Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Radu Vieru: Alba Iulia – oraş european sau orăşel dintr-o republică bananieră?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
  • Câteva întrebari ale domnului Radu Vieru, candidatul la Primăria Alba Iulia din partea PNŢCD Alba, adresate Consiliului Local Alba Iulia şi primarului Mircea Hava

        – De ce trebuie ca ori de câte ori vrem să vedem un film bun, să mergem la Cluj Napoca, la un cinematograf decent?
– Dacă mergem cu o cunoştinţă sau cu o rudă la Spitalul Judeţean, cu autoturismul, de ce trebuie să plătim taxa de parcare în faţa spitalului? Din câte ştiu eu, în oraşele lumii civilizate orice mare instituţie spitalicească este dotată cu spaţii anexe, printre care şi parcări pentru cetăţenii care doresc să meargă la spital. Suntem într-un oraş european sau într-unul aflat într-o republică bananieră?
– Dacă mergem cu autoturismul la o farmacie să luăm un medicament, de multe ori în regim de urgenţă, pentru a alina suferinţa noastră sau a unui apropiat, de ce trebuie să plătim amendă pentru că nu putem staţiona în faţa majorităţii farmaciilor din Alba Iulia?
– Dacă mergem la cumpărături, la Kaufland de pildă, de ce trebuie să stăm în ambuteiaj la ieşire din parcarea magazinului cu pricina, când acolo ar fi fost cel mai nimerit un sens giratoriu, un semafor? Aceasta în timp ce, în schimb, edilii noştri s-au gândit să înfiinţeze în proximitate două staţii de autobuz, pentru a îngreuna şi mai mult traficul?
– Dacă mergem cu copiii la plimbare în şanţurile Cetăţii Alba Carolina şi micuţii aleargă prin iarbă, de ce trebuie să fim traşi la răspundere de către „gărzile” lui Sabău pentru că, vezi Doamne, copilul „nu trebuie să calce iarba”? De ce domnul primar nu reuşeşte să-şi lărgească orizonturile mai departe de acelea de acum 20 de ani, din curtea „Refractara”, şi să înţeleagă că un parc de aceea e făcut, pentru ca oamenii să beneficieze de verdeaţă, să calce pe iarbă, să stea pe ea şi să se bucure de ea, ca de un dar al naturii. Oare aşa se vor dezvolta copiii noştri, sănătoşi şi liberi? Umblând „încolonaţi” pe cărări din pavele chinezesco-turceşti, sub stricta supraveghere a gărzilor? Poate că o imagine cu „Central Park”din New York l-ar edifica pe edilul nostru şef: e foarte departe de „Refractara”.
– De ce trebuie să ne fie ruşine când intrăm în Alba Iulia dinspre Cluj, când vedem bălării peste tot, când vedem containere cu duşuri şi containere cu closet-uri pe marginea drumului, când vedem motostivuitoare care circulă haotic pe drumul european, de fapt un întreg peisaj tipic balcanizat, de târg de provincie?
– De ce într-o reşedinţă de judeţ, în inima ţării noastre, în capitala de suflet a românilor să nu existe un stadion decent, o sală a sporturilor, minime condiţii pentru practicarea sporturilor de masă? Să ne mai mire atunci că nu putem avea o reprezentantă a niciunui sport de echipă în prima divizie? Unde să joace o echipă de handbal de exemplu? La „Traseul celor trei fortificaţii”?
– De ce mai există într-un oraş cu doar 60.000 de locuitori, în anul 2012, străzi neasfaltate, fără canalizare şi fără iluminat public? Cine este responsabil de dezastrul urbanistic al Municipiului Alba Iulia? Cum este posibil, într-o urbe la mai puţin de 600 de km. în linie dreaptă de Viena (oraşul cu cea mai mare calitate a vieţii, conform statisticilor din 2011), să existe zone în care te înglodezi în noroaie şi stai în întuneric, ca în Evul Mediu?
– Cum este posibil ca într-un spital judeţean de Urgenţă, care deserveşte peste 300.000 de locuitori ai judeţului, să nu existe nici la ora actuală un aparat RMN permanent funcţional? De ce trebuie ca toţi locuitorii Alba Iuliei să meargă la Cluj-Napoca sau la Sibiu, dacă au făcut o banală entorsă sau o fractură, spre a putea beneficia de o medicină imagistică de calitate?
– Cum este posibil ca în anul 2012 să mai vedem maldăre de gunoaie printre blocuri, câini vagabonzi rebegiţi, pubele distruse, deteriorate, neridicate de săptămâni sau luni întregi?
– De ce pentru un scop nobil, acela de a se reabilita Cetatea (pe o „căruţă de bani” ai contribuabililor europeni, deci şi ai noştri) se distrug spaţii verzi, se distrug sau nu se pun în valoare vestigii arheologice de inestimabilă valoare, fără a se ţine seama de opinia publică şi de specialişti, într-un dispreţ ce ne aminteşte de dispreţul grofilor faţă de iobagii români, în vremuri pe care le credeam demult apuse?
– De ce mai mult de 10% din populaţia acestui oraş este în pribegie prin Spania, Italia sau aiurea, spre a-şi putea câştiga o pâine cinstită, în condiţiile în care, în 20 de ani, putem număra pe degetele de la o mână investiţiile directe majore, în municipiul Alba Iulia? Când o să avem o strategie multianuală coerentă şi pusă în aplicare cu rezultate vizibile pentru dezvoltarea economică durabilă a Alba Iuliei?
– Cum este posibil ca într-un oraş care se consideră european, un bloc de locuinţe să fie zugrăvit în 6 sau 7 culori, neaplicându-se nici o regulă sau neluându-se nici o măsură în acest sens, de către autorităţile abilitate, astfel că întregi cartiere sau străzi îţi aduc aminte de oraşele mici din America de Sud nu de Europa, care este etalon de urbanism pentru întregul mapamond?
– Cum se face că în prezent nu se găseşte o modalitate pentru a rezolva problema terenului dintre BRD, magazinul Elvila şi Casa de Cultură a Studenţilor, în plin centrul municipiului, plin de bălării şi gunoaie, mascat de panouri desenate, degradate, aşezate acolo în temeiul unui gust cel puţin îndoielnic? Chiar nu se poate găsi nicio soluţie pentru a expropia/închiria/cumpăra acel teren, spre a fi redat zestrei urbanistice a centrului municipiului Alba Iulia?
– De ce se stagnează atât reabilitarea bazinului olimpic? Trebuie să ajungem în postura ruşinoasă de a reabilita acest obiectiv într-un timp mai lung decât cel ce a fost necesar construirii lui?
– Până la urmă, cât mai trebuie să suportăm golăneala, hăhăiala, emfaza cu care suntem trataţi atunci când încercăm să spunem că se poate şi altcumva, că nu e bine ce se face în anumite cazuri, că banii publici se risipesc fără a crea neapărat randamentul dorit pentru comunitate? Până când societatea civilă va mai fi ignorată, atunci când ridică nişte probleme reale ale comunităţii şi este catalogată ca fiind formată din simpli opozanţi politici şi nimic altceva? Până când domnule Hava şi stimaţi membri ai Consiliului Local Alba Iulia?

Biroul de presă al PNŢCD Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de Florii 2024. FELICITĂRI și URĂRI în Duminica Floriilor pentru apropiați, rude și cunoștințe

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Florii 2024. Felicitări de FLORII, mesaje, sms-uri și urări pentru apropiați, rude și cunoștințe în Duminica Floriilor Creștinii sărbătoresc duminică Floriile, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele. Mai jos găsiţi câteva sugestii de urări pentru cei pe care îi sărbătoriţi de Florii. Trimite așadar un mesaj plin de emoție și căldură și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea