Răţoieli ministeriale
Fiul unei bune prietene a trecut ieri pe la mine şi mi-a spus cu patosul acela pe care doar vârsta de 18 ani
ţi-l poate da: „Eu înţeleg că poate unii dintre noi n-am fost destul de bine pregătiţi (pentru BAC – n.a.) dar nu înţeleg de ce vor cu orice preţ să ne bage în sperieţi şi să ne umilească”. Deşi tânărul meu interlocutor şi-a luat BAC-ul „din prima”, cu o notă mare, cred că a folosit pluralul din spirit de solidaritate cu colegii săi, despre care mi-a spus că, în majoritatea lor, nu merită calificativele de „leneşi” şi „tâmpiţi” ce le-au fost atribuite cu voluptate după eşecul din prima sesiune a BAC-ului 2011 şi cu atât mai puţin insinuarea că fiecare dintre ei este un virtual infractor pe care doar ochiul vigilent al camerei de luat vederi îl poate feri de ispita copiatului. Eu sunt perfect de acord cu el, mai întâi pentru că îl consider foarte inteligent şi dotat cu multe alte calităţi între care discernământul este de prim plan. În al doilea rând, l-am văzut şi eu pe Daniel Funeriu răţoindu-se la toată lumea în timp ce anunţa menţinerea şi chiar întărirea măsurilor de supraveghere la BAC şi toleranţă zero faţă de orice eventuală infracţiune şi m-a revoltat stilul său agresiv, nedemn de un ministru al Învăţământului. Mi-am amintit automat ce timid, ce amnezic şi ce ascultător era dl ministru când îşi iţea urechea pentru a percepe şoaptele salvatoare ale Oanei Badea la o conferinţă de presă. Păi ce să fi fost la mijloc? Incompetenţa dlui ministru sau stresul indus de camerele de luat vederi?
N-aş vrea să se înţeleagă că pledez pentru slăbirea supravegherii la examene sau, şi mai rău, pentru copiat. Să-mi fie iertată lipsa de modestie, dar eu chiar am fost o elevă de nota 10 şi acest lucru poate să-l confirme multă lume, în frunte cu dascălii mei din Blaj, cărora le sunt şi le voi fi mereu recunoscătoare pentru rolul jucat în formarea mea. Deoarece am muncit din greu pentru toate performanţele mele din perioada preuniversitară şi de după, urăsc impostura iar copiatul la examene este una dintre faţetele ei deloc benigne şi deci inacceptabile. La fel de inacceptabilă mi se pare însă şi teoria potrivit căreia pentru rezultatele dezastruoase de la prima sesiune a BAC-ului de vină sunt mai ales elevii şi profesorii, primii pentru că ar fi leneşi, tâmpiţi şi indolenţi iar ceilalţi din motive de corupţie.
Eu cred cu toată convingerea că sistemul de învăţământ în sine este falimentar şi că a fost adus în această stare prin conjuncţia mai multor factori. Unul dintre ei ar fi subfinanţarea (deliberată) a sistemului, care face ca dascălii să se simtă marginalizaţi, demotivaţi, stresaţi. Capitolul stres este alimentat şi de instabilitatea din sistem cultivată cu o fervoare (politică) demnă de cauze mai bune. În al doilea rând, sistemul de învăţământ, asemenea celorlalte sisteme din statul numit România, nu este nici pe departe unul meritocratic. Ca să fie promovat, dascălul român nu trebuie să fie talentat şi bine pregătit, ci înarmat cu carnet de partid sau măcar bine plasat în raport cu guvernarea. Exact ca în regimul trecut sau chiar mai rău.
Cât despre elevi, când majoritatea lor pică BAC-ul, e clar că tot sistemul, cu adânci rădăcini în trecut, e vinovat. Ei primesc în şcoală o educaţie autoritară şi abstractă, livrată de nişte dascăli puternic marcaţi de problemele menţionate mai sus. Nici relaţia profesori-elevi nu este una strălucită. Şi asta nu doar pentru că cei dintâi au ajuns din pricina sărăciei sub limita care le-ar îngădui să nu se simtă sfidaţi de tinerii cu stare şi tupeu pe măsură, ci şi pentru că sistemul, aşa cum este el acum, nu le permite să testeze acele calităţi ale elevilor de a căror descoperire depinde orientarea lor profesională ci… memoria şi cam atât.
Maria Lucia MUNTEANU
P.S. Memoria mea n-a înregistrat niciun caz în care politrucii autohtoni, căţăraţi în fotolii de şefi de agenţii şi în alte locuri rupte din raiul bugetar, să fi dat examene sub ochii camerelor de luat vederi. Păpuşarii acestor examene s-au temut, probabil, să nu orbim văzând atâta deşertăciune.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Editorial
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]