RCA nu se scumpește până la vară. Firmele au obținut venituri mai mari decât daunele și cheltuielile

RCA nu se scumpește până la vară. Anul 2017 a fost primul din istoria recentă a pieţei asigurărilor în care firmele de profil au reuşit să obţină venituri mai mari decât daunele şi cheltuielile din vânzarea RCA. Este o veste bună, în condiţiile în care o eventuală majorare a tarifelor nu ar fi justificată de rezultatele obţinute în 2017.

Rata combinată a daunei pe clasa de asigurări RCA a fost, în 2017, sub nivelul de 100%, per ansamblul pieţei de asigurări, conform datelor preliminare, au  arătat, pentru Capital, surse autorizate.  Rata combinată a daunei este un indicator specific care este calculat ca raport între daunele plătite şi  cheltuielile administrative pe de o parte şi primele brute subscrise pe partea cealaltă.

Practic, la fiecare 100 de lei încasaţi din RCA, firmele au rămas, pe medie, cu un profit de 1 leu, la o rată combinată de 99%. Prin comparaţie, în 2015, când rata combinată a fost de 122%, ele pierdeau 22 de lei, iar în 2011 pierdeau 45 de lei la o rată de 145%.

Din perspectiva şoferilor care sunt obligaţi să încheie asigurări RCA, rezultatele obţinute de firmele de asigurare ar trebui să fie o veste bună, în condiţiile  în care o scădere a ratei combinate  a daunei sub nivelul de 100% nu poate justifica majorarea tarifelor. Conform noilor norme în vigoare, firmele de  asigurare trebuie să îşi explice sistemul de tarifare în faţa specialiştilor ASF.

Unul dintre elementele care sunt luate în calcul în analiza ASF îl constituie tocmai evoluţia daunalităţii.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...