Radu Vieru: Răul pe care îl fac cei ce atacă nejustificat Spitalul Județean Alba și medicii de aici este foarte mare
Duminică, 31 martie, în cadrul unei conferințe de presă, medicul chirurg Radu Vieru și parlamentarul de Alba, Cornel Comșa au lansat un “proiect de atitudine civică în fața presiunilor politice” la care sunt supuși cei care lucrează în instituțiile publice dar și în mediul privat.
Unul dintre motivele principale care l-a determinat pe liderul PNTCD aripa Ciorbea, Radu Vieru, să inițieze această mișcare civică sunt atacurile “murdare” din ultima perioadă asupra Spitalului Județean Alba, unde acesta își desfășoară activitatea și asupra unora dintre colegii săi. Vieru a specificat faptul că vorbește în nume propriu, menționând că nu are mandat să vorbească în numele instituției, dar că, foarte mulți dintre colegii săi și dintre pacienții spitalului împărtășesc poziția exprimată de el.
Chirurgul albaiulian a adus în discuție atacurile din ultima perioadă la adresa medicului oncolog Răzvan Curcă, a șefului Unitățiii de Primiri Urgențe (UPU), Mircea Crișan, a șefului secției de obstetrică-ginecologie, Mircea Ludoșan, asupra secției de chirurgie și asupra conducerii spitalului.
“Acțiuniile defăimătoare apărute în presa locală asupra Unității de Primiri Urgențe, asupra spitalului județean, le consider rău intenționate și foarte dăunătoare. Politizarea excesivă a instituțiilor publice din Alba dăunează foarte mult activității acestora.
Lucrez de 6 ani la Spitalul Județean Alba și nu am văzut până acum o asemnea înverșunare cu care este atacată această instituție, culmea, într-o perioadă în care merge cel mai bine de la revoluție încoace.
Răul pe care îl fac cei care atacă nejustificat Spitalul Județean Alba și medicii de aici este foarte mare și are repercusiuni negative asupra întregii comunități locale”, a afirmat Radu Vieru.
Referindu-se la informațiile apărute în presă despre activitatea colegului său Răzvan Curcă, acesta a mărturisit că a fost un șoc pentru toți cei care lucrează la spital și cunosc activitatea medicului oncolog. Radu Vieru a subliniat rezultatele excelente ale lui Curcă spunând că și-a făcut mereu cu cinste meseria și nimeni nu a avut vreodată să-i reproșeze ceva.
În ceea ce privește atacul direct asupra secției de chirurgie, afirmându-se că un medic a cerut bani de la un pacient pentru serviciile medicale, Vieru a declarat:
“Îmi cunosc foarte bine colegii și pot să afirm că nici un medic chirurg nu a condiționat în acest mod actul medical. Lucrurile nu vor fi lăsate așa, pentru că orice om care face asemenea afirmații trebuie să vină cu probe și să răspundă pentru ceea ce spune”.
Prezentând o analiză a situației spitalului în ultimii ani, medicul chirurg a subliniat progresele importante care s-au făcut și de care acum, niște oameni rău intenționat își bat joc lansând tot felul de informații false la adresa instituției medicale.
Radu Vieru a amintit faptul că: în ultimii ani spitalul județean a fost dotat cu aparatură medicală performantă, medicii având acum acces pentru a putea oferi servicii medicale de calitate la aparate de ultimă generație, computer tomograf, RMN, endoscop digestiv, șamd. și că se fac eforturi la nivelul tuturor secțiilor pentru ca pacienții să aibă parte de cea mai bună îngrijire și cele mai bune servicii.
„Vreau să vă amintesc că suntem situați între trei centre sanitar-universitare importante, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș și Sibiu. Ne confruntăm la Alba cu o cazuistică extrem de grea. Circa 30% – 40% din cazurile de chirugie sunt cazuri foarte grave, terminale, depășite din punct de vedere chirurgical. Cu toate acestea, nivelul de mortalitate și morbiditate este unul bun raportat la nivelul statisticilor naționale.
În ultimii 3 ani de zile nu am avut niciun fel de problemă în ceea ce privește diagnosticarea și tratamentul în secția de chirurgie unde lucrez. Ca să vă dau un exemplu, am avut concomitent și câte 4-5 cazuri de pancreatită, pentru care tratamentul unui pacient se ridică la 200 de milioane de lei vechi și nu am avut probleme în a obține tratamentul în actul medical.
Cel mai sugestiv exemplu este însă secția de oncologie din Spitalul Județean Alba. Medicul Răzvan Curcă a realizat ceva extraordinar aici. A reușit să spargă monopolul unui spital universitar și a construit o secție de oncologie profesională și competitivă. Aici se tratează acum bolnavi din toată țara. Am văzut pacienți veniți din Cluj, Galați sau Suceava ajunși la tratament in Alba Iulia pentru că au auzit de performanțele acestei secții.
Managerul spitalului, întreaga conducere a instituției și modul în care s-a eficientizat activitatea spitalului este ireproșabilă”, a mai spus medicul Radu Vieru.
Deputatul de Alba, Cornel Comșa i-a mulțumit lui Radu Vieru pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume, pentru responsabilitatea de care dă dovadă ieșind în față și asumându-și un proiect de atitudine civică, prin care să se poată contracara abuzurile, atacurile și presiunile politice la care sunt supuși numeroși oameni de valoare din instituțiile publice locale.
„Mă bucur că Radu Vieru a avut curajul să vină să spună aceste lucruri . Statura lui nu este doar una politică, ci mai ales una profesională. Afirmațiile unui specialist ca el, educat și cu practică la Hallenberg în Germania, nu pot fi puse la îndoială”, a conchis Cornel Comșa.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii