Rămâi conectat

Ştirea zilei

RĂZBOI în Ucraina, ziua a doua: Rusia intenționează să încercuiască Kievul. 137 de ucrainieni uciși și 316 răniți. Președintele Zelensky a decretat mobilizarea generală

Ziarul Unirea

Publicat

în

RĂZBOI în Ucraina, ziua a doua: Rusia intenționează să încercuiască Kievul. 137 de ucrainieni uciși și 316 răniți. Președintele Zelensky a decretat mobilizarea generală

Volodimir Zelensky, președintele ucrainian a anunțat că 137 de soldați și civili au murit și 316 au fost răniți în prima zi a invaziei ruse. Sute de explozii au făcut din noapte zi la Mariupol. La Harkov se dau lupte aprige.

Președintele SUA, Joe Biden a anunțat noi sancțiuni, iar UE, prin vocea președinților Comisiei și Consiliului European, a transmis că își va coordona condamnarea Rusiei cu NATO și G7.

Actualizare Ora 06:13 Secretarul de stat american Antony Blinken se declară convins că Rusia va încerca să înlăture Guvernul de la Kiev, relatează CNN.

Actualizare Ora 06:08 Emmanuel Macron spune că trebuie lăsată deschisă calea dialogului cu Vladimir Putin pentru a obține încetarea ostilităților.

Actualizare Ora 05:57 Forțele armate rusești care au pătruns în Ucraina prin Belarus se aflau la aproximativ 20 de mile (32 de kilometri) de Kiev, au declarat oficiali de vârf ai administrației Biden parlamentarilor Camerei într-o ședință de joi, care a avut loc în jurul orei 18:30 (ora SUA), transmite CNN.

Actualizare Ora 05:52 Punctul de frontieră ucrainean din regiunea Zaporizhzhya a fost lovit de rachete, a declarat serviciul de grăniceri al Ucrainei. Potrivit forțelor armate ale Ucrainei, polițiștii de frontieră au fost uciși și răniți în atac.

Actualizare Ora 05:39 Volodimir Zelenski a declarat joi noapte, din sediul Guvernului de la Kiev: ”Suntem lăsați singuri să ne apărăm. Nu văd cine este gata să lupte cu noi/ Tuturor le este frică când îi întreb dacă Ucraina va fi în NATO/ Eu sunt ținta numărul 1, familia mea ținta 2”.

Actualizare Ora 05:29 Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat vineri, la Bruxelles, că Franţa va accelera desfăşurarea de militari în România, în cadrul NATO, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către armata rusă, transmite AFP.

Actualizare Ora 05:17 Premierul Indiei, Narendra Modi, „a făcut apel la încetarea imediată a violenței”, într-un apel cu președintele rus Vladimir Putin, joi, potrivit unui comunicat emis de biroul primului ministru indian.

Actualizare Ora 05:13 Reporterul The Guardian Luke Harding publică o fotografie cu o explozie din Kiev. El a adăugat că explozia a avut loc între stația de metrou Poznjaky și Harkivska.

Actualizare Ora 05:09 Ministerul de Interne ucrainean a declarat că a doborât un avion rusesc deasupra Kievului. Anton Gerashchenko, un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, a publicat fotografii în contul său Telegram, inclusiv cu o clădire rezidențială de nouă etaje în flăcări (The Guardian).

Actualizare Ora 05:05 Forțele armate ale Ucrainei au confirmat că au fost aduse mii de arme suplimentare la Kiev, care sunt împărțite oamenilor care vor să se alăture apărării capitalei Ucrainei.

Actualizare Ora 04:58 Anton Gerashchenko, un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, a confirmat că un atac asupra Kievului are loc la primele ore ale dimineții de vineri, transmite The Guardian.

„Atacurile asupra Kievului cu rachete de croazieră sau balistice continuă. Am auzit două explozii puternice tocmai acum”, a postat Gerașcenko pe contul său oficial Telegram.

Actualizare Ora 04:43 Taiwanul a condamnat acțiunile Rusiei, spunând că se va alătura altor parteneri în sancțiuni, nu au fost furnizate mai multe detalii.

Actualizare Ora 04:30 Șeful MI6: Comunitățile de informații din SUA și Marea Britanie au dezvăluit planurile lui Putin pentru Ucraina / Acest atac a fost o agresiune crudă, neprovocată, planificată de mult timp.

ACTUALIZARE 01.25 Statele Unite sunt gata să accepte refugiați ucraineni, iar guvernul este pregătit să asiste statele vecine Ucrainei în gestionarea unui flux crescut de oameni care fug din calea invaziei rusești, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

ACTUALIZARE 01.13 Au apărut imagini cu un vehicul militar rusesc abandonat. Bocancii rămași în cabină sunt un semn că un soldat rus a fugit desculț.

ACTUALIZARE 01.01 „Rămân în Capitală cu poporul meu. Și familia mea este Ucraina”, a declarat președintele Volodimir Zelensky.

„Există informația că dușmanul m-a marcat drept ținta numărul 1, iar familia mea este ținta numărul 2”, a adăugat Zelensky.

„Vor să distrugă Ucraina politic distrugând conducerea statului. Avem informații că grupuri de sabotaj inamice au intrat în Kiev”.

Zelensky s-a declarat descurajat după ce a vorbit cu liderii din vest. „Nu văd pe nimeni să lupte alături de Ucraina”, a spus el, citat de The Guardian.

ACTUALIZARE 00.52 Potrivit unor imagini surprinse din satelit, Rusia a mobilizat trupe, artilerie și 50 de transportoare într-o zonă de antrenament din Brest, Belarus, situată în apropiere de granița cu Polonia.

ACTUALIZARE 00.50 137 de oameni, soldați și civili, au murit și 316 au fost răniți în prima zi a invaziei ruse, a anunțat președintele Volodimir Zelensky.

ACTUALIZARE 00.49 Misiunea OSCE își evacuează tot personalul din Ucraina.

ACTUALIZARE 00.44 Jurnaliștii din Kiev au aflat de la oficiali ai Apărării din Kiev că la ora 03.00 va începe un raid rusesc asupra capitalei Ucrainei.

ACTUALIZARE 00.36 Capitala Kiev s-a scufundat în întuneric, odată cu intrarea în vigoare a ordinului emis de primarul Vitali Klitschko de stingere a luminilor până la ora 07.00.

Transportul public a fost oprit. Stațiile de metrou sunt folosite drept adăposturi.

ACTUALIZARE 00.20 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a decretat mobilizarea generală, ceea ce înseamnă că bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara.

Decretul este în vigoare pentru 90 de zile.

Mulți ucraineni s-au oferit oricum voluntari. Cei care nu pot să lupte găsesc alte metode a fi de ajutor, inclusiv donând sânge.

ACTUALIZARE 00.00 „Toate dovezile sugerează că Rusia intenționează să încercuiască și să amenințe Kievul”, a declarat secretarul american de stat Antony Blinken.

Acesta a vorbit la o întâlnire specială a OSCE despre planuri ale Moscovei de încălcare a drepturilor omului și de comiterea de abuzuri asupra poporului ucrainean.

Armata ucraineană a avertizat că forţele ruse urmăresc să blocheze capitala Kiev şi să creeze în acelaşi timp un coridor terestru pe coasta de sud între peninsula anexată Crimeea şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Sursa: tvr.ro g4media.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea