzută de art.  348 Cod Penal”

Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activităţi pentru care legea cere autorizaţie ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârşirea unor astfel de fapte se sancţionează potrivit legii penale, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

barou Alba23”A fost nevoie să se promoveze un recurs în interesul legii, pentru practica neunitară. Unii magistrați, la nivelul judecătorilor și procurorilor, ignorau prevederile legii 51/1995 republicată și modificată și unii respectau acea lege. Alba a fost un județ în care magistrații au fost atenți cu aplicarea legii și nu au ridicat probleme majore din punct de vedere al baroului constituțional. Altele au fost zonele în care aceste lucruri au fost mai prolifice. În barourile învecinate, acest lucru s-a întâmplat cel mai mult în județul Mureș. Pericolul real, o mistificare grosolană a unei activități de interes public” a spus av. Armand Boer, prodecan al Baroului Alba, precizând că între avocații Baroului Bota și ai U.N.B.R. nu este o concurență din punct de vedere economic, ci este vorba de un prejudiciu de imagine.

Prin urmare, după această modificare legislativă persoanele care activează în alte structuri decât cele consfinţite de Legea nr. 51/1995 și desfășoară activități specifice profesiei de avocat, exercită fără drept această profesie, având reprezentarea urmărilor acestor fapte și acceptând posibilitatea producerii acestor urmări.

”Vreau să subliniez că Baroul Alba este printre primele barouri care au luat atitudine și mai ales după 2012. Am formulat plângere penală împotriva lui Sinea Silviu Simion, fostul comandat al Poliției Blaj, care a și fost sancționat cu amendă administrativă – încă nu este definitivă hotărârea – David Vasile, tot din Blaj, Dăian Virgil, din Sebeș, Dobreanu Ioan, din Teiuș, Vasiu Eugen din Alba Iulia – toți înscriși în acest barou constituțional”, a spus av. Maria Popa, consilier în cadrul Baroului Alba – responsabil de relația cu mass-media.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea