Radu Vieru: Alba Iulia – oraş european sau orăşel dintr-o republică bananieră?

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia
  • Câteva întrebari ale domnului Radu Vieru, candidatul la Primăria Alba Iulia din partea PNŢCD Alba, adresate Consiliului Local Alba Iulia şi primarului Mircea Hava

        – De ce trebuie ca ori de câte ori vrem să vedem un film bun, să mergem la Cluj Napoca, la un cinematograf decent?
– Dacă mergem cu o cunoştinţă sau cu o rudă la Spitalul Judeţean, cu autoturismul, de ce trebuie să plătim taxa de parcare în faţa spitalului? Din câte ştiu eu, în oraşele lumii civilizate orice mare instituţie spitalicească este dotată cu spaţii anexe, printre care şi parcări pentru cetăţenii care doresc să meargă la spital. Suntem într-un oraş european sau într-unul aflat într-o republică bananieră?
– Dacă mergem cu autoturismul la o farmacie să luăm un medicament, de multe ori în regim de urgenţă, pentru a alina suferinţa noastră sau a unui apropiat, de ce trebuie să plătim amendă pentru că nu putem staţiona în faţa majorităţii farmaciilor din Alba Iulia?
– Dacă mergem la cumpărături, la Kaufland de pildă, de ce trebuie să stăm în ambuteiaj la ieşire din parcarea magazinului cu pricina, când acolo ar fi fost cel mai nimerit un sens giratoriu, un semafor? Aceasta în timp ce, în schimb, edilii noştri s-au gândit să înfiinţeze în proximitate două staţii de autobuz, pentru a îngreuna şi mai mult traficul?
– Dacă mergem cu copiii la plimbare în şanţurile Cetăţii Alba Carolina şi micuţii aleargă prin iarbă, de ce trebuie să fim traşi la răspundere de către „gărzile” lui Sabău pentru că, vezi Doamne, copilul „nu trebuie să calce iarba”? De ce domnul primar nu reuşeşte să-şi lărgească orizonturile mai departe de acelea de acum 20 de ani, din curtea „Refractara”, şi să înţeleagă că un parc de aceea e făcut, pentru ca oamenii să beneficieze de verdeaţă, să calce pe iarbă, să stea pe ea şi să se bucure de ea, ca de un dar al naturii. Oare aşa se vor dezvolta copiii noştri, sănătoşi şi liberi? Umblând „încolonaţi” pe cărări din pavele chinezesco-turceşti, sub stricta supraveghere a gărzilor? Poate că o imagine cu „Central Park”din New York l-ar edifica pe edilul nostru şef: e foarte departe de „Refractara”.
– De ce trebuie să ne fie ruşine când intrăm în Alba Iulia dinspre Cluj, când vedem bălării peste tot, când vedem containere cu duşuri şi containere cu closet-uri pe marginea drumului, când vedem motostivuitoare care circulă haotic pe drumul european, de fapt un întreg peisaj tipic balcanizat, de târg de provincie?
– De ce într-o reşedinţă de judeţ, în inima ţării noastre, în capitala de suflet a românilor să nu existe un stadion decent, o sală a sporturilor, minime condiţii pentru practicarea sporturilor de masă? Să ne mai mire atunci că nu putem avea o reprezentantă a niciunui sport de echipă în prima divizie? Unde să joace o echipă de handbal de exemplu? La „Traseul celor trei fortificaţii”?
– De ce mai există într-un oraş cu doar 60.000 de locuitori, în anul 2012, străzi neasfaltate, fără canalizare şi fără iluminat public? Cine este responsabil de dezastrul urbanistic al Municipiului Alba Iulia? Cum este posibil, într-o urbe la mai puţin de 600 de km. în linie dreaptă de Viena (oraşul cu cea mai mare calitate a vieţii, conform statisticilor din 2011), să existe zone în care te înglodezi în noroaie şi stai în întuneric, ca în Evul Mediu?
– Cum este posibil ca într-un spital judeţean de Urgenţă, care deserveşte peste 300.000 de locuitori ai judeţului, să nu existe nici la ora actuală un aparat RMN permanent funcţional? De ce trebuie ca toţi locuitorii Alba Iuliei să meargă la Cluj-Napoca sau la Sibiu, dacă au făcut o banală entorsă sau o fractură, spre a putea beneficia de o medicină imagistică de calitate?
– Cum este posibil ca în anul 2012 să mai vedem maldăre de gunoaie printre blocuri, câini vagabonzi rebegiţi, pubele distruse, deteriorate, neridicate de săptămâni sau luni întregi?
– De ce pentru un scop nobil, acela de a se reabilita Cetatea (pe o „căruţă de bani” ai contribuabililor europeni, deci şi ai noştri) se distrug spaţii verzi, se distrug sau nu se pun în valoare vestigii arheologice de inestimabilă valoare, fără a se ţine seama de opinia publică şi de specialişti, într-un dispreţ ce ne aminteşte de dispreţul grofilor faţă de iobagii români, în vremuri pe care le credeam demult apuse?
– De ce mai mult de 10% din populaţia acestui oraş este în pribegie prin Spania, Italia sau aiurea, spre a-şi putea câştiga o pâine cinstită, în condiţiile în care, în 20 de ani, putem număra pe degetele de la o mână investiţiile directe majore, în municipiul Alba Iulia? Când o să avem o strategie multianuală coerentă şi pusă în aplicare cu rezultate vizibile pentru dezvoltarea economică durabilă a Alba Iuliei?
– Cum este posibil ca într-un oraş care se consideră european, un bloc de locuinţe să fie zugrăvit în 6 sau 7 culori, neaplicându-se nici o regulă sau neluându-se nici o măsură în acest sens, de către autorităţile abilitate, astfel că întregi cartiere sau străzi îţi aduc aminte de oraşele mici din America de Sud nu de Europa, care este etalon de urbanism pentru întregul mapamond?
– Cum se face că în prezent nu se găseşte o modalitate pentru a rezolva problema terenului dintre BRD, magazinul Elvila şi Casa de Cultură a Studenţilor, în plin centrul municipiului, plin de bălării şi gunoaie, mascat de panouri desenate, degradate, aşezate acolo în temeiul unui gust cel puţin îndoielnic? Chiar nu se poate găsi nicio soluţie pentru a expropia/închiria/cumpăra acel teren, spre a fi redat zestrei urbanistice a centrului municipiului Alba Iulia?
– De ce se stagnează atât reabilitarea bazinului olimpic? Trebuie să ajungem în postura ruşinoasă de a reabilita acest obiectiv într-un timp mai lung decât cel ce a fost necesar construirii lui?
– Până la urmă, cât mai trebuie să suportăm golăneala, hăhăiala, emfaza cu care suntem trataţi atunci când încercăm să spunem că se poate şi altcumva, că nu e bine ce se face în anumite cazuri, că banii publici se risipesc fără a crea neapărat randamentul dorit pentru comunitate? Până când societatea civilă va mai fi ignorată, atunci când ridică nişte probleme reale ale comunităţii şi este catalogată ca fiind formată din simpli opozanţi politici şi nimic altceva? Până când domnule Hava şi stimaţi membri ai Consiliului Local Alba Iulia?

Biroul de presă al PNŢCD Alba Iulia

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

37 Comentarii

MITICA 8 februarie 2012 at 21:49

D-le doctor,credeti ca pe astia ii afecteaza situatiile astea de fapt?Li se rupe..HAVA nu are nici o legatura cu ALBA IULIA.Este din BIHOR.Singura sa preocupare a fost sa gaseasca aici o gasca formata din oameni cu mentalitate de borfasi ,gen BARDAS si altii cu care sa creeze un sistem de mentinere a puterii si de scurgere a banilor publici.Eu ii cunosc de mult,am fost in P.D.L. INCA DIN 94′.Actualmente locuiesc in CANADA.Acum sunt in ALBA IULIA.Sunt oameni perfizi,razbunatori si lipsiti de DUMNEZEU.Pt bani sunt in stare sa-si bage si fratii la inchisoare..vezi cazul DE LA FINANTE.Grija mare sa nu va muste..

Dan George 8 februarie 2012 at 21:50

excelent !!! Bravo dle Radu Vieru, spuneti lucrurilor pe nume ! Va doresc succes !

Aurelian 8 februarie 2012 at 21:54

Si Timis, a vrut sa faca Alba-Iulia, oras european, si a adus case de PFL si placaj, DIN CANADA PENTRU 40.000$. Tu Vierule, in afara de „gogosi”, din groapa de gunoi a istoriei, unde va bagat Tapul, Ciclopul si Radu Vasile, cu ce mai vrei sa inseli tugulanul roman?

onide 8 februarie 2012 at 22:25

e tare critica.sunt curios ce faceti voi cu puterea…ca pe astia nu-i mai voteaza nimeni.

gigi 8 februarie 2012 at 22:25

aurelian,

lasa-l pe Timis. zi-mi ce de gresit in articol. tu pe ce lume traiesti?nu vezi ca suntem in Evul mediu???/hello!!!

Aurelian 8 februarie 2012 at 22:33

Poate, dar cu Vierul, ajungem in Epoca de Piatra!

Dan George 8 februarie 2012 at 22:55

in epoca de piatra suntem… piatra lui Sabau si pavelele de prin Cetate… penibililor

Andrei 8 februarie 2012 at 22:41

felicitari Dr. Vieru un articol cu adevarat critic constructiv pentru oras. Probleme adevarate de zi cu zi ale locuitorilor orasului. Poate ii veti sensibiliza macar pe mai marii orasului. Articolul poate fi luat model de decenta de cei care scriu articole numai ca sa loveasca in opozitie. Orice culoare politica ar avea. (mai putin partea cu Bihorul si refractara) suntem Romani totusi. Inceput bun de campanie oricum.

Aurelian 8 februarie 2012 at 22:58

Sa fie atent Vierul, ca sa nu ii „scoata Piticul Atomic ochii”, ca i-a luat demagogia!

Dan George 8 februarie 2012 at 23:03

Magarul moare de drum lung si prostul de grija altuia… hehehe… penibililor

Aurelian 8 februarie 2012 at 23:23

Nu George, „strigatul magarului nu se aude in ceruri”, cum „gargara felcerului Vieru”, nu ajunge la votanti!

contan florin 8 februarie 2012 at 22:56

Articol direct in plex la P.D.L.Fapte nu vorbe intradevar.HAVA se poate lauda cu faptele lui la nepoti.Acest oras era pe vremuri unul aristocrat ,civilizat ardelean.Intelectualitatea orasului era una cu trditii in scoala greco-catolica de la BLAJ.Acest individ dominat de coruptie si un exponent al mediocritatii romanesti din anii 70-80′ ,a transformat urbea noastra intr-un balamuc de prost gust.Bd.revolutiei arata ca o gramada de cutii colorate inestectic,iar magazinele de la parter sunt adevarate performante ale chiciului.Fintana aia din parc abunda in plastic si materiale ieftine si urate.Viitorul orasului este unul sumbru datorita lipsei industriei.Povestea cu turismul este cea mai groaznica capcana din cauza ca este vizibil ca toate tarile care au ca si vector turismul devin prada coruptiei si saraciei..vezi GRECIA,CIPRU sau sudul ITALIEI.Este nevoie de schimbarea radicala si eu cred ca un tanar ca D-l VIERU poate sa o faca si numai pt. ca vine dintr-o familie onorabila a acestui oras.SANATATE.

Aurelian 8 februarie 2012 at 23:02

Saracu Hava, nu vreau sa fiu in pielea lui, dupa „gargara” lui Vieru! Singurul efect a acestor articole, este penibilul amatorilor in politica de mahala!

Mircea TRIFU 8 februarie 2012 at 23:08

Alba IULIA se afla intr-un moment de rascruce.Suntem datori toti ALBAIULIENII sa realizam asta..Orasul a ajuns in mana unor oameni care folosesc in scopuri personale toti banii nostri din bugetul local..Ne iau de prosti..In ultimii ani au sfidat bunul nostru simt si nu au elaborat o strategie pe termen lung in ce priveste ALBA IULIA..RADU VIERU este cel care poate face o schimbare decisiva pt .ca lucrurile sa reinceapa sa mearga bine pt. toti nu numai pt.unii.Haideti sa fim ca si in 89” al doilea oras din ROMANIA dupa TIMISOARA care se elibereaza.EI au vazut dincolo de moment si au continuat cu P.N.T.C.D.SA NE alaturam TIMISOAREI si sa reauzim o tara intreaga spunind ca la ALBA IULIA este un oras civilizat condus cu viziune..

Aurelian 8 februarie 2012 at 23:18

Trifule, mai era unul prin Alba-Iulia, care chema la „unitate”, il chema Mihai Florin Neahorneac, a candidat si la Presedentie, si la Primaria Capitalei. A facut si Facultate la Aiud(fara a-si da bacalaureatul, ca umbla cu diplome de liceu false), si putea scoate bani din piatra seaca(mai ales ca isi prostitua nevasta). Trebuia sa-l cunosti, ca te putea invata „inflacararea proletara”, nu surogat ce faci tu!

Trifule!!! 8 februarie 2012 at 23:42

@ Mircea Trifu, daca vrei ca Radu sa aiba cat de cat o sansa nu iti mai asocia numele cu al lui sau schimbati stilul. Lasa-l pe Radu Vieru sa fie domnul care este si nu te mai lipi de el cand tu vorbesti de partidul recidivistilor, care cu cine ii cuplat in oras, Bian la nu stiu ce minister si despre tot felul rahaturi. Fi mai ponderat si triaza ce spui daca vrei sa nu-i strici imaginea lui Radu, care este un tip rafinat.

pacientu cu ghinion 8 februarie 2012 at 23:16

aceiasi intrebare de ce trebuie sa mergi la cluj pentru beneficia de servici medicale? nu de mult timp in urma unui accident am ajuns la spital,in urma investigatilor diagnosticu;o mina si doua picioare rupte,mina si un picior la care sa intervenit si cirurgical le-au pus in gips ,la citeva zile seful sectiei ma anuntat ca plec acasa la-m intrebat cind imi va pus si al doielea picior in gips ?verificind filmele in circa 15 minute jumatate eram in gips (,doctoru in salonul carui eram plecase in concediu)dupa toate astea ajuns acasa sin informat ca mina nu e bine pus in gips si trebuie pusa inca o data in gips ,multumesc pe aceasta cale dr CRISAN care mia pus a 2 ora mina in gips si un picor pueti crede ca a trebuit eliberate 3 (trei) bilet de iesire pina sa reusit sa-mi scrie toate 3 fracturile ,concediu medico legal-59 de zile ,si ma intreb si si eu ce servici sint astea? asa ca nu vorbi de coruptie ca sti bine cu ce se maninca

Aurelian 8 februarie 2012 at 23:20

Medici incopententi care nu au habar de medicina, ca Potor si Vieru, se baga in politica!

Aurelian 8 februarie 2012 at 23:25

George draga, tu nu ai iesit din matriarhat!

coco 8 februarie 2012 at 23:31

in sfarsit am aflat cine e aurelian asta. mama lor de ip-uri. mi-a luat 3 luni sa il dibuiesc. ignorati persoana ca nu merita. un incompetent care nu are habar de nimic si se baga pe site-uri.

Aurelian 8 februarie 2012 at 23:36

Ce atata secret, acum vreo 3 zile @teleforumitul ti-a dat si locatia in latitudine si longitudine a lui Aurelian!

marius savu 8 februarie 2012 at 23:33

Bravo Radule !!!

Teleforumistul 9 februarie 2012 at 7:49

@AURELIAN.Imi pare rau,dar locatia in latitudine si longitudine a domniei-voastre, data cu cateva zile in urma,nu-mi apartine.Un „hot de roman” mi-a furat nickname-ul.Am vrut sa intervin atunci dar eram convins ca este o diversiune a d.tale,inteligent si „zmecher” cum te stiu (de aici,de pe forum).In dimineata asta,intr-un acces de sinceritate ma vad nevoit sa-ti spun ca de cele mai multe ori imi placi.Esti informat si punctezi ironic…dar gata cu laudele ca incepi sa te increzi! Citind intrebarile retoric-demagogice ale doctorului pretendent la Primaria Alba Iulia zambeam in barba si vroiam sa-i raspund punctual,dar ocupam prea mult spatiu si eram refuzat ca „spam”.Nu contest onorabilitatea familiei Vieru,dar juniorul ar trebui sa lase politica taranista, ca devine penibil langa Mircea Trifu.Apropo,M.Trifu n-are de unde sa-l cunoasca pe M.F. Nahorneac pentru ca-n „epoca” aia, Trifu se juca cu puta-n tarana.E bine ca i l-ai prezentat pe scurt, poate au si altii de invatat,unii care au „orbul gainilor” si nu vad cat s-a schimbat orasul sub „dictatura” Hava.Putini isi mai amintesc de primarul Radu,de primarul Timis.Hava a facut si face istorie in Alba Iulia,ii va bate detasat pe contracandidati,se va pensiona din Primarie pentru ca nu tot electoratul este orb.Actualmente,singura lui „vina” este ca e pedelist.Haideti,sariti,dati-mi la gioale,injurati-ma(conditionez; -nu de mama!),chit ca nu sunt inregimentat politic si raman la umila conditie de simplu elector,care ghici?! -pe cine va vota?!…`

ezio 9 februarie 2012 at 9:59

de taceai filosof ramaneai… asa, uite ce ineptii debitezi. apropos, ti-ai baut lapticul in dimineata asta?

Aurelian 9 februarie 2012 at 12:52

@Teleforumistule, cred ca locatia ii totusi exacta, banuiesc ca acolo, intradevar locuieste Aurelian! Ghita Gainar, poate face „o excursie” de 9 km, si se poate informa la fata locului, si asta numai daca ii trece lenea, intrucat dupa cat il cunosc eu „face alergie”, la munca de teren. El strange informatii numai la el in casa, ca si-a instruit si copii in acest sens. De fapt si apartamentul lui din Alba-Iulia, de la „Cracii Primaritei”, ii inchiriat tot pentru informatii, ca ii folosit ca si casa conspirativa.
Multumesc pentru laude, dar vreau sa-ti spun, ca atat laudele cat si insultele au inceput sa ma lase „rece”, ce sa-i faci, oamenii se mai si maturizeaza. Cum am mai spus ca sa fii bine informat trebuie sa ai o buna memorie, si sa-ti placa sa citesti ziarele, inclusiv postarile, chiar si serviciile de inteligenta profesioniste culeg 70% din informatii din presa, iar pentru un amator ca mine, sunt indestulatoare! Vreau sa-ti spun ca nu sunt inregimentat politic, si nu ma deranjeaza politica ci impostura, marlania si demagogia. Cineva spunea ca diferenta dinte un hot si un politician, ii ca primul ma alege el, si pe al doilea il aleg eu! Cel putin pentru Alba-Iulia imi place sa-l aleg pe Hava, stiu ca nu ii un sfant, nu-i decat un om, sigur ca are pacate, dar ii un pic mai cinstit decat vechii elefanti din PNL, PSD, PNT, si cati or mai fii in politica de mahala din Alba. Pe Hava incearca toata lumea sa-l acopere cu mocirla si laturi, pe cand ceilalti, nu stiu ce sa faca ca sa se spele de dejectii! Daca comparam administratorii locali, nu contest ca Eutanasiu, Piticul Atomic, Timis, Berciu, Darzu, Ioan Rus, nu au fost buni, dar au fost numai pentru propia bunastare, Hava a mai facut si ceva pentru oras, a mai adus si fonduri, ceilalti numai au „sifonat” fondurile.

????? 9 februarie 2012 at 9:35

de ce nu sunteti in stare sa va cumparati RMN la spital? cine sa va cumpere? nu stiti decat sa luati mita.

alexandru 9 februarie 2012 at 9:51

macar figurantul asta are decenta sa spuna ca este candidat la primaria albei. de acolo si laturile deversate la ziar.cred ca un cinematograf si sens giratoriu la magazin sunt probleme spinioase ale comunitatii. incep sa inteleg de ce a disparut partidul taranesc.

dolfi 9 februarie 2012 at 9:59

figurantu’ asta este de apreciat ca a stiut sa sintetizeze din toate comentariile noastre din ultimii ani la ziarul unirea – versiunea online – un articol de-ti rupe sufletu’…Deci eu vreau drepturi de autor pe idei da?
Pai ori suntem corecti ori nu mai suntem!

alexandru 9 februarie 2012 at 10:50

si el si simone albani, si florin roman au preluat idei de pe forumul ziarului unirea.apoi au adaugat la reteta bazaconii politice si a iesit sens giratoriu si capitala de cultura. tara vrea locuri de munca, ei ne dau cinematografe. ieri un al medic de la blaj ne aducea comunismul inapoi.dar nimeni nu-l intrece pe marele liberal cosmin covaciu cu proiectul jocurilor olimpice de iarna organizate la arieseni.apoi urmneaza timid tot un penelist cu capitala culturala europeana, proiect ipotetic si total inutil.si se mira de scorul lui mircea hava.

Aurelian 10 februarie 2012 at 11:55

L-ai uitat pe Simedru, cu Baza Militara Americana in Caminul de Nefamilisti din Cugir. Somnul ratiunii naste monstri, dar sa te fereasca Dumnezeu de ce le „fata mintea”, la PeNaLi!

Costel* 9 februarie 2012 at 10:13

Daca va junge acest domnisor primar, orasul va arata ca pe vremea cand Timis era primar si Hava vice. Asa ca dragi albaiulieni hai sa mai incercam odata avand in vedre experienta trecutului.

Ionel Popa 9 februarie 2012 at 10:29

Tocmai asocierea Vieru – Trifu conteaza. Cine le sugereaza sa se disocieze e un ticalos si un nemernic. In unitate consta forta, forta celor tineri. Cand mircea Hava zice Faptele vorbesc este adevarat. El el este sef pe tara al PDL, el, Peres si Negrut au votat legile saraciei nationale. Da, da! Faptele vorbesc. Dar clientela politica cati bani ne costa???…

Avraam 9 februarie 2012 at 12:23

Romanii sunt sentimentali si influentabili dar a venit timpul sa fim si celebrali.
Avem nevoie de schimbare, avem nevoie de un nou fundament social bazat pe valori si moralitate.
Avem nevoie de standarde noi, de personalitati cu beckground profesional si moral ireprosabil.
SCHIMBAREA ADUCE NOUL SI STA IN ,,STAMPILA” DE VOT!!!!!!!!!!

dandanaua 9 februarie 2012 at 13:57

Mai bine puneti mana pe carte si invatati limba romana decat sa bagati de vina. In special pentru pacientul ghinionist si pentru aurelian.

Aurelian 10 februarie 2012 at 13:18

Ce vorbesti ma,numai daca ai studii de filologie, poti face „misto” de niste Agamita Dandanache! Ma al Dracului ce va poate fata mintea!

Mircea TRIFU 9 februarie 2012 at 14:38

AURELIAN,nu ramane la stadiul de embrion creeat pe calculator.Tu esti om nu o imagine care trebuie sa te asociezi cu cineva ca sa evoluezi.Tot ce trebuie sa faci este sa crezi in tine ,sa incepi sa intelegi ca ai o personalitate si ca nu esti o imagine virtuala..apoi totul vine de la sine..si-ar mai fi si ceva carti insa inceputul este totusi educatia,SUCCES.

viorel 13 februarie 2012 at 17:30

Cine vorbeste de educatie!!!! Mircea Trifu
Nu e vorba numai de asociere e vorba de foarte multi albaiulieni care s-ar simti jigniti sa fie reprezentati de oameni in spatele carora stai tu sau Roman. Mai bine spus oameni ca voi nu i-as angaja la un fastfood sau la Kaufland, si stau si ma intreb de unde aveti voi atita tupeu daca nu din lipsa de educatie sa va bagati nasul in problemele primariei.

Comentariile sunt oprite