Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Puterea de cumpărare a românilor, cu un picior în groapă: Prețurile vor continua să crească și în anul viitor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Puterea de cumpărare a românilor, cu un picior în groapă: Prețurile vor continua să crească și în anul viitor

Scumpirile din ultimul an au diminuat puterea de cumpărare a românilor, iar conform avertismentelor analiștilor, se preconizează că prețurile vor continua să crească și în anul viitor.

În paralel, Guvernul a decis eliminarea ajutoarelor pentru energie, iar propunerea de majorare a alocațiilor cu rata inflației ar aduce un beneficiu suplimentar copiilor de doar 1 leu pe zi.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În contextul acestor schimbări, se anunță că anumite ajutoare de stat, precum voucherele pentru energie în valoare de 1.400 de lei, vor fi suspendate în 2024, iar pensiile vor fi ajustate doar cu rata inflației. În cazul unei pensii de 1.785 de lei, o creștere de 13,8% ar echivala cu o nouă pensie de 2.031 de lei, aducând un plus de 246 de lei.

Cristian Păun, analist economic, subliniază că pensionarii pierd în privința puterii de cumpărare, deoarece creșterea pensiilor din ianuarie nu acoperă integral inflația din 2022, rezultând o pierdere de aproximativ un sfert din puterea de cumpărare.

În ceea ce privește alocațiile, se prevede o indexare cu rata inflației, iar această majorare ar aduce doar 1 leu în plus pe zi pentru copii. În același timp, salariul minim ar putea rămâne la aceeași valoare, chiar dacă salariul minim net a avut o creștere de 181 de lei în octombrie 2023.

Citește și: Salariu minim 2024: Marcel Ciolacu susține că de anul viitor vrea să înceapă scăderea impozitării muncii pentru persoanele cu salariul minim pe economie

Analiștii avertizează că, în condițiile majorărilor de taxe și impozite, precum și a creșterii TVA-ului, prețurile vor continua să crească și în 2024. Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor, susține că anunțurile privind majorările de salarii și pensii pot influența negativ piața, determinând o creștere semnificativă a prețurilor.

Este important de menționat că aproximativ 1,5 milioane de români trăiesc cu salariul minim pe economie, ceea ce accentuează impactul acestor schimbări asupra unui segment semnificativ al populației.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea