Rămâi conectat

Actualitate

Război în Ucraina: Rușii sunt acuzați de CRIME de război. „Armata rusă a țintit grădinițe, orfelinate și spitale”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Război în Ucraina: Rușii sunt acuzați de CRIME de război. „Armata rusă a țintit grădinițe, orfelinate și spitale”

​Ucraina și aliații săi au cerut luni o anchetă ONU privind posibile crime de război comise de Rusia în timpul invaziei sale militare în Ucraina. O comisie formată din trei experți independenți ar urma să investigheze toate presupusele încălcări ale dreptului internațional din Crimeea și regiunile Donețk și Lugansk din 2014 și în alte zone ale Ucrainei, în timpul invaziei ruse care a început săptămâna trecută, scrie Reuters.

„Rusia a încercat să semene panică în rândul populației”

Un proiect de rezoluție ucrainean ar urma să fie discutat în cadrul unei dezbateri urgente a ONU, care va avea loc joi.

Ambasadorul Ucrainei la Organizația Națiunilor Unite, Yevheniia Filipenko, a declarat, în fața Consiliului pentru Drepturile Omului, că: „Încercarea forțelor ruse de a semăna panică în rândul populației, țintind în mod special grădinițele și orfelinatele, spitalele și brigăzile mobile de asistență medicală, reprezintă acte care ar putea echivala cu crime de război.”

CITEȘTE ȘI: RĂZBOI în Ucraina: A cincea zi de lupte cu trupele ruse. NEGOCIERI între cele două tabere, lângă graniță

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Sheba Crocker, a declarat luni, pentru Reuters, că votul de luni din cadrul ONU, în favoarea începerii acestei anchete, arată faptul că Rusia este izolată în Consiliul de Securitate: „Doar 4 țări au susținut poziția Rusiei, demonstrând în mod clar că comunitatea internațională este unită în condamnarea acțiunii flagrante a Rusiei”, spune oficialul american.

De cealaltă parte, Ghenadi Gatilov, ambasadorul Rusiei la ONU, susține că țara sa a lansat „operațiuni speciale pentru a opri tragedia” din regiunea separatistă Donbass a Ucrainei și că forțele Rusiei nu au tras asupra țintelor civile din Ucraina.

„Rusia trebuie să știe că această invazie va fi foarte costisitoare pentru ea”

Ca răspuns la asaltul rusesc, aliații occidentali și-au intensificat eforturile de a pedepsi Moscova prin închiderea spațiului aerian pentru aeronavele rusești, închiderea unor bănci din rețeaua financiară SWIFT și limitarea capacității Moscovei de a-și utiliza rezervele valutare în valoare de 630 de miliarde de dolari.

CITEȘTE ȘI: Bombardament violent al rușilor la Harkov. Oficialii ucrainieni anunță zeci de morți și sute de răniți

„Există diferite discuții care au loc aici la Consiliul pentru Drepturile Omului cu privire la acest mecanism de investigație. Există și alte angajamente pe care le avem, inclusiv cu Curtea Penală Internațională, pentru a ne asigura că există responsabilitate pentru acele crime care sunt comise în fiecare oră, în fiecare zi, pe teritoriul suveran al Ucrainei”, a declarat Lord Ahmad, ministrul de stat pentru Commonwealth şi Organizaţia Naţiunilor Unite al Marii Britanii.

Oficialul britanic a subliniat, de asemenea, că Rusia este din ce în ce mai izolată din punct de vedere economic, politic și diplomatic.

„Vom continua să lucrăm cu partenerii noștri internaționali pentru a ne asigura că acest mesaj foarte clar este transmis Rusiei: există un cost major din punct de vedere economic pentru instituțiile ruse, băncile ruse, iar această invazie va fi costisitoare pentru ei.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea