Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Radu Vasile Balogh, cursant la Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” din Alba Iulia a câștigat Marele Premiu la Festivalul Național de Muzică Populară „Meleaguri Brâncușiene” din Târgu Jiu

Bogdan Ilea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Radu Vasile Balogh, cursant la Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” din Alba Iulia a câștigat Marele Premiu la Festivalul Național de Muzică Populară „Meleaguri Brâncușiene” din Târgu Jiu

Radu Vasile Balogh, cursant al Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, a câștigat Marele Premiu la Festivalul Național de Muzică Populară „Meleaguri Brâncușiene din Târgu Jiu. Au participat 38 de concurenți la competiție.

Citește și: Angajații din muzee și biblioteci vor declanșa o grevă de avertisment începând de joi: Ce spune liderul sindicatului din Alba Iulia

Citește și:

Dinamismul dansurilor populare, cântecele din diverse regiuni etnofolclorice ale țării și pasiunea tinerilor concurenți au fost ingredientele celei de-a VII-a ediții a Festivalului Național de Muzică Populară „Meleaguri Brâncușiene”, eveniment organizat de Consiliul Județean Gorj, Școala Populară de Artă „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu și Ansamblul Profesionist Doina Gorjului, în colaborare cu posturi de radio și televiziuni locale și naționale.

38 de concurenți, reprezentând marile zone etnografice ale țării, au urcat pe scena festivalului, demonstrând prin repertoriul ales și calitățile interpretative că pot merge pe drumul cântecului popular românesc.

Prestațiile lor artistice au fost apreciate de juriul de specialitate format din Gheorghiță Nicolae președintele juriului, specialist în etnologie și folclor, realizator de emisiuni folclorice, prezentator/moderator al emisiunii „Tezaur folcloric”, vicepreședinte al Asociației Naționale de Folclor din România, organism afiliat la Uniunea Mondială de Folclor, Doina Isfanoni – doctor, istoric de artă, cercetător, etnolog – Muzeul Național al Satului „Dimitri Gusti” din București, Claudia Torop – interpret de folclor, director artistic „Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului” , Eugen Petre Sandu – profesor universitar doctor abilitat, Departamentul de Arte și Muzică de la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, autor de studii etnomuzicologice, dirijor și compozitor și Adriana Grigoraș – violonist, compozitor, dirijor al Orchestrei Naționale Radio.

Astfel, marele premiu și trofeul festivalului a ajuns la Radu Vasile Balogh de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

La secțiunea canto muzică populară – categoria 12-15 ani, premiul I a fost adjudecat de Miruna Iustina Gireadă de la Școala Populară de Arte „George Enescu” Botoșani, iar la categoria 16-25 de ani de către Iuliana Bianca Mirică de Școala Populară de Arte „Vespasian Lungu” Brăila.

La secțiunea instrumente populare, categoria 12-15 ani, premiul I a fost obținut de Nectarie Popescu de la Școala Populară de Arte „George Enescu” Botoșani, în vreme ce Alexandru Costin Cioiu, de la Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu a fost răsplătit cu premiul I la categoria 16-25 ani.

S-au acordat și câteva premii speciale pentru autenticitatea costumului tradițional, pentru autenticitatea repertoriului, premiul special Camelia Argint și premiul special al orchestrei Ansamblului Folcloric „Maria Lătărețu”.

Potrivit organizatorilor, scopul acestui festival-concurs este de a încuraja și de a contribui la descoperirea a cât mai multor talente.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea