Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Radu Vieru: Alba Iulia – oraş european sau orăşel dintr-o republică bananieră?

Publicat

în

  • Câteva întrebari ale domnului Radu Vieru, candidatul la Primăria Alba Iulia din partea PNŢCD Alba, adresate Consiliului Local Alba Iulia şi primarului Mircea Hava

        – De ce trebuie ca ori de câte ori vrem să vedem un film bun, să mergem la Cluj Napoca, la un cinematograf decent?
– Dacă mergem cu o cunoştinţă sau cu o rudă la Spitalul Judeţean, cu autoturismul, de ce trebuie să plătim taxa de parcare în faţa spitalului? Din câte ştiu eu, în oraşele lumii civilizate orice mare instituţie spitalicească este dotată cu spaţii anexe, printre care şi parcări pentru cetăţenii care doresc să meargă la spital. Suntem într-un oraş european sau într-unul aflat într-o republică bananieră?
– Dacă mergem cu autoturismul la o farmacie să luăm un medicament, de multe ori în regim de urgenţă, pentru a alina suferinţa noastră sau a unui apropiat, de ce trebuie să plătim amendă pentru că nu putem staţiona în faţa majorităţii farmaciilor din Alba Iulia?
– Dacă mergem la cumpărături, la Kaufland de pildă, de ce trebuie să stăm în ambuteiaj la ieşire din parcarea magazinului cu pricina, când acolo ar fi fost cel mai nimerit un sens giratoriu, un semafor? Aceasta în timp ce, în schimb, edilii noştri s-au gândit să înfiinţeze în proximitate două staţii de autobuz, pentru a îngreuna şi mai mult traficul?
– Dacă mergem cu copiii la plimbare în şanţurile Cetăţii Alba Carolina şi micuţii aleargă prin iarbă, de ce trebuie să fim traşi la răspundere de către „gărzile” lui Sabău pentru că, vezi Doamne, copilul „nu trebuie să calce iarba”? De ce domnul primar nu reuşeşte să-şi lărgească orizonturile mai departe de acelea de acum 20 de ani, din curtea „Refractara”, şi să înţeleagă că un parc de aceea e făcut, pentru ca oamenii să beneficieze de verdeaţă, să calce pe iarbă, să stea pe ea şi să se bucure de ea, ca de un dar al naturii. Oare aşa se vor dezvolta copiii noştri, sănătoşi şi liberi? Umblând „încolonaţi” pe cărări din pavele chinezesco-turceşti, sub stricta supraveghere a gărzilor? Poate că o imagine cu „Central Park”din New York l-ar edifica pe edilul nostru şef: e foarte departe de „Refractara”.
– De ce trebuie să ne fie ruşine când intrăm în Alba Iulia dinspre Cluj, când vedem bălării peste tot, când vedem containere cu duşuri şi containere cu closet-uri pe marginea drumului, când vedem motostivuitoare care circulă haotic pe drumul european, de fapt un întreg peisaj tipic balcanizat, de târg de provincie?
– De ce într-o reşedinţă de judeţ, în inima ţării noastre, în capitala de suflet a românilor să nu existe un stadion decent, o sală a sporturilor, minime condiţii pentru practicarea sporturilor de masă? Să ne mai mire atunci că nu putem avea o reprezentantă a niciunui sport de echipă în prima divizie? Unde să joace o echipă de handbal de exemplu? La „Traseul celor trei fortificaţii”?
– De ce mai există într-un oraş cu doar 60.000 de locuitori, în anul 2012, străzi neasfaltate, fără canalizare şi fără iluminat public? Cine este responsabil de dezastrul urbanistic al Municipiului Alba Iulia? Cum este posibil, într-o urbe la mai puţin de 600 de km. în linie dreaptă de Viena (oraşul cu cea mai mare calitate a vieţii, conform statisticilor din 2011), să existe zone în care te înglodezi în noroaie şi stai în întuneric, ca în Evul Mediu?
– Cum este posibil ca într-un spital judeţean de Urgenţă, care deserveşte peste 300.000 de locuitori ai judeţului, să nu existe nici la ora actuală un aparat RMN permanent funcţional? De ce trebuie ca toţi locuitorii Alba Iuliei să meargă la Cluj-Napoca sau la Sibiu, dacă au făcut o banală entorsă sau o fractură, spre a putea beneficia de o medicină imagistică de calitate?
– Cum este posibil ca în anul 2012 să mai vedem maldăre de gunoaie printre blocuri, câini vagabonzi rebegiţi, pubele distruse, deteriorate, neridicate de săptămâni sau luni întregi?
– De ce pentru un scop nobil, acela de a se reabilita Cetatea (pe o „căruţă de bani” ai contribuabililor europeni, deci şi ai noştri) se distrug spaţii verzi, se distrug sau nu se pun în valoare vestigii arheologice de inestimabilă valoare, fără a se ţine seama de opinia publică şi de specialişti, într-un dispreţ ce ne aminteşte de dispreţul grofilor faţă de iobagii români, în vremuri pe care le credeam demult apuse?
– De ce mai mult de 10% din populaţia acestui oraş este în pribegie prin Spania, Italia sau aiurea, spre a-şi putea câştiga o pâine cinstită, în condiţiile în care, în 20 de ani, putem număra pe degetele de la o mână investiţiile directe majore, în municipiul Alba Iulia? Când o să avem o strategie multianuală coerentă şi pusă în aplicare cu rezultate vizibile pentru dezvoltarea economică durabilă a Alba Iuliei?
– Cum este posibil ca într-un oraş care se consideră european, un bloc de locuinţe să fie zugrăvit în 6 sau 7 culori, neaplicându-se nici o regulă sau neluându-se nici o măsură în acest sens, de către autorităţile abilitate, astfel că întregi cartiere sau străzi îţi aduc aminte de oraşele mici din America de Sud nu de Europa, care este etalon de urbanism pentru întregul mapamond?
– Cum se face că în prezent nu se găseşte o modalitate pentru a rezolva problema terenului dintre BRD, magazinul Elvila şi Casa de Cultură a Studenţilor, în plin centrul municipiului, plin de bălării şi gunoaie, mascat de panouri desenate, degradate, aşezate acolo în temeiul unui gust cel puţin îndoielnic? Chiar nu se poate găsi nicio soluţie pentru a expropia/închiria/cumpăra acel teren, spre a fi redat zestrei urbanistice a centrului municipiului Alba Iulia?
– De ce se stagnează atât reabilitarea bazinului olimpic? Trebuie să ajungem în postura ruşinoasă de a reabilita acest obiectiv într-un timp mai lung decât cel ce a fost necesar construirii lui?
– Până la urmă, cât mai trebuie să suportăm golăneala, hăhăiala, emfaza cu care suntem trataţi atunci când încercăm să spunem că se poate şi altcumva, că nu e bine ce se face în anumite cazuri, că banii publici se risipesc fără a crea neapărat randamentul dorit pentru comunitate? Până când societatea civilă va mai fi ignorată, atunci când ridică nişte probleme reale ale comunităţii şi este catalogată ca fiind formată din simpli opozanţi politici şi nimic altceva? Până când domnule Hava şi stimaţi membri ai Consiliului Local Alba Iulia?

Biroul de presă al PNŢCD Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

Publicat

în

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

An de an, la data de 24 mai, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, la nivel continental, această zi având scopul de a apropia oamenii de natură și dea sensibiliza publicul privind impotanța frumuseții naturale în zonele protejate, dar și la impotanța conservării și gestionării durabile a ariilor protejate din Europa.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 40 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale.

România este membru al EUROPARC prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Din partea României, ca membri EUROPARC mai sunt: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti; Asociaţia Altitudine; Administraţia Parcului Natural Apuseni; Enduro Ranch; ProPark – Fundaţia pentru arii protejate.

În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naţionale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificaţie deosebită în domeniul protecţiei naturii şi al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a altor instituţii.

Europa are numeroase arii protejate importante, dar este în acelaşi timp un adevărat mozaic de naţiuni, culturi şi organizări politice. Până la constituirea Uniunii Europene nu s-a putut vorbi efectiv despre un punct de vedere comun sau despre iniţiative europene în domeniul conservării mediului. În anul 1994 a fost lansat la nivel european Planul de Acţiune pentru Ariile Protejate.

Iniţiative europene cum ar fi EECONET, EMERALD, Natura 2000 şi altele pregătesc drumul către o reţea europeană de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice ce permit dispersia şi migrarea speciilor. În politica de conservare a mediului atât la nivel european, cât şi mondial se face simţită din ce în ce mai acut necesitatea trecerii de la conservarea speciilor la cea a habitatelor, de la conservarea unor locuri la conservarea unor ecosisteme şi de la măsuri naţionale la măsuri internaţionale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena: În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sf Constantin şi Elena şi nume derivate din Constantin şi Elena care își serbează onomastica.

Sfinții Constantin și Elena: Peste 1,1 milioane de femei şi peste 600.00 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Citeşte şi: mesaje de Constantin şi Elena

Dintre cei 1.800.634 de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 640.518 sunt bărbaţi şi 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena 2022. FELICITARI și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Publicat

în

Sfinții Constantin și Elena 2022Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. FELICITARI și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Mesajele de Sfinții Constantin și Elena, felicitări și urări deosebite se trimit în fiecare an celor dragi, pe 21 mai, când sunt sărbătoriți cei doi sfinți împărați. ziarulunirea.ro va pregătit unele dintre cele frumoase mesaje de Sf Constantin și Elena pe care să le trimiți prietenilor, familiei, colegilor sau colaboratorilor:

Mesaje de Sf Constantin și Elena pentru familie și prieteni

-Îţi doresc să ai parte de o zi de nume minunată şi să ştii că eşti şi vei fi mereu iubit/ă de toţi prietenii tai. Cu drag, …

-Este doar încă o zi, dar este cea mai frumoasa din tot anul, căci este ziua ta! La mulţi ani, iubitule/iubito!

Elit - Gustul Desăvârșit

-Dragul meu, cu ocazia acestei zile, îţi urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulţi ani!

-La Mulţi Ani! Fie ca Sfântul Constantin al cărui nume îl porţi să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiasca fericirea dorită şi liniştea interioară.

-Cu ocazia zilei onomastice, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţă şi ca sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri!

-Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată inţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se împlinească. La Mulți Ani, Elena! La mulţi ani! Sfinţii Constantin şi Elena să te călăuzească mereu!

-De ziua numelui tău, îţi doresc noroc, fericire şi sănătate. Să ţi se îndeplinească toate dorinţele. La mulţi ani, Constantin/Elena!

-Dragă Elena, eşti cea mai bună prietenă pe care o poate avea cineva. Primeşte asadar, din partea mea, multe gânduri bune, urări de sănătate şi un ‘La mulţi ani din suflet!

-Vreau să îţi urez toate cele bune de „Constantin si Elena”! Sfântul căruia îi porţi numele să te ocrotească mereu!

Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

-Îţi doresc ca de ziua numelui tău să ţi se împlinească toate dorinţele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viaţă. La mulți ani!

-Să bem! Ziua de azi a început bine, pentru că este ziua numelui tău! Aşa că îţi reamintesc că ai lângă tine cei mai buni prieteni şi, bineînţeles, că azi dai de băut!
-Cu ocazia onomasticii, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţă şi că sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri! La Mulți ani, Constantin!

-E ziua ta, dragă Elena! Îţi urez cele mai frumoase clipe, bucurie, speranţă şi multe, multe împliniri! La mulţi ani, cu ocazia zilei de „Sfinţii Constantin şi Elena”! Să ai parte de bucurii!

-La mulţi ani şi mult noroc în această zi specială. Îţi dorim să ţi se indeplinească toate dorinţele. Cu ocazia Sfinţilor Constantin si Elena, îţi dorim sanatate şi numai bucurii.

-La Mulţi Ani! Fie ca Sfântul Constantin al cărui nume îl porţi să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiasca fericirea dorită şi liniştea interioară.

Citește și: Mesaje de SFANTUL Ilie. Urări, SMS-uri şi felicitări pe care le poţi transmite celor îşi serbează onomastica

-Fie ca adierea vântului lin al acestei zile frumoase de primăvară să te mângâie cu mirosul îmbietor al florilor de mai, iar sufletul să-ti rămână deschis către calea fericirii si împlinirii eterne!

-Dragul meu, cu ocazia acestei zile, îţi urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulţi ani!

-Cu ocazia zilei onomastice, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţa şi ca sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri!

-La zi aniversara noi îţi urăm numai de bine, îţi dorim sănătate, împliniri, realizări şi îţi uram un sincer „La mulţi ani!”

-Este minunat sa ştii ca cineva te place, cineva se gândeşte la tine, cineva are nevoie de tine… dar e si mai minunat să ştii ca exista cineva care nu-ti uita niciodată ziua de nume. La Mulţi Ani!

Mesaje de Sf Constantin și Elena pentru colegi și colaboratori

-Sfinţii Constantin şi Elena să vă aducă liniște, sănătate și binecuvântare!

-Cu ocazia sărbătoririi numelui primiţi un călduros “La mulţi ani”, multă sănătate multe realizări si tot ce vă doriţi lângă cei dragi!

-Pentru tot ceea ce ai încercat să faci până acum şi nu ţi-a ieşit, pentru tot ce ai construit dar s-a ruinat, pentru tot ce ai căutat în zadar şi nu ai găsit, azi ai voie mai mult ca oricând să crezi într-o minune. Este ziua ta şi numai a ta. Azi trebuie să crezi în visele tale! La mulţi ani!

-Sfântul căruia îi purtaţi numele să vă ocrotească în fiecare zi, să vă aducă liniste şi pace şi să nu lase ca speranţa să se stingă din sufletul dumneavoastră. La mulţi ani cu împliniri şi momente frumoase în viitor!

-Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să vă însotească pretutindeni. Va doresc o zi de Sf. Constantin şi Elena cât mai frumoasă!

-O zi specială pentru un angajat deosebit. La multi ani de ziua numelui tau!La mulţi ani şi mult noroc in aceasta zi speciala. Iti dorim sa ti se indeplineasca toate dorintele. Sănătate si numai bucurii!

-La mulţi ani cu sănătate, Cu belşug şi cu de toate, Bucurii şi nestemate, De-acum şi pe mai departe. La multi ani, Constantin/Elena!

Mesaje deosebite de Sf Constantin și Elena

-Un gând senin și câteva șoapte trimise din zări îndepărtate să-ți spună la ureche clipe curate, iubire, fericire, sănătate! La mulți ani de Sf Constantin și Elena!

-Cu ocazia zilei onomastice, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

-Fie ca adierea vântului lin al acestei zile frumoase de primăvară să te mângâie cu mirosul îmbietor al florilor de mai, iar sufletul să-ti rămână deschis către calea fericirii si împlinirii eterne!

-Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată inţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se împlinească!

-Sfinţii Constantin şi Elena să te călăuzească mereu! Cele mai calde urări de bine, sănătate şi fericire, de ziua numelui. La mulţi ani, Constantin!

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

-E ziua ta, dragă Elena! Îţi urez cele mai frumoase clipe, bucurie, speranţă şi multe, multe împliniri!

-La Mulţi Ani, Elena! Sper să se spargă conducta fericirii pe strada vieţii tale.
Citeşte întreaga ştire: Mesaje de Sf. Constantin și Elena – Cele mai frumoase urări și felicitări

-Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urări pentru o zi minunata si un an plin de realizari. La multi ani infloritori! Îți doresc ca ziua numelui să îți aducă multe motive de a sărbători. La mulți ani!

-Florile din luna mai să îţi aducă multă iubire în suflet, sănătate, admiraţia celor dragi şi multe dorinţe împlinite. La mulţi ani de ziua numelui!

-Cu ocazia zilei Sfinţisorului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

-Îţi urez „La mulţi ani”, pentru că porţi acest nume, si fie ca Sfântul Constantin pe care îl reprezinţi, sa-si coboare ochii asupra ta si sa iti daruiasca fericirea dorita si liniştea interioara.

-La Mulţi Ani Constantine şi sper sa se spargă conducta fericirii pe strada vieţii tale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare