Rămâi conectat

Ştirea zilei

Războiul finilor sau adevărata poveste a panourilor publicitare din Alba Iulia: Când se respectă legea, nemulțumiții calomniază și împroașcă cu noroi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Supărare mare la firma Independent SRL din Alba Iulia, deținătoarea, până acum un an a unui număr mare de amplasamente pentru panouri publicitare în municipiul reședință de județ. Respectivele amplasamente fuseseră obținute pe domeniul public al municipiului Alba Iulia în urma unui contract de asociere pe zece ani încheiat în luna aprilie a anului 2006, fără nicio licitație.

Timpul a trecut și contractul a ajuns la maturitate, mai clar spus a expirat. Cum era și firesc și pentru că și alți jucători de pe piața media și-au arătat interesul pentru a amplasa panouri publicitare, terenurile care fuseseră obținute de către Independent au fost scoase la licitație de închiriere, fapt ce a stârnit marea nemulțumire a SC Independent, o nemulțumire care s-a revărsat grețos pe site-ul Alba24 în capul tuturor celor implicați în respectiva licitație care a avut loc la 6 februarie, fie că a fost vorba despre organizatorul licitației sau alte firme participante la licitație. Nemulțumiții, prea ocupați să împroaște cu noroi, s-au făcut că nu observă că administrația ar fi trebuit să le impună la terminarea contractului demontarea panourilor existente. Astfel licitația ar fi pornit de la zero absolut pentru toți participanții și nu ar mai fi avut loc supralicitarea. În schimb s-a considerat că dacă și alții vor obține din amplasamentele anterior deținute de SC Independent, vor cumpăra de la aceștia panourile. Uitându-ne la scandalul pe care-l face însă SC Independent, este clar că nimeni nu va putea ajunge la o astfel de înțelegere cu ei.

Dar ce mai văicăreală!… Ce mai victimizare!… Ei, apărătorii legalității! Sunt foarte supărați că au cerut și nu au primit prelungirea contractului, o decizie la latitudinea primăriei, așa cum și ei recunosc: dacă se considera oportună menținerea contractului primăria ar fi putut să îl prelungească (așa cum se dau exemple din alte orașe, nu că asta înseamnă că ar fi procedat corect aceia), dar în condițiile în care, așa cum am spus, existau și alți doritori, soluția corectă a fost cea a licitației, la care s-a și recurs.

Ca să facem însă și câteva scurte considerații juridice, obiective și pertinente. Primăria municipiului Alba Iulia, chiar dacă ar fi dorit acest lucru, nu avea din punct de vedere legal cum să prelungească respectivul contract de asociere, încheiat în 2006, fără licitație pentru o perioadă de 10 ani. În concret, asocierea este un contract complex, care include mai multe operațiuni juridice, în speța noastră, având în vedere perioada pentru care se dorea prelungirea, respectiv pentru 10 ani, ne aflăm în fața unei CONCESIONĂRI.  Orice contract de asociere, chiar dacă e guvernat de norme dispozitive, TREBUIE SĂ RESPECTE ORDINEA PUBLICĂ (art. 11 Cod civil), adică LEGILE ÎN VIGOARE LA DATA ÎNCHEIERII LUI. Or, prelungirea ar fi încălcat în mod grosolan toate dispozițiile legale în privința concesionării bunurilor din domeniul public.

Potrivit principiului ”tempus regit actum”, ACTELE JURIDICE ÎNCHEIATE SAU MODIFICATE SUB IMPERIUL UNEI LEGI NOI, care nu era în vigoare la data încheierii actului a cărui prelungire se cere, TREBUIE SĂ RESPECTE DISPOZIȚIILE LEGII NOI, adică cele care privesc închirierea sau concesiunea bunurilor din domeniul public. În măsura în care este vorba despre un act juridic prin care se prelungește un act juridic încheiat sub legea veche, constituie o situație juridică nouă, acesta fiind, desigur, supus legii noi. Practica judiciară a Înaltei Curți de Casație și Justiție s-a pronunțat în mod constant în sensul celor arătate mai sus.

Potrivit OUG NR. 54/2006, cu privire la concesionarea bunurilor proprietate publică ORICE TRECERE ÎN FOLOSINȚA SAU ADMINISTRAREA UNUI BUN DIN DOMENIUL PUBLIC ÎN FAVOAREA UNEI PERSOANE FIZICE SAU JURIDICE DE DREPT PRIVAT SE POATE FACE DOAR CU RESPECTAREA PROCEDURILOR PREVĂZUTE DE ACEASTĂ LEGE, adică prin ORGANIZAREA UNEI LICITAȚII PUBLICE, indiferent că este vorba despre un contract de închiriere sau de concesiune. Să faci o concesiune în anul 2016-2017 fără o licitație publică, cu încălcarea prevederilor legale ar fi fost un act de mare curaj!

Că prețurile au luat-o razna crescând mai abitir ca Făt-Frumos este și vina celor de la SC Independent care puteau să nu se angajeze în licitație dacă nu le convenea ceva. În realitate prețurile au urcat din cauza SC Compact Media, firmă controlată de un  aproiat și colaborator al SC Independent. Cui folosea ca licitația să ajungă la prețuri exorbitante? Nu cumva celor care deja au amplasate panourile și cărora le convine să se mențină situația existentă?

Să arunci cu noroi în ceilalți participanți la licitație este expresia furiei. Orice afacerist dorește să-și majoreze cota de piață, să-și extindă afacerile, să câștige mai mult. Cât despre afirmația că tirajul ziarului Unirea ar fi fost ”pus pe avarie” de site-ul otrăvit al celor de la SC Independent și că ar avea tirajul neauditat ”în ultimii ani” este o minciună sfruntată pentru că ultimul audit a fost în luna decembrie și este de peste 18.000 de exemplare zilnic (din care aproximativ 14.000 abonamente), numere pe care-i invităm pe ”necredincioșii” de la SC Independent să vină să le numere. Acest domn Makkai ”cântă” cu nonșalanța aria calomniei atunci când afirmă ca tirajul ziarului ”Unirea” este ”neauditat în ultimii ani”. În primul rând, prevederea legală care impunea auditul tirajelor pentru participarea la licitații a fost abrogată cu mulți ani în urmă, iar dovada cifrelor de difuzare se poate face în alte moduri. Așa cum rezultă din facsimilul alăturat, ziarul ”Unirea” a fost membru BRAT până la 31 decembrie 2016, abia din ianuarie 2017 am renunțat la BRAT, unul dintre motive fiind și faptul că updatau foarte târziu datele cu cifrele de difuzare!

În privința insinuărilor cu caracter familial, este o chestiune care ar trebui să intereseze doar persoanele implicate. Dar în ceea ce-l privește pe semnatarul ”otrăvii” îi reamintim vorba câtecului: ”Joacă nașa și cu finul…”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea