RANCHIUNA POLITICĂ ȘI INTERESUL CETĂȚEANULUI

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

RANCHIUNA POLITICĂ ȘI INTERESUL CETĂȚEANULUI

Oarecum surprinzătoare și cu un anumit ecou în publicul albaiulian postarea pe o rețea de socializare a deputatului liberal Florin Roman, privind trecerea în opoziție a celor 9  consilieri ai partidului în Consiliul local Alba-Iulia. Motivul – PNL nu poate susține inițiativele „trădătorului” Gabriel Pleșa, proaspăt ales primar al municipiului din partea USR. Deputatul Roman este secretar general-adjunct al PNL și liderul deputaților liberali din Camera Deputaților, deci spusele sale au greutate. Intervenția sa a înregistrat zeci de comentarii, unele aprobatoare , altele de o ironie suculentă.

Am afirmat întotdeauna că județul nostru are în Florin Roman cel mai energic, curajos, loial și plin de inițiativă parlamentar. Nu mă sfiesc să afirm – ca să fie foarte clar – că pe el și pe Ion Dumitrel i-aș vota cu ambele mâini oricând ar candida. De aceea mi s-a părut surprinzătoare notația sa și înclin să cred că a fost o scăpare emoțională  sau, poate, i s-a părut loial să se ralieze la supărarea șefului său de partid, Mircea Hava. Acesta pare foarte contrariat că Dumitrel a adunat în municipiu cam cu 1700 mai multe voturi decât Paul Voicu și îl face vinovat pe fostul viceprimar, protejatul său.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

Trecerea în opoziție a consilierilor liberali este o idee total contraproductivă  mai ales că la Centru s-a decis o colaborare cvasigenerală cu USR, pe modelul capitalei. Ba ar fi o a doua gafă politică a partidului întrucât  administrația trebuie să se afle în slujba cetățenilor și a urbei. Inițiativele administrative ale primarului și ale echipei sale sunt de interes public iar dacă,  din orgoliu sau ranchiună, consilierii PNL le vor sabota, urmarea se va vedea la alegerile din decembrie. Electoratul le va sancționa. Să analizăm puțin faptele!

Cu mult înaintea alegerilor sondajele de opinie la nivelul municipiului Alba-Iulia îl indicau cu regularitate câștigător pe Gabriel Pleșa în detrimentul lui Paul Voicu. În ce mă privește, nu-i contest calitățile lui Paul Voicu: este cult (puțin știu asta), inteligent, modest  și este un bun administrator. Din păcate  a stat întotdeauna în umbra lui Hava și asta l-a izolat în partid și în rândul cetățenilor. O dovadă este că mulți votanți PNL, care l-au preferat pe actualul primar au pus ștampila nu pe lista de consilieri USR, cum ar fi fost de așteptat, ci pe lista de consilieri PNL.

Așa se explică faptul că numărul acestora este mai mare cu doi decât ai USR.  Susținerea președintelui Hava, supervizată în pofida sondajelor de către conducerea PNL Alba a reprezentat o inexplicabilă greșeală politică și efectul s-a văzut.  Mircea Hava s-a și grăbit să indice Președintelui Johannis, la ultima sa vizită în Alba-Iulia, că viitorul edil șef în reședința de județ va fi Paul Voicu.

Ca om politic, Gabriel Pleșa a fost obligat să-și joace cartea câștigătoare, a candidat pe lista USR iar cetățenii i-au confirmat prin vot alegerea.  Rezultatul a scos adevărul la iveală. S-a putut constata de data aceasta că, într-o măsură  mult mai mare ca altădată, s-a votat omul și nu partidul. Pe de altă parte numărătoarea voturilor a arătat clar că electoratul albaiulian preferă  guvernarea  DREPTEI ( PNL + USR).

Termenul de „trădător” în acest caz are doar rolul de a ascunde  greșeala politică a conducerii PNL Alba. A acoperi o gafă politică cu o alta este o dovadă de infantilism în gândire. Devine limpede că trecerea în opoziție a consilierilor PNL, după cum a sugerat Florin Roman, contravine voinței celor care i-au votat. Urmează o ședință în care consilierii își vor alege viceprimarii. Sigur, USR are varianta unei majorități simple dacă face, de nevoie, o alianță cu cei patru consilieri PSD.

Ceea ce va fi receptat ca o victorie de social-democrați. Or stânga nu a mai avut primar în Alba-Iulia de pe timpul când Ioan Rus se afla la conducerea PSD. Pleșa are, pentru negociere, un post de viceprimar.  Dacă decizia politică va fi viciată de ranchiună și orgolii, electoratul va sancționa faptul la alegerile parlamentare. USR, votat mai ales de tineri, va câștiga teren în județ în detrimentul liberalilor, dat fiind că bazinul electoral al socialiștilor în Alba a rămas relativ constant, înregistrând doar o ușoară scădere în ultimii 20 de ani.

Mihai Babițchi

1 comentariu

marius adrian haţegan 4 octombrie 2020 at 17:47

Cu tot respectul stimate domnule Babiţchi ,mai degrabă usr este un partid al stângii radicale ,nu un partid de dreapta modern (Parinte1,Părinte2) cum vor în viitor să fie trecut în Certificatele de Naştere ale Românilor !!!???

Comentariile sunt oprite